TGZ- és GZ-fájlok (mik ezek és hogyan nyithatók meg)

A TGZ vagy GZ kiterjesztésű fájl egy GZIP Compressed Tar Archive fájl. Olyan fájlokból állnak, amelyeket egy TAR archívumba helyeztek, majd a Gzip segítségével tömörítettek.

Az ilyen típusú tömörített TAR fájlokat tarballoknak hívják, és néha olyan "kettős" kiterjesztést használnak, mint a .TAR.GZ, de általában .TGZ vagy .GZ kiterjesztésűek.

Az ilyen típusú fájlokat általában csak a Unix-alapú operációs rendszerek, például a macOS, szoftvertelepítői látják, de néha rendszeres adatarchiválási célokra is használják őket. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha Ön Windows-felhasználó, találkozhat és szeretne adatokat kinyerni az ilyen típusú fájlokból.


A TGZ és GZ fájlok megnyitása

A TGZ és GZ fájlok a legnépszerűbb zip / unzip programokkal nyithatók meg, például a 7-Zip vagy a PeaZip.

A legjobb ingyenes Zip és kicsomagolás programok

Mivel a TAR fájlok nem rendelkeznek natív tömörítési képességekkel, néha olyan tömörítést támogató archív formátumokkal vannak tömörítve, amelyek végül a .TAR.GZ, GZ vagy .TGZ fájlkiterjesztéshez jutnak.

Néhány tömörített TAR-fájl a Data.tar.gz fájlra hasonlíthat, a TAR mellett egy-két másik kiterjesztéssel. Ennek oka, hogy a fentiekben leírtak szerint a fájlokat / mappákat először TAR segítségével archiválták (létrehozva a Data.tar fájlt), majd GNU Zip tömörítéssel tömörítették. Hasonló elnevezési struktúra történne, ha a TAR fájlt BZIP2 tömörítéssel tömörítenék, létrehozva a Data.tar.bz2 fájlt.

Ilyen esetekben a GZ, TGZ vagy BZ2 fájl kibontása megmutatja a TAR fájlt. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti archívum megnyitása után meg kell nyitnia a TAR fájlt. Ugyanaz a folyamat zajlik, függetlenül attól, hogy hány archív fájlt tárolnak más archív fájlokban - csak folytassa a kibontást, amíg el nem jut a fájl tényleges tartalmához.

Például egy olyan programban, mint a 7-Zip vagy a PeaZip, amikor megnyitja a Data.tar.gz (vagy .TGZ) fájlt, valami olyasmit fog látni, mint a Data.tar. A Data.tar fájl belsejében találhatók a TAR-ot alkotó tényleges fájlok (például zenefájlok, dokumentumok, szoftverek stb.).

A GNU Zip tömörítéssel tömörített TAR fájlok Unix rendszerekben 7-Zip vagy bármely más szoftver nélkül nyithatók meg, egyszerűen az alábbi parancs használatával. Ebben a példában a file.tar.gz a tömörített TAR fájlnév. Ez a parancs a TAR archívum kibontását és kibővítését egyaránt elvégzi.

gunzip -c fájl.tar.gz | tar -xvf -

A Unix compress paranccsal tömörített TAR fájlokat úgy lehet megnyitni, hogy felülről a "gunzip" parancsot kicseréljük az "uncompress" paranccsal.


A TGZ és GZ fájlok konvertálása

Valószínűleg nem egy tényleges TGZ vagy GZ archív átalakító után állsz, hanem valószínűleg egy módot szeretnének arra, hogy egy vagy több fájlt az archívumon belülről új formátumúra konvertáljanak. Például, ha a TGZ vagy GZ fájljában van egy PNG képfájl, érdemes új képformátumra konvertálni.

Ennek módja az, hogy a fenti információk felhasználásával kicsomagolja a fájlt a TGZ / GZ / TAR.GZ fájlból, majd egy ingyenes fájlkonvertert használ a kívánt adatokra más formátumban.

Ha azonban GZ vagy TGZ fájlt más archív formátumra kívánja konvertálni, például ZIP, RAR vagy CPIO, akkor képesnek kell lennie az ingyenes online Convertio fájl konverter használatára. Töltse fel a tömörített TAR fájlt (pl. What.tgz) az adott webhelyre, majd töltse le az átalakított archív fájlt, mielőtt használhatja.

Az ArcConvert olyan, mint a Convertio, de jobb, ha nagy archívummal rendelkezik, mert az átalakítás megkezdése előtt nem kell megvárnia a feltöltést - a program telepíthető, mint egy hagyományos alkalmazás.

A TAR.GZ fájlokat az AnyToISO szoftverrel ISO-ba is konvertálhatjuk.

A GZIP tömörítést a CPIO fájlokon is használják CPGZ fájlok létrehozására.