Indítás USB-eszközről (Flash meghajtóról vagy Ext HDD-ről)

Számos oka lehet annak, hogy USB-eszközről kell indítania, például külső merevlemezről vagy flash meghajtóról, de ez általában speciális szoftverek futtatására szolgál.

Ha USB-eszközről indít, akkor valójában azt hajtja végre, hogy a számítógépet az USB-eszközre telepített operációs rendszerrel futtatja. Amikor rendesen elindítja a számítógépet, akkor a belső merevlemezre telepített operációs rendszerrel futtatja - Windows, Linux stb.

A szükséges idő: Az USB-eszközről történő indítás általában 10–20 percet vesz igénybe, de ez nagyban függ attól, hogy változtatnia kell-e a számítógép indításán.


Indítás USB-eszközről

Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket a flash meghajtóról, külső merevlemezről vagy más indítható USB-eszközről történő indításhoz:

  1. Módosítsa a BIOS indítási sorrendjét, hogy az USB-eszköz opció szerepeljen először. A BIOS-t alapértelmezés szerint ritkán állítják be így.

    Ha az USB rendszerbetöltési opció nem az első a rendszerindítási sorrendben, akkor a számítógép "normálisan" indul (azaz a merevlemezről indul), anélkül, hogy megnézné az USB-eszközén található indítási információkat.

    A legtöbb számítógépen a BIOS felsorolja az USB rendszerindítási opciót USB vagy cserélhető eszközök néven, de egyesek zavarba ejtően merevlemez opcióként sorolják fel, ezért feltétlenül ásson körül, ha nem sikerül megtalálni a megfelelőt.

    Miután beállította az USB-eszközt első rendszerindító eszközként, a számítógép minden indításkor ellenőrizni fogja az indítási információkat. Ha a számítógépét így konfigurálja, akkor ez nem okozhat problémát, hacsak nem tervezi, hogy a rendszerindító USB-eszközt folyamatosan csatlakoztatva hagyja.

  2. Csatlakoztassa az USB-eszközt a számítógépéhez a rendelkezésre álló USB-porton keresztül.

    pbombaert / Moment / Getty Images

    Rendszerindító flash meghajtó létrehozása vagy egy külső merevlemez konfigurálása bootolhatóként önmagában is feladat. Esélyes, hogy itt elérted ezeket az utasításokat, mert tudod, hogy bármilyen USB-eszközöd van, indíthatónak kell lenniük a BIOS megfelelő konfigurálása után.

    Lásd az ISO fájlok USB-meghajtóra írásának oktatóanyagát az általános utasításokról, amelyek pontosan ezt teszik meg. Ez általában az oka annak, hogy a legtöbb embernek meg kell találnia, hogyan kell egyről indítani.

  3. Indítsa újra a számítógépet.

    Mivel ezen a ponton valójában nem tartózkodsz az operációs rendszeren belül, az újraindítás nem ugyanaz, mint a normál újraindítási gombok használata. Ehelyett a BIOS-nak meg kell magyaráznia, hogy melyik billentyűt nyomja meg - például F10- az indítási sorrend változásainak mentése és a számítógép újraindítása.

  4. Nyomja meg bármelyik billentyűt a külsõ eszközrõl ... üzenet indításához.

    Egyes indítható eszközökön üzenetet lehet kérni, hogy nyomja meg a gombot, mielőtt a számítógép elindulna a flash meghajtóról vagy egy másik USB-eszközről.

    Ha ez megtörténik, és nem tesz semmit, a számítógép ellenőrzi a rendszerindítási információkat a BIOS listájában található következő rendszerindító eszközön (lásd 1. lépés), amely valószínűleg a merevlemez lesz.

    Az USB-eszközről történő indításkor legtöbbször nincs billentyűleütés. Az USB rendszerindítási folyamat általában azonnal elindul.

  5. A számítógépnek most a flash meghajtóról vagy az USB alapú külső merevlemezről kell indulnia.

    Ami most történik, attól függ, hogy mire szánták az indítható USB-eszközt. Ha Windows 10, Windows 8 vagy Windows 7 telepítőfájlokról indít egy flash meghajtót, akkor megkezdődik az operációs rendszer beállítása. Ha az Ön által létrehozott DBAN flash meghajtóról indul, akkor elindul. Megkapja az ötletet.


Mi a teendő, ha az USB-eszköz nem indul el

Ha megpróbálta a fenti lépéseket, de a számítógép nem indult az USB-eszközről, olvassa el az alábbi tippeket. Számos olyan hely van, ahol ez a folyamat kiakasztható.

  1. Ellenőrizze újra a rendszerindítási sorrendet a BIOS-ban (1. lépés). Az első számú ok, amiért az indítható flash meghajtó vagy egy másik USB-eszköz nem indul el, az az oka, hogy a BIOS nincs konfigurálva az USB-port ellenőrzésére.

  2. Nem talált "USB-eszköz" rendszerindítási sorrendet a BIOS-ban? Ha a számítógépet 2001 körül vagy korábban gyártották, akkor lehet, hogy nem rendelkezik ezzel a képességgel.

    Ha a számítógépe újabb, ellenőrizze, hogy van-e más lehetőség az USB-lehetőség megfogalmazására. Bizonyos BIOS-verziókban "Cserélhető eszközök" vagy "Külső eszközök" néven szerepel.

  3. Távolítsa el a többi USB-eszközt. Más csatlakoztatott USB-eszközök, például nyomtatók, külső médiakártya-olvasók stb. Túl sok energiát fogyaszthatnak, vagy más problémát okozhatnak, ami megakadályozza a számítógép flash meghajtóról vagy más eszközről történő indítását. Húzza ki az összes többi USB-eszközt a hálózatból, és próbálja újra.

    Vagy ha egyszerre több indítható eszköz van csatlakoztatva, akkor előfordulhat, hogy a számítógép egyszerűen rossz eszközre indul, ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás az összes USB-tárolóeszköz eltávolítása, kivéve azt, amelyet most használni szeretne.

  4. Másolja újra a fájlokat az USB-eszközre. Ha maga hozta létre az indítható flash meghajtót vagy külső merevlemezt, amit valószínűleg meg is tett, ismételje meg a megtett lépéseket. Lehet, hogy hibát követett el a folyamat során.

    Lásd: Hogyan kell ISO fájlt írni USB-re, ha ISO-képpel kezdte. Az ISO fájlok USB-meghajtóra, például egy flash meghajtóra való bejutása nem olyan egyszerű, mint csak a fájl kibontása vagy másolása ott.

  5. Váltson másik USB-portra. Egyes alaplapok BIOS-ja csak az első néhány USB-portot ellenőrzi. Váltson másik USB-portra, és indítsa újra a számítógépet.

  6. Frissítse az alaplap BIOS-ját. Ha a számítógépe nagyon régi, akkor az alaplapon futó BIOS-verzió nem biztos, hogy támogatja az indítást közvetlenül USB-eszközről. Próbáljon meg villogni a BIOS-ban, és ellenőrizze újra ezt a funkciót.