Szöveges fájlok (mik ezek és hogyan nyitható meg)

A szöveges fájl egy fájl, amely szöveget tartalmaz, de ezen többféle módon gondolkodhat, ezért fontos, hogy ismerje meg, milyen típusú szöveges dokumentum van, mielőtt olyan programmal foglalkozna, amely képes megnyitni vagy átalakítani.

Néhány szöveges fájl a .TXT fájlkiterjesztést használja, és nem tartalmaz képet. Mások képeket és szöveget egyaránt tartalmazhatnak, de szöveges fájlnak, vagy akár "txt fájlnak" is rövidíthetők, ami zavaró lehet.


Szöveges fájlok típusai

Általános értelemben a szöveges fájl minden olyan fájlra vonatkozik, amelynek csak szövege van, és a képek és egyéb nem szöveges karakterek semmisek. Ezek néha a TXT fájlkiterjesztést használják, de nem feltétlenül szükségesek. Például egy Word szöveget tartalmazó, csak szöveget tartalmazó esszé lehet DOCX fájlformátumú, de szöveges fájlnak is nevezhető.

Egy másik típusú szöveges fájl a "sima szöveg" fájl. Ez egy olyan fájl, amely nulla formázást tartalmaz (ellentétben az RTF fájlokkal), vagyis semmi sem félkövér, dőlt, aláhúzott, színes, speciális betűtípust használ, stb. Az egyszerű szöveges fájlformátumok közül számos példa XML, REG, BAT, PLS, M3U, M3U8, SRT, IES, AIR, STP, XSPF, DIZ, SFM, THEME és TORRENT.

Természetesen a .TXT kiterjesztésű fájlok szintén szöveges fájlok, és általában olyan dolgok tárolására használják őket, amelyeket bármilyen szövegszerkesztővel könnyen megnyithatnak, vagy egyszerű szkript segítségével írhatnak. Ilyen például a lépésenkénti utasítások tárolása a használatához, az ideiglenes információk tárolására szolgáló hely vagy a program által létrehozott naplók (bár ezeket általában egy LOG fájlban tárolják).

A "Plaintext" vagy a cleartext fájlok különböznek a "sima szöveg" fájloktól (szóközzel). Ha a fájltárolási titkosítást vagy a fájlátviteli titkosítást nem használják, akkor azt mondhatjuk, hogy az adatok sima szövegben léteznek, vagy sima szövegen keresztül továbbíthatók. Ez mindenre alkalmazható, amelyet biztosítani kell, de nem, legyen szó e-mailekről, üzenetekről, egyszerű szöveges fájlokról, jelszavakról stb., De általában a rejtjelezésre hivatkoznak.


Hogyan nyitható meg egy szöveges fájl

Minden szövegszerkesztőnek képesnek kell lennie bármilyen szöveges fájl megnyitására, különösen, ha nincs különösebb formázás. Például a TXT fájlokat a Windows beépített Notepad programjával lehet megnyitni, ha a jobb gombbal kattint a fájlra, és kiválasztja szerkesztése. Hasonló a Mac gépen a TextEdithez.

Egy másik ingyenes program, amely bármilyen szöveges fájlt képes megnyitni, a Notepad ++. A telepítés után kattintson a jobb gombbal a fájlra, és válassza a lehetőséget Szerkesztés a Notepad ++ használatával.

A 4 legjobb ingyenes szövegszerkesztő Windows és Mac rendszerhez

A legtöbb webböngésző és mobil eszköz képes megnyitni szöveges fájlokat is. Mivel azonban a legtöbbjük nem úgy készült, hogy szöveges fájlokat töltsön be a különféle kiterjesztésekkel, amelyeket gondoltok nekik, előfordulhat, hogy először át kell neveznie a fájlkiterjesztést .TXT-re, ha ezeket az alkalmazásokat szeretné használni a fájl olvasására.

Néhány más szövegszerkesztő és megtekintő a Microsoft Word, a TextPad, a Notepad2, a Geany és a Microsoft WordPad.

A MacOS további szövegszerkesztői a BBEdit és a TextMate. A Linux-felhasználók kipróbálhatják a Leafpad, a gedit és a KWrite szövegnyitókat / szerkesztőket is.


Nyissa meg a Bármely fájlt szöveges dokumentumként

Valami mást meg kell érteni itt, hogy bármilyen fájl megnyitható szöveges dokumentumként, még akkor is, ha nem tartalmaz olvasható szöveget. Ez akkor hasznos, ha nem biztos abban, hogy valójában milyen fájlformátumban van, például ha hiányzik egy fájlkiterjesztés, vagy ha úgy gondolja, hogy helytelen fájlkiterjesztéssel azonosították.

Például megnyithat egy MP3 audiofájlt szöveges fájlként, ha bedugja azt egy szövegszerkesztőbe, mint például a Notepad ++. Az MP3 nem játszható le így, de szöveges formában megnézheti, miből áll, mivel a szövegszerkesztő csak az adatokat képes szövegként megjeleníteni.

Különösen az MP3 fájlok esetében a legelső sorban szerepelnie kell az "ID3" -nak, jelezve, hogy ez egy metaadat-tároló, amely olyan információkat tárolhat, mint egy előadó, album, szám száma stb.

Egy másik példa a PDF fájl formátuma; minden fájl a "% PDF" szöveggel indul az első sorban, annak ellenére, hogy a dokumentum többi része teljesen olvashatatlan.


Hogyan konvertálhat szöveges fájlokat

A szöveges fájlok konvertálásának egyetlen célja az, hogy elmentse őket egy másik szövegalapú formátumba, például CSV, PDF, XML, HTML, XLSX stb. Ezt megteheti a legfejlettebb szövegszerkesztőkkel, de az egyszerűbbekkel nem, mivel általában csak támogatják alapvető exportálási formátumok, például TXT, CSV és RTF.

Például a fent említett Notepad ++ program rengeteg fájlformátumra képes menteni, például HTML, TXT, NFO, PHP, PS, ASM, AU3, SH, BAT, SQL, TEX, VGS, CSS, CMD, REG , URL, HEX, VHD, PLIST, JAVA, XML és KML.

Más, szöveges formátumba exportáló programok valószínűleg néhány különféle típusba menthetnek, általában TXT, RTF, CSV és XML fájlokba. Tehát, ha egy adott programból származó fájlra új szövegformátumra van szüksége, fontolja meg az eredeti szövegfájlt létrehozó alkalmazáshoz való visszatérést, és exportálja azt valami másba.

Mindössze annyit mondunk, hogy a szöveg mindaddig szöveg, amíg sima szöveg, ezért a fájl "konvertálásához" csak annyit kell tennie, hogy egyszerűen átnevezi a fájlt, kicserélve az egyik kiterjesztést a másikra.

Tekintse meg a Free Document Converter szoftverprogramok listáját néhány további fájlkonvertálóról, amelyek különféle típusú szöveges fájlokkal működnek.


A fájlja még mindig nem nyílik meg?

A fájl megnyitásakor zavaros szöveget lát? Talán a legtöbb, vagy az egész teljesen olvashatatlan. Ennek legvalószínűbb oka az, hogy a fájl nem egyszerű szöveg.

Mint fent említettük, bármilyen fájlt meg lehet nyitni a Notepad ++ alkalmazással, de az MP3 példához hasonlóan ez nem azt jelenti, hogy a fájlt valóban ott is használhatja. Ha a fájlt egy szövegszerkesztőben próbálja ki, és nem úgy jelenik meg, mint gondolná, gondolja át, hogyan kell kinyitni; valószínűleg nem olyan fájlformátumban van, amely ember által olvasható szöveggel magyarázható.

Ha fogalma sincs arról, hogy hogyan kell kinyílnia a fájljának, fontolja meg néhány olyan népszerű program kipróbálását, amelyek sokféle formátummal működnek. Például, bár a Notepad ++ kiválóan alkalmas egy fájl szöveges változatának megtekintésére, próbálja meg áthúzni a fájlt a VLC médialejátszóba, hogy ellenőrizze, video- vagy hangadatokat tartalmazó médiafájl-e.