További funkciók hozzáadása a Safari Fejlesztési menüjének engedélyezésével

A Safari rengeteg speciális funkciót kínál a webfejlesztők számára, amelyeket egy Fejlesztés menüben gyűjtöttek össze, amely alapértelmezés szerint nem látható a menüsorban. A Fejlesztés menü a Felhasználói ügynök megváltoztatásának, a Web Inspector és a Hiba Konzol megjelenítésének, a JavaScript és a Safari gyorsítótárainak letiltásának lehetőségeit tartalmazza. Még akkor is, ha Ön nem fejlesztő, hasznosnak találhatja ezeket a funkciókat.

A Fejlesztés menü használata elég egyszerű, a menü minden eleme az aktuálisan betöltött és a legelső oldalra vagy a Safari oldalra, majd az azt követően betöltött weboldalakra vonatkozik. A kivétel egy olyan parancs, például az Üres gyorsítótárak, amelynek globális hatása van a Safarira.

Az ebben a cikkben szereplő információk a Safari 8–12 verzióira vonatkoznak, bár ezek nagy része a Fejlesztés menü korábbi verzióiban is megjelenik.


Jelenítse meg a Fejlesztés menüt a Safari-ban

A Fejlesztés menü használata előtt először el kell látnia a rejtett menüt. Ez egy egyszerű feladat, sokkal könnyebb, mint a Debug menü felfedése, amely - a Safari 4 előtt - tartalmazta az összes parancsot, amely most a Fejlesztés menüben található. Ne gondolja azonban, hogy a régebbi Debug menü már nem releváns; még mindig létezik, és sok hasznos eszközt tartalmaz.

  1. Indít szafari tól Dokk vagy a Mac Application mappába.

  2. Kattintson a gombra a Safari beállításainak megnyitásához szafari a menüsoron, és kiválasztja preferenciák a legördülő menüben.

  3. Kattintson az Részletes fülre a beállítások képernyőn.

  4. Helyezzen be egy pipát a mellé A Fejlesztés menü megjelenítése a menüsorban.

Ha valaha le szeretné tiltani a Fejlesztő menüt, törölje a pipát a szafari > preferenciák > Részletes képernyőn.


A Fejlesztés menü használata

A Fejlesztés menü megjelenik a Safari menüsorban a Könyvjelzők és az Ablak menüelemek között. A Fejlesztés menü különösen hasznos a webfejlesztők számára, de az alkalmi felhasználók is hasznosnak találhatják.

Néhány a Fejlesztés menüelem közül, amely valószínűleg a leghasznosabbnak tűnik:

  • Nyissa meg az oldalt a következővel:: Lehetővé teszi az aktuális weboldal megnyitását a Mac számítógépére telepített bármely böngészőben. Ha valaha olyan webhelyet látogat meg, amely nem működik megfelelően a Safarival, használja ezt a parancsot, hogy gyorsan átugorjon ugyanazon weboldalra egy másik böngészőben.
  • Böngésző: A felhasználói ügynök egy szövegsor, amelyet a böngésző elküld a weboldalt tároló webszervernek. Ha már járt olyan weboldalon, amely azt hirdette, hogy a Safari nem támogatott, akkor a webhely így tudta, hogy milyen böngészőt használ. A legtöbb esetben a nem támogatott ostobaság, és ennek a menüpontnak a használatával megváltoztathatja a felhasználói ügynököt egy másik böngészőből származó utánzásához. Lehet, hogy csodálkozik azon, hogy hirtelen nem működő weblapok hányszor fordulnak elő, csupán a felhasználói ügynök megváltoztatásával.
  • Üres gyorsítótárak: A Safari tárolja a nemrégiben elért webhelyek gyorsítótárát. Az ebben a gyorsítótárban tárolt adatok tartalmazzák az oldal összes elemét, amelyek segítségével gyorsan megjeleníthet egy webhelyet, amikor visszatér az oldalra. Előfordulhat, hogy a gyorsítótár régi vagy sérült, emiatt egy weboldal helytelenül jelenik meg. A gyorsítótár ürítése megoldhatja ezeket a problémákat, és még a Safari felgyorsítását is elősegítheti.

A fennmaradó menüpontok többsége valószínűleg hasznosabb a webfejlesztők számára, de ha érdekel a webhelyek felépítése, akkor a következő elemek lehetnek érdekesek:

  • Webellenőr megjelenítése: Ezzel megnyílik a Web Inspector az aktuális oldal alján. A Web Inspector segítségével megvizsgálhatja az oldal létrehozásához szükséges elemeket.
  • Oldalforrás megjelenítése: Ez az aktuális oldal HTML kódját jeleníti meg.
  • Oldalforrások megjelenítése: Ez megnyitja az Erőforrás-ellenőr oldalsávját a Web-ellenőrben. Ez egyszerű módot kínál annak megtekintésére, hogy mely képeket, szkripteket, stíluslapokat és egyéb elemeket használják az aktuális oldalon.
  • Indítsa el az idővonal rögzítését: Ha meg szeretné tudni, hogy egy weboldal hogyan töltődik be és fut, próbálja ki a Indítsa el az idővonal rögzítését választási lehetőség. Ez létrehoz egy grafikont, amely bemutatja a hálózati tevékenységet és az egyes webhelyelemek betöltését és használatát. Érdekes megjelenítést eredményez, de ne felejtse el kikapcsolni a funkciót a kiválasztásával Az idővonal rögzítésének leállítása. Egyébként a Mac erőforrásait nem produktív feladatokra használja - hacsak nem Ön webfejlesztő.
  • Lépjen be az adaptív tervezési módba: A webfejlesztők másik eszköze a beépített szimulátor, amely lehetővé teszi, hogy megtekinthesse, hogyan fog kinézni a weblapja különböző képernyőfelbontásokkal vagy különböző eszközökkel, például iPad-del vagy iPhone-val. Egyszerűen töltse be a kívánt oldalt, és válassza ki Lépjen be az adaptív tervezési módba hogy megtekinthesse az oldalt. Megpróbálhatja az oldalmegjelenítést különféle eszközök segítségével, vagy kiválaszthatja a használni kívánt képernyőfelbontást. Ha végzett, térjen vissza a Fejlesztés menübe, és válassza a lehetőséget Lépjen ki az adaptív tervezési módból.
  • Kísérleti jellemzők: Ha bátornak érzed magad, kipróbálhatsz néhány olyan funkciót, amely a Safari böngésző jövőbeli verzióiba kerülhet.

Ha látható a Fejlesztés menü, szánjon egy kis időt a különféle menüpontok kipróbálására. Valószínűleg néhány kedvence lesz, amelyet gyakran használ.