Az indító programok letiltása a Windows 10 rendszeren

Windows 10 számítógépének hosszabb ideig tarthat az indítása, ha a számítógép indításakor sok program elindul. A következőképpen módosíthatja az azonnal elinduló programok számát.

Miután finomhangolta az indítási programokat, olvassa el a Windows 10 indítási idejének javítására vonatkozó egyéb tippjeinket.


Mik azok az indító programok a Windows rendszerben?

Amikor bekapcsolja a számítógépet, és a Windows elindul, automatikusan betölt mindent, ami a futtatásához szükséges. Ugyanakkor automatikusan betölt minden olyan programot, amely a Windows indításakor futtatható. Ez lehetővé teszi, hogy automatikusan elindítsa a minden nap használt alapvető programot anélkül, hogy időt szánna a manuális elindításra.

A Windows indítóprogramjainak fő problémája az, hogy időbe telik a betöltésük, ezért sok program hozzáadása a listához drasztikusan megnövelheti a Windows betöltésének befejezéséhez szükséges időt.

vm / E + / Getty 


Hogyan ellenőrizhető, hogy futnak-e az indító programok?

Valószínűleg fut néhány indító program, még akkor is, ha a számítógép vadonatúj, mivel néhány új számítógéphez egy csomó bloatware tartozik. Ha a számítógépe régebbi, és az évek során rengeteg programot és alkalmazást telepített, valószínűleg még több indítóprogram fut a háttérben.

Ha megnézi a háttérben futó indító programokat, és sok olyan dolgot lát, amelyet nem használ, akkor az indító programok megváltoztatásával vagy akár letiltásával meggyorsíthatja a Windows betöltéséhez szükséges időt. Bizonyos esetekben akár javíthatja a Windows általános teljesítményét azáltal, hogy csökkenti a háttérben futtatott programok számát.

Így ellenőrizheti, hogy futnak-e indító programok:

  1. Nyissa meg a Windows Feladatkezelőt, és kattintson a gombra Indítás Tab.

  2. Ha olyan alkalmazást lát, amelyet meg akar akadályozni a Windows 10 indításakor, kattintson az alkalmazás nevére, majd kattintson a gombra Kikapcsolja gombra a feladatkezelő jobb alsó sarkában.

  3. Ha sok olyan programot észlel, amelyet nem használ, felgyorsíthatja a dolgokat, ha az indítási alkalmazások vezérlőpultjával megakadályozza, hogy az indításkor futtassák ezeket a programokat.


Az indító programok letiltása a Windows 10 rendszerben

A Windows korábbi verzióiban és a Windows 10 elavult verzióiban az indítási programokat az indítási mappán keresztül kezelték. Ez egy speciális mappa, amely úgy néz ki, mint egy normál mappa, de másképp működik. Amikor egy parancsikont helyez ebbe a mappába, a Windows tudja, hogy automatikusan betölti, amikor a Windows elindul.

A Windows 10 indítási mappája továbbra is létezik, és még mindig működik, de az indító alkalmazások panel felülírta. Ez a panel felsorolja az összes olyan alkalmazást és programot, amelyek a Windows indításakor indulnak el, és lehetővé teszi egy egyszerű váltás megfordítását, hogy ne induljanak el automatikusan.

Így kapcsolhatja ki az indítási programokat a Windows 10 rendszerben az indítóalkalmazások panel használatával:

  1. nyomja meg Win + I a Windows Beállítások megnyitásához válassza ki a Apps kategória.

  2. Válassza ki a Indítás kategória.

  3. Kapcsolja be az egyes alkalmazásokat az indítási állapot aktiválásához vagy deaktiválásához.

  4. Indítsa újra a számítógépet, és csak az Ön által kiválasztott programok töltődnek be.


Használhatja az Indítási mappát az indító programok letiltásához a Windows 10 rendszerben?

Bár az indítási mappa még mindig létezik a Windows 10 rendszerben, az indítóalkalmazások vezérlőpultja felváltotta. Törölheti a parancsikonokat abból a mappából, hogy ne fussanak, de észreveheti, hogy a mappának nincsenek parancsikonjai, vagy sokkal kevesebb parancsikonja van, mint az aktív indító programoknak.

A probléma az, hogy a Windows 10 már nem támaszkodik az indítási mappára az indító programok kezeléséhez, a legtöbb indító program csak a feladatkezelőben és az indító alkalmazások vezérlőpaneljén jelenik meg. A programok indítási állapotának kezeléséhez nem használhatja az indítási mappát.

Ezt szem előtt tartva rendben van az indítási mappa ellenőrzése és a nem kívánt parancsikonok eltávolítása. A Windows 10 rendszerindító programjainak kezeléséhez azonban a feladatkezelőt vagy az indítóalkalmazás vezérlőpultot kell használnia.