17 módszer a minimális ADB és a Fastboot használatára

Ha még soha nem hallott a Minimal ADB-ről és a Fastboot-ról, ez egy egyszerű, mégis hatékony eszköz, amely lehetővé teszi parancsok beírását az USB-hez csatlakoztatott Android-telefon vezérléséhez.

Néhány dolog, amelyet a rendszeres Android-felhasználók az Androidjukkal akarnak csinálni, túl bonyolultnak tűnhetnek. Még olyan egyszerű dolog is, mint a fájlok telefonra vagy telefonról történő továbbítása, több lépést igényel, mint kellene.

A Minimal ADB és a Fastboot segítségével olyan dolgokat tehet, mint fájlok átvitele, a sorozatszám keresése, vagy akár a telefon teljes biztonsági másolatának elkészítése egyetlen, egyszerű paranccsal.


Minimális ADB és Fastboot beállítása

Minimális ADB és Fastboot elérhető Windows, MacOS és Linux rendszerekhez. Itt van egy útmutató a Minimal ABD beállításához a rendszeren.

A Minimal ADB és a Fastboot telepítése után csak engedélyeznie kell az USB hibakeresést a telefonján. Ehhez csak néhány egyszerű lépés szükséges.

  1. Engedélyezze a Fejlesztői módot, ha belép beállítások, Koppintson a Az Eszközről (Vagy A telefonról), és folyamatosan koppintson rá Build number amíg meg nem jelenik egy figyelmeztetés arról, hogy a Fejlesztői mód engedélyezve van.

  2. Még egyszer menj be beállítások. Most látnia kell a Fejlesztői beállítások ikon. Érintse meg ezt, görgessen le az USB hibakereséshez, és engedélyezze.

  3. Kilépés a beállításokból. Ezek a változtatások lehetővé teszik, hogy a Minimal ADB és a Fastboot segédprogram csatlakozzon a telefonhoz és irányítsa azt.

Most már készen áll a parancsok kiadására a telefonjára.

Csak csatlakoztassa androidos telefonját a számítógéphez USB-kábellel, majd indítsa el a Minimal ADB és a Fastboot programot. Megjelenik egy parancsablak.

Annak ellenőrzéséhez, hogy a Minimal ADB és a Fastboot képes-e kommunikálni a telefonjával, adja ki a parancsot: aDB eszközök.

Alatt A csatolt eszközök listája, egy véletlenszerű kódot fog látni a szó mellett eszköz.

Ez azt jelenti, hogy a Minimal ADB és a Fastboot segédprogram látja a telefonját, és készen áll a hasznos parancsok kiadására.


Fájlok átvitele az Android rendszerre és onnan

Számos módon lehet fájlokat és adatokat áthelyezni egy Android telefon és más eszközök között. E módszerek többsége azonban több lépést vagy bonyolult kapcsolatot igényel.

A Minimal ADB és a Fastboot használatával, miután egyszer beállította számítógépét és telefonját az ADB parancsok engedélyezéséhez, soha nem kell újra beállítania.

A fájlok átvitele olyan egyszerű, mint egy egyszerű parancs beírása, és a fájlok átkerülnek.

  1. Nyissa meg a Minimal ADB és a Fastboot alkalmazást, és a aDB eszközök parancs.

  2. A fájlok számítógépről a telefonra való áthelyezésére szolgáló parancs az adb nyomás. A fájlok áthelyezéséhez a telefonról a számítógépre a következő parancs van Adb pull.

    Ha ismeri a fájl elérési útját (például egy kép), beírhatja a teljes parancsot, amely tartalmazza a forrást és a célt, így:

    adb pull /sdcard/dcim/camera/20181224_131245.jpg c: / temp / képek /

    Megjelenik egy állapot, amely a sikeresen behúzott fájlt mutatja.

  3. Az átvitt fájlt a megadott második könyvtárban találja meg.

Fájlokat áthelyezhet a számítógépéről a telefonjára egy egyszerű paranccsal, ugyanúgy. Csak fordítsa meg a forrás és a cél könyvtárakat.

Például, ha képet szeretne helyezni a számítógépéről a telefonjára, egyszerűen írja be adb push c: temp images mypicture.jpg / sdcard / dcim / pictures.

Ezzel létrehoz egy másolatot a fájlról a telefonján, az / sdcard / dcim / pictures könyvtárban.


Navigáljon mappák között az Android-on

Ha nem ismeri a fájl elérési útját Android-eszközén, használhat speciális parancsokat aDB shell parancsokat a fájl megkereséséhez.

Számos shell parancs létezik, amelyek nagyon hasznosak lehetnek a telefon mappáiban való navigáláshoz.

  • ls: Felsorolja a könyvtár tartalmát.
  • cd: Megváltoztatja a könyvtárat.
  • rm: Fájlok vagy könyvtárak eltávolítása.
  • mkdir: Új könyvtár létrehozása.
  • cp: Fájlok vagy könyvtárak másolása.
  • mv: Fájlok áthelyezése vagy átnevezése.

Az ADB shell paranccsal kombinálhatja ezeket a parancsokat pontosvesszővel elválasztva.

Például a telefonon található könyvtárba navigáláshoz és fotók kereséséhez:

  1. típus adb héj ls az összes könyvtár megtekintéséhez a telefonon.

  2. típus adb shell cd sdcard; ls navigálni az sdcard könyvtárba, és megtekinteni az összes fájlt. Minden pontosvesszővel elválasztott parancsot egymás után hajtunk végre.

  3. Folytassa a parancs kiegészítését, hogy mélyebben navigáljon az alkönyvtárakba, amíg meg nem találja a keresett fájlokat. Például gépelés adb shell cd sdcard; cd dcim; cd kamera; ls megmutatja a fényképezőgéppel készített összes fényképet.

  4. Miután megtalálta a kívánt fájlokat, kiadhatja a Adb pull az utolsó szakaszban leírt parancs a fájlok számítógépre továbbításához.


Távolról telepítse vagy távolítsa el az Android-alkalmazásokat

Az emberek leggyakoribb módja az alkalmazások Androidra történő telepítése, ha a Google Play áruházban keresnek, és onnan telepítenek alkalmazásokat.

A Google Store automatikusan továbbítja a telepítőfájlt (más néven APK-fájlt) a telefonjára, és elindítja azt. Mindez automatikusan és a kulisszák mögött történik.

Számos webhely azonban letöltheti azokat az alkalmazásokat, amelyek nem érhetők el a Google Playről. Ezekkel letöltheti az APK fájlt a számítógépére. Ezután telepítheti az APK-t távolról a telefonjára egy egyszerű használatával abd telepíteni parancs.

Így működik:

  1. Engedélyezze ismeretlen alkalmazások telepítését a telefonjára. Az Android Nougat-on ezt megtalálhatja beállítások, Koppintson a Biztonság, és engedélyezze Ismeretlen források. Az Android Oreo-n ezt megtalálhatja beállítások, Koppintson a Alkalmazások és értesítések, és válassza ki Telepítse az Ismeretlen alkalmazásokat.

  2. Töltse le az APK fájlt arról a webhelyről, ahol megtalálta az alkalmazást. Az egyik legnépszerűbb webhely az alkalmazások megtalálásához a Google Play áruházból az APK Mirror. Mentse a fájlt valahova a számítógépére, ahol emlékszik.

  3. Végül a telefonjával a számítógépéhez csatlakoztatva indítsa el a Minimal ABD és a Fastboot programot. A parancssorba írja be a parancsot adb telepítés .apk.

    Cserélje ki az APK fájl elérési útjával és nevével. A fenti példában az APK fájl a c: temp mappában van tárolva, a fájl pedig protonmail.apk.

  4. Ez a parancs automatikusan továbbítja az APK fájlt az Android készülékre, majd futtatja a telepítőt. Miután a telepítő elkészült, látni fogja, hogy az alkalmazás megjelenik a telefonjára telepített alkalmazások listájában.

  5. Az alkalmazásokat a adb eltávolítás parancs. De mielőtt ezt megteheti, ismernie kell a telefonjára telepített alkalmazás teljes csomagnevét.

    Gépeléssel tekintse át a telefonjára telepített összes csomagot adb shell pm listacsomagok.

    Ebben a listában keresse meg a telepíteni kívánt alkalmazás nevét.

  6. Távolítsa el az alkalmazást az adb uninstall beírásával .

    Cserélje ki a listában található alkalmazáscsomag teljes nevével.

  7. A parancs futtatása után megjelenik a "siker" szó. Az alkalmazás eltűnik az Android telefon alkalmazáslistájáról.


Készítsen teljes biztonsági másolatot Android telefonjáról

Meghalt már valaha az Android telefonja, és mindent elvesztett rajta?

Azok számára, akik állandóan fényképeikhez és munkájukhoz használják a telefonjukat, egy ilyen forgatókönyv igazi katasztrófának érezheti magát. Kerülje el az ADB Minimal és a Fastboot használatával, hogy teljes biztonsági másolatot mentsen a számítógépére.

A folyamat könnyebb, mint gondolnád.

A adb biztonsági mentés A parancs olyan paraméterek listáját tartalmazza, amelyeket soha nem kell használnia, mivel csak a adb biztonsági mentés parancs alapértelmezett paraméterekkel jól fog működni.

Ezek a paraméterek a következők:

  • -f: Állítsa be azt a helyet, ahol a biztonsági másolatot tárolni szeretné a számítógépén.
  • -apk | -noapk: Adja meg, hogy készítsen-e biztonsági másolatot minden APK-fájlról a telepített alkalmazásokhoz.
  • -megosztva | -nevezett: Készítsen biztonsági másolatot is a megosztott tárhelyről (például SD-kártyáról).
  • -minden: Készítsen biztonsági másolatot minden alkalmazásról, nem csak egyedi alkalmazásokról.
  • -system | nosystem: Adja meg, hogy biztonsági másolatot készítsen-e a rendszeralkalmazásokról.
  • : Az egyes alkalmazáscsomagok azonosítása biztonsági mentés céljából.

A biztonsági mentés legegyszerűbb módja az -apk, -all és -f paraméterek használata.

A parancs erre:

adb backup -apk -minden -f C: temp phone_backup Samsung_Backup.ab

Ez elindít egy üzenetet, ahol megerősíti a teljes biztonsági másolatot, és titkosítja, ha akarja.

Miután megerősítette, a teljes biztonsági mentés megkezdődik.

Néhány percbe telhet, amíg a teljes biztonsági másolat elkészül.

Ha ez megtörténik, megtalálja a teljes biztonsági mentési fájlt a megadott útvonalon.

Ha a telefon valaha meghal, és mindent elveszít rajta, a telefon javítása után teljes helyreállítást hajthat végre a következő parancs beírásával:

adb visszaállítás .ab

Ez feltölti a teljes biztonsági másolatot a telefonjára, és újra mindent visszaáll a normális szintre. Ha az APK fájlok biztonsági mentését választotta, akkor még az összes eredeti alkalmazás is újratelepül.

Tájékozódjon az Android telefonról

Amikor kapcsolatba lép a telefon vagy bármely technikai támogatási vonal gyártójával, néha meg kell tudnia a telefonjával kapcsolatos részleteket, amelyeket nem mindig könnyű megtalálni.

A Minimal ADB és a Fastboot segítségével mindenféle információt lekérhet a telefonjáról.

  • adb shell ip -f inet addr show wlan0: Megadja a telefon jelenlegi IP-címét a hálózaton.
  • adb shell getprop ro.boot.serialno: Megmutatja a telefon sorozatszámát.
  • adb shell getprop ro.build.version.release: Megjeleníti az Android OS telefonjára telepített verzióját.
  • adb shell netstat: Megjeleníti az összes aktuális hálózati kapcsolatot, amely jelenleg aktív a telefonjáról.

A adb shell getprop A parancs a sorozatszámán és az operációs rendszer kiadásán túlmenően hozzáférést biztosít a telefonjával kapcsolatos rengeteg részlethez. A teljes gyűjtemény megtekintéséhez írja be az adb shell getprop parancsot, és megjelenik az összes részlet listája, beleértve az aktuális értéket is.

Sokkal egyszerűbb beírni egyetlen parancsot a számítógépről, hogy ezeket az információkat a telefonról lehívhassa, mint megkeresni a Beállítások menüt.