Rendszerindító fájlok (mik ezek és hogyan nyithatók meg)

A "boot" szónak különböző jelentése van különböző összefüggésekben. Lehet, hogy egy olyan fájlról van szó, amely a .BOOT fájlkiterjesztést használja, vagy esetleg információt keres arról, hogy a számítógép mikor indul el, például a különböző típusú indítási lehetőségekről, valamint az indítható fájlok és programok használatáról.


Hogyan nyitható meg a .BOOT fájlok

A .BOOT utótaggal végződő fájlok InstallShield fájlok. Ezek egyszerű szöveges fájlok, amelyek tárolják az InstallShield program telepítési beállításait, amely alkalmazás a telepítési fájlok létrehozására szolgál a szoftverek telepítéséhez.

Mivel szöveges fájlok, a tartalmat valószínűleg egy szövegszerkesztővel tekintheti meg, például a Jegyzettömböt a Windows-ban vagy a Legjobb ingyenes szövegszerkesztők listánk egyik alkalmazását.

Az ilyen típusú BOOT fájlokat néha hasonló telepítési fájlokkal, például INI és EXE fájlokkal együtt tárolják.


Mik azok a bootolható fájlok?

Az indítható fájloknak semmi közük a .BOOT fájlkiterjesztésű fájlokhoz, amelyeket az InstallShield használ. Ehelyett egyszerűen fájlok, amelyeket úgy konfiguráltak, hogy a számítógépek indításakor fussanak. Vagyis mielőtt az operációs rendszer betöltődött volna.

Kétféle típusra van azonban szükségünk. Az egyik készlet a merevlemezen tárolt fájlok, amelyeket a Windows a sikeres indításhoz igényel. A másik az indítható fájl, amelyet más eszközök tárolnak, amelyek az operációs rendszer elindulása előtt futnak.

Windows indító fájlok

A Windows operációs rendszer első telepítésekor bizonyos fájlok kerülnek a merevlemezre, amelyeknek ott kell lenniük az operációs rendszer betöltéséhez normál vagy csökkentett módban.

Például a Windows XP megköveteli, hogy az operációs rendszer indítása előtt az NTLDR-t, a többi fájl mellett, be kell tölteni a kötetbetöltési rekordból. A Windows újabb verzióinak BOOTMGR, Winload.exe és mások szükségesek.

Ha egy vagy több ilyen indítófájl hiányzik, akkor az indításkor gyakori a csuklás, ahol általában valamilyen hibát lát a hiányzó fájlhoz kapcsolódóan, például "hiányzik a BOOTMGR".

Ezen az oldalon található a Windows különböző verzióinak indításához szükséges rendszerindító fájlok átfogóbb felsorolása.

Más típusú rendszerindító fájlok

Normál körülmények között a számítógép úgy van konfigurálva, hogy az operációs rendszert tároló merevlemezre induljon, mint például a Windows. A számítógép első indításakor a fent említett megfelelő indító fájlok beolvasásra kerülnek, és az operációs rendszer betölthető a meghajtóról.

Innen megnyithat rendszeres, nem indítható fájlokat, például képeket, dokumentumokat, videókat stb. Ezek a fájlok a szokásos módon megnyithatók a kapcsolódó programokkal, például a Microsoft Word for DOCX fájlokkal, a VLC az MP4 fájlokkal stb.

Bizonyos körülmények között azonban a merevlemez-meghajtótól eltérő eszközre kell indítani, például pendrive-ra vagy CD-re. Ha az indítási sorrendet megfelelően megváltoztatja, és az eszközt úgy konfigurálják, hogy elinduljon, akkor ezeket a fájlokat "indítható fájloknak" tekintheti, mivel indításkor futnak.

Erre akkor van szükség, mint például a Windows újratelepítése lemezről vagy flash meghajtóról, indítható víruskereső szoftver futtatása, a számítógép memóriájának tesztelése, a merevlemez particionálása olyan eszközökkel, mint a GParted, az adatok törlése a merevlemezről, vagy bármilyen más feladat, amely manipulálást igényel. vagy olvasás a merevlemezről anélkül, hogy valóban elindulna rajta.

Például az AVG Rescue CD egy ISO fájl, amelyet telepíteni kell a lemezre. Miután odaért, megváltoztathatja a BIOS rendszerindítási sorrendjét, hogy az optikai meghajtóra induljon a merevlemez helyett. A következő lépés az, hogy ahelyett, hogy a számítógép indító fájlokat keresne a merevlemezen, a rendszerindító fájlokat keresi a lemezen, majd betölti a találtakat; AVG Rescue CD, ebben az esetben.

A rendszerindító fájlok és a szokásos számítógépes fájlok közötti különbség megismétléséhez fontolja meg, hogy telepíthet egy másik AVG programot, például az AVG AntiVirus Free programot a számítógép merevlemezére. A program futtatásához módosítania kell az indítási sorrendet a merevlemez operációs rendszerének elindításához. Amint a számítógép elindul a merevlemezre, és betölti az operációs rendszert, meg tudja nyitni az AVG AntiVirus programot, az AVG Rescue CD-t azonban nem.