Fotók vagy iPhoto könyvtár biztonsági mentése

A Fotók vagy az iPhoto könyvtár és az azokban található összes kép biztonsági másolata és archiválása az egyik legkritikusabb feladat, amelyet rendszeresen el kell végeznie.

A digitális fényképek a legértelmesebb fájlok közé tartoznak, amelyeket a számítógépen tart, és mint minden kritikus fontosságú fájlt, Önnek is meg kell őriznie azok aktuális biztonsági másolatait. Ha néhány fényképét vagy egészét importálta a Fotók alkalmazásba (OS X Yosemite és újabb) vagy az iPhoto alkalmazásba (OS X Yosemite és korábbi), akkor rendszeresen készítenie kell a Fotók vagy az iPhoto könyvtár biztonsági másolatát.

A képtárak annyira fontosak, hogy több mentésre van szükség, különféle biztonsági mentési módszerekkel, hogy soha ne veszítsék el értékes emlékeiket.

Web / Derek Abella

A cikkben szereplő információk a MacOS Catalina (10.15), a macOS Mojave (10.14), a macOS High Sierra (10.13), a macOS Sierra (10.12) és az OS X Leopard (10.05) operációs rendszert futtató Mac számítógépekre vonatkoznak az OS X El Capitan (10.11) rendszeren keresztül.


ICloud Fotókönyvtár

Ha az iCloud Photo Library szolgáltatást használja, a Fotók vagy az iPhoto könyvtár összes képét az iCloud tárolja, és minden új, iOS-eszközzel készített fénykép hozzáadódik hozzá, és minden olyan eszközön elérhető, ahol engedélyezve van az iCloud Fotók szolgáltatás. Ennek ellenére az iCloud Photo Library képeit és videóit ugyanúgy biztonsági másolatot kell készíteni, mint minden meghajtót. 

Az iCloud fotókönyvtár biztonsági mentésének legjobb módja, ha az összes tartalmát letölti a Mac számítógépére. Az egész digitális könyvtár valószínűleg hatalmas, ezért szükség lehet egy hatalmas meghajtóval rendelkező Mac-re a kötet kezeléséhez. Ellenkező esetben készítsen biztonsági másolatot az iCloud Photo Library-ről a Mac-hez csatlakoztatott külső meghajtóra. 


Hogyan készítsünk biztonsági másolatot az iCloud Photo Library-ről Mac-re

  1. Nyissa meg a képek alkalmazást a Mac számítógépén, kattintson az ikonjára a Dockban.

  2. Kattints képek a menüsorban, és válassza a lehetőséget preferenciák a legördülő menüből.

  3. Válassza ki a iCloud fülre a beállítások képernyőn.

  4. Jelölje be az előtte lévő négyzetet iCloud fotók.

  5. Kattintson a melletti választógombra Töltsd le az eredeti dokumentumokat erre a Mac-re hogy fényképeit a Mac-en és az iCloud-ban is tárolhassa. Ha azt az üzenetet kapja, hogy nincs elegendő hely a Mac számítógépén az összes fotóhoz, kattintson a előtt található választógombra A Mac Storage optimalizálása alacsonyabb felbontású képek letöltésére a számítógépre. Választhat teljes felbontású képek letöltését az iCloudról, amikor csak szüksége van rájuk.


időgép

Ha az Apple Time Machine-jét használja, akkor a Photos és az iPhoto által használt könyvtárak automatikusan mentésre kerülnek minden Time Machine-mentés részeként. Bár ez egy jó kiindulópont, érdemes további biztonsági másolatokat készítenie, és íme.

Miért van szükség további képtár-mentésekre

A Time Machine nagyszerű munkát végez a fotók biztonsági mentésével, de nem archív. Tervezése szerint a Time Machine a legrégebbi fájlok eltávolítását támogatja, hogy helyet biztosítson az újabbaknak. Ez nem aggasztja a Time Machine normál használatát biztonsági mentési rendszerként, amelyet a Mac jelenlegi állapotának helyreállításához használnak, ha valami katasztrófa történik.

Azonban aggodalomra ad okot, ha hosszú távú másolatokat szeretne megőrizni az elemekről, például a fotóiról. Digitális fényképezőgépekkel és okostelefonokkal az eredetit a fényképezőgép flash tárolóján vagy mobil eszközén tárolja. Amint a képek átkerülnek a Mac számítógépére, a flash tárolóeszköz törlődik, hogy helyet biztosítson egy új képcsoportnak, és előfordulhat, hogy nem minden képet őriz meg a mobileszközön.

Az eredetik végül a Mac gépedre kerülnek, és sehol máshol.

Feltételezve, hogy a Photos vagy az iPhoto programot használja Mac képtár-alkalmazásként, akkor a könyvtár tárolhatja minden digitális fényképezőgéppel vagy okostelefonnal készített fénykép egyetlen példányát.

A képkönyvtárnak valószínűleg rendelkeznie kell a dedikált biztonsági mentési módszerrel a Time Machine mellett, annak érdekében, hogy az egy az egyben fotókat hosszú távon megőrizzék.


Készítsen biztonsági másolatot a Fotókról vagy az iPhoto könyvtárról manuálisan

Manuálisan biztonsági másolatot készíthet a Photos vagy az iPhoto által használt képkönyvtárakról egy külső meghajtóra, beleértve az USB flash meghajtót, vagy használhat biztonsági mentési alkalmazást a feladat elvégzésére. Így készíthet manuálisan másolatot.

  1. Nyisson Kereső ablakban válassza ki a otthoni könyvtár az oldalsávon, és válassza a lehetőséget képek.

  2. A Képek mappában megtalálhatja az egyik nevű fájlt Fotókönyvtárba or iPhoto könyvtár. Lehet, hogy mindkettő. Másolja a Photos Library vagy az iPhoto Library fájlt vagy fájlokat a merevlemeztől eltérő helyre, például egy külső meghajtóra.

  3. Ismételje meg ezt a folyamatot, amikor új fényképeket importál a Photos vagy az iPhoto programba, így mindig minden könyvtárról készít aktuális biztonsági másolatot. Ne írja felül azonban a meglévő biztonsági másolatot, mert ez meghiúsítaná az archiválási folyamatot. Ehelyett adjon minden mentésnek egyedi nevet.

Ha több iPhoto könyvtárat hozott létre, mindenképpen készítsen biztonsági másolatot minden egyes iPhoto könyvtár fájlról.

Mi a helyzet a Képek könyvtárban nem tárolt képekkel?

A Photos több könyvtárat támogat. Ha további könyvtárakat hozott létre, azokról biztonsági másolatot kell készíteni, csakúgy, mint az alapértelmezett Fotókönyvtárat.

Ezenkívül a Fotók lehetővé teszi képek tárolását a Fotókönyvtáron kívül. Erre hivatkozásként hivatkozási fájlokat használunk. A referenciafájlokat általában arra használják, hogy hozzáférjenek olyan képekhez, amelyek nem akarnak helyet foglalni a Mac-en. Sok esetben a referencia képfájlokat külső meghajtón, USB flash meghajtón vagy más eszközön tárolják.

A referenciafájlok kényelmesek, de biztonsági másolat készítésekor problémát jelentenek. Mivel a referenciaképeket nem tárolja a Fotók Könyvtár, a Fotókönyvtár másolásakor nem készül biztonsági másolat. Ez azt jelenti, hogy emlékeznie kell a referenciafájlok helyére, és győződjön meg arról, hogy azokról is készült biztonsági másolat.

Ha nem kellene referencia képfájlokkal foglalkoznia, áthelyezheti őket a Fotótárba.

  1. Indít képek található alkalmazások mappából vagy a Dockról.

  2. Válassza ki azokat a fotókat, amelyeket a Fotókönyvtárba szeretne áthelyezni, mindegyikre kattintva.

  3. választ filé > Összesítés majd kattintson a másolat gombot.

Ha nem emlékszik, mely képekre hivatkoznak és melyeket már tárolt a Fotókönyvtár, kiválaszthatja a képek egy részét vagy mindegyikét, majd Összesítés tól filé menüben.

Miután az összes referenciafájlt konszolidálta a Fotókönyvtárba, azokról minden alkalommal biztonsági másolatot készítenek, amikor biztonsági másolatot készít a Fotókönyvtárról.

Készítsen biztonsági másolatot a képtárról egy biztonsági másolat alkalmazással

A drága képek biztonsági mentésének másik módszere egy harmadik féltől származó biztonsági mentési alkalmazás használata, amely képes kezelni az archívumokat. Az archívum jelentése különböző, a használat módjától függően. Ebben az esetben kifejezetten arra utal, hogy a célmeghajtón olyan fájlokat lehet megtartani, amelyek már nem jelennek meg a forrásmeghajtón. Ez akkor történik, amikor biztonsági másolatot készít a Fotókról vagy az iPhoto könyvtárról, majd a következő biztonsági mentés előtt töröl néhány képet. A biztonsági másolat legközelebbi futtatásakor biztos lehet benne, hogy a könyvtárból törölt képeket nem távolítja el a meglévő biztonsági másolat sem.

Számos biztonsági mentési alkalmazás képes kezelni ezt a forgatókönyvet, beleértve a Carbon Copy Cloner 4.x vagy újabb verziót is. A Carbon Copy Cloner rendelkezik egy archiválási lehetőséggel, amely védi azokat a fájlokat és mappákat, amelyek kizárólag a biztonsági mentés célmeghajtóján találhatók.

Adja hozzá az archiválási funkciót a biztonsági mentések ütemezéséhez, és megfelelő rendszert készít az összes képkönyvtár védelméről.