WAV és WAVE fájlok (mik ezek és hogyan nyithatók meg)

A .WAV vagy .WAVE fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Waveform Audio fájl. Ez egy szabványos audio formátum, amelyet főleg Windows számítógépeken látnak. A fájl általában tömörítetlen, de a tömörítés támogatott.

A tömörítetlen WAV fájlok nagyobbak, mint más népszerű audioformátumok, például az MP3, ezért általában nem használják őket előnyben részesített audio formátumként, amikor zenefájlokat osztanak meg online vagy zenét vásárolnak, hanem olyan dolgokra, mint a hangszerkesztő szoftver, az operációs rendszer funkciói és a videó játékok.

A Waveform Audio a bitfolyam formátumú Resource Interchange File Format (RIFF) kiterjesztése, amelyről sokkal többet olvashat a soundfile.sapp.org oldalon. A WAV hasonló az AIFF és a 8SVX fájlokhoz, mindkettő gyakrabban látható a Mac operációs rendszereken.


Hogyan nyitható meg egy WAV / WAVE fájl

A WAV fájlok a Windows Media Player, VLC, iTunes, Groove Music, Winamp, Clementine, XMMS és nagy valószínűséggel más népszerű médialejátszó alkalmazásokkal is megnyithatók.

Bizonyos esetekben a DTS audiokodek segítségével létrehozható egy DTS-WAV fájl, amely a .WAV kiterjesztést használja. Ha ez van, próbálja meg megnyitni a foobar2000-et.

Figyelembe véve a kinti audiolejátszó programok számát, és hogy nagyon valószínű, hogy jelenleg egynél több van telepítve, előfordulhat, hogy az egyik program automatikusan megnyitja a WAV és a WAVE fájlokat, amikor valójában másikat szeretne. Ha igen, olvassa el a Fájl társítások módosítása a Windows oktatóanyagban a segítséget.

Nem valószínű, hogy a fájl valami más, mint egy audio fájl, de lehetséges, hogy más formátumban is elmenthető, de mégis a WAV vagy WAVE kiterjesztést használja. Ennek teszteléséhez nyissa meg egy ingyenes szövegszerkesztőben, hogy szöveges dokumentumként tekintse meg.

Ha az első látott bejegyzés "RIFF", akkor ez egy audio fájl, amelyet a fent felsorolt ​​programok egyikével kell megnyitni. Ha nem, akkor az adott fájl sérült lehet (próbálja meg újra letölteni vagy másolni). Ha a szöveg mást olvas, vagy biztosan tudja, hogy ez nem hangos, akkor megteheti, hogy megpróbál keresni egy másik szót vagy kifejezést a fájlban, amely segíthet a keresés megkezdésében, hogy milyen típusú fájlról lehet szó.

Abban a valószínűtlen helyzetben, amikor a fájl csak szöveges dokumentum, ami akkor állna fenn, ha a szöveg olvasható és nem zabál, akkor bármely fájlszerkesztő használható a fájl megnyitására és olvasására.


WAV / WAVE fájl konvertálása

A WAV fájlokat a legjobban konvertálni más audio formátumokra (például MP3, AAC, FLAC, OGG, M4A, M4B, M4R stb.) A Free Audio Converter szoftverprogramok listánk egyik eszközével.

Ha az iTunes telepítve van, akkor a WAV-ot MP3-ba konvertálhatja anélkül, hogy külön szoftvert kellene letöltenie. Itt van, hogyan:

  1. Ha az iTunes nyitva van, keresse meg a szerkesztése > preferenciák menü a Windows rendszerben, vagy iTunes > preferenciák Mac számítógépen.

  2. Az Általános fül kiválasztásával válassza a lehetőséget Import Settings.

  3. Az Importálás legördülő menü mellett válassza a lehetőséget MP3 kódoló.

  4. választ OK párszor a beállításablakból való kilépéshez.

  5. Válasszon ki egy vagy több dalt, amelyet az iTunes konvertál MP3-ba, majd használja filé > Megtérít > Létrehozása MP3 verzió menüpontot. Ez megőrzi az eredeti hangfájlt, de egy új MP3-t is készít ugyanazzal a névvel.

Néhány más ingyenes fájlkonvertáló, amely támogatja a WAV fájl konvertálását más formátumba, a FileZigZag és a Zamzar. Ezek online konverterek, ami azt jelenti, hogy fel kell töltenie a fájlt a webhelyre, átalakítania kell, majd vissza kell töltenie a számítógépére. Ez a módszer kiválóan alkalmas kisebb fájlok esetén.


További információ a WAV és WAVE fájlokról

Ez a fájlformátum 4 GB-ra korlátozza a fájlméreteket, és egyes szoftverek akár tovább is korlátozhatják ezt, 2 GB-ra.

Néhány WAV-fájlt valójában nem audio adatok, például hullámalaknak nevezett jelformák tárolására használnak.

Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájl nem nyílik meg a fenti programok használata után, akkor nagyon jó esély van arra, hogy rosszul olvassa a fájlkiterjesztést.

Könnyen összetévesztheti az egyik fájlkiterjesztést a másikkal, ha hasonlóan írják őket, ami azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy összefüggőnek tűnnek, két teljesen különböző fájlformátumban lehetnek, amelyekhez különböző fájlnyitókra van szükség.

A WVE egy példa a WAVE-ra és WAV-ra hasonlító fájlkiterjesztésre, de egyáltalán nem audio fájl. A WVE fájlok olyan Wondershare Filmora Project fájlok, amelyek a Wondershare Filmora videószerkesztő programmal nyílnak meg. Mások lehetnek a CyberLink Media Suite programmal használt WaveEditor Project fájlok.

Ha ez nem igazán egy WAV vagy WAVE fájl, akkor keresse meg a tényleges fájlkiterjesztést, hogy megtudja, mely programok nyithatják meg vagy konvertálhatják azt.