CFG- és CONFIG-fájlok (mik ezek és hogyan nyithatók meg)

A .CFG vagy .CONFIG kiterjesztésű fájl egy konfigurációs fájl, amelyet a különféle programok a saját szoftverükre jellemző beállítások tárolására használnak. Egyes konfigurációs fájlok egyszerű szöveges fájlok, de másokat lehet, hogy a programnak megfelelő formátumban tárolnak.

A MAME konfigurációs fájl egy példa arra, hogy a CFG fájlt a billentyűzet beállításainak XML alapú formátumban történő tárolására használják. Ez a fájl tárolja a gyorsbillentyűket, a billentyűzet-hozzárendelési beállításokat és a MAME videojáték-emulátor felhasználójának speciális beállításait.

Egyes programok létrehozhatnak egy konfigurációs fájlt .CONFIG fájlkiterjesztéssel. Ilyen például a Microsoft Visual Studio szoftvere által használt Web.config fájl.

A Wesnoth Markup Language fájl a CFG fájlkiterjesztést is használja, de nem konfigurációs fájlként. Ezek a CFG fájlok egyszerű szöveges fájlok, amelyeket a WML programozási nyelv írt, és játéktartalmat nyújtanak a The Battle for Wesnoth számára.

A konfigurációs fájl fájlkiterjesztését néha a pontosan azonos nevű fájl végéhez fűzik. Például, ha a fájl a setup.exe beállításait tárolja, akkor a CONFIG fájl neve setup.exe.config lehet.


CFG / CONFIG fájl megnyitása és szerkesztése

Sok program konfigurációs fájlformátumot használ a beállítások tárolásához. Ide tartozik a Microsoft Office, az OpenOffice, a Visual Studio, a MAME, a BlueStacks, az Audacity, a Celestia, a Cal3D és a LightWave. Ezeken a programokon belül lehetnek speciális eszközök, amelyek a konfigurációs fájl tényleges szerkesztéséhez használhatók, például a Celesia Config Manager.

A Battle for Wesnoth egy olyan videojáték, amely CFG fájlokat használ, amelyeket a WML programozási nyelv tárol.

Egyes CFG fájlok Citrix Server Connection fájlok, amelyek információkat tartalmaznak a Citrix szerverrel való kapcsolat létrehozásához, például egy kiszolgáló portszámát, felhasználónevét és jelszavát, IP-címét stb.

A Jewel Quest ehelyett a CFGE fájlkiterjesztést használja ugyanarra a célra, hogy tárolja a beállításokat. Ez tartalmazhat pontszámokra vonatkozó információkat és egyéb játékkal kapcsolatos adatokat is.

Nagyon valószínűtlen, hogy ezeknek az alkalmazásoknak vagy játékoknak bármelyikében lenne "nyitott" vagy "importál" opció a konfigurációs fájl tényleges megtekintéséhez. Ehelyett csak hivatkozik rájuk a program, hogy elolvassa a fájlt a viselkedéshez szükséges utasításokért.

Az egyik kivétel, ahol a fájl biztosan megnyitható az azt használó alkalmazással, a Visual Studio által használt Web.config fájl. A Visual Studióba beépített Visual Web Developer program a CONFIG fájl megnyitására és szerkesztésére szolgál.

A legtöbb CFG és CONFIG fájl egyszerű szöveges fájlformátumban van, így bármely szövegszerkesztővel megnyithatja őket. Amint itt láthatja, ez az Audacity hangrögzítő / -szerkesztő program által használt CFG-fájl 100% -ban egyszerű szöveg:

[Helyi]
Nyelv = hu
[Version]
Őrnagy = 2
Kisebb = 1
Mikro = 3
[Könyvtárak]
TempDir = C: \ Users \ Jon \ AppData \ Local \ Audacity \ SessionData
[AudioIO]
RecordingDevice = Mikrofon (kék hógolyó)
Gazdagép = MS
PlaybackDevice = Hangszórók / fejhallgatók (Realtek
EffectsPreviewLen = 6
CutPreviewBeforeLen = 2
CutPreviewAfterLen = 1
SeekShortPeriod = 1
SeekLongPeriod = 15
Duplex = 1
SWPlaythrough = 0

A Windows Notepad programja kiválóan működik az ilyen szöveges konfigurációs fájlok megtekintéséhez, szerkesztéséhez és létrehozásához. Ha valami erőteljesebbre vágyik, vagy meg kell nyitnia a fájlt Mac vagy Linux számítógépen, tekintse meg a legjobb ingyenes szövegszerkesztők listáját.

Fontos, hogy csak akkor szerkesszen egy konfigurációs fájlt, ha pontosan tudja, mit csinál. Valószínű, hogy igen, tekintve, hogy olyan fájllal foglalkozik, amelyre a legtöbben nem gondolnak kétszer, de még egy apró változás is tartós hatást eredményezhet, amelyet nehéz felkutatni, ha probléma merül fel.


CFG / CONFIG fájl konvertálása

Valószínűleg nincs hatalmas oka annak, hogy egy konfigurációs fájlt új formátumra konvertáljon, mivel a fájlt használó programnak szüksége van arra, hogy ugyanazon a formátumon és azonos néven maradjon, különben nem fogja tudni, hol keresse meg a beállításokat és egyéb beállitások. A CFG / CONFIG fájlkonvertálás tehát azt eredményezheti, hogy a program alapértelmezett beállításokat használ, vagy egyáltalán nem tudja, hogyan működjön.

A zselatin egy olyan eszköz, amely szöveges fájlokat, például CFG és CONFIG fájlokat konvertálhat XML, JSON vagy YAML fájlokká. A MapForce is működhet.

Bármely szövegszerkesztő használható CFG vagy CONFIG fájlok konvertálására is, ha csak azt akarja, hogy a fájlkiterjesztés megváltozzon, hogy más programmal nyithassa meg. Például egy szövegszerkesztővel elmenthet egy .CFG fájlt .TXT fájlba, hogy alapértelmezés szerint a Jegyzettömbbel nyíljon meg. Ez azonban valójában nem változtatja meg a fájl formátumát / felépítését; az eredeti CFG / CONFIG fájl formátumában marad.


További információ a konfigurációs fájlokról

A konfigurációs fájlt használó programtól vagy operációs rendszertől függően használhatja a CNF vagy CF fájlkiterjesztést.

A Windows gyakran INI fájlokat használ a beállítások tárolásához, míg a macOS PLIST fájlokat használ.

A konfigurációs információkat tároló fájlokhoz használt néhány egyéb kiterjesztés a CONF, JSON és PROPERTIES.

Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájl jelenleg nem nyílik meg, jó eséllyel rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. Egyes fájlok olyan kiterjesztést használnak, amely nagyon hasonlít a ".CFG" fájlra, de ez egy-két betűvel kikapcsol, így használhatatlanná teszi őket a fent említett CFG nyitókban.

A CGF az egyik példa. A Crytek Geometry Format fájlok számára fenntartva, valójában csak a CRYENGINE kontextusában használhatók.

Az SFG egy másik fájlkiterjesztés, amely nagyon hasonlít a CFG-re. A Synfig Studio animációs szoftver felelős a fájlokkal való együttműködésért.