8 módszer a javításra, ha a webkamera nem működik

Ha a webkamera nem működik, ennek számos oka lehet. A nem működő webkamera oka lehet:

  • hibásan működő hardver
  • hiányzó vagy elavult illesztőprogramok
  • adatvédelmi beállításokkal kapcsolatos problémák
  • a víruskereső szoftverrel kapcsolatos problémák

Szerencsére ezeknek a problémáknak a megoldására egyszerű módszerek vannak.

Ez a cikk a Windows 10, 8 és 7 rendszert futtató számítógépek legtöbb belső és külső webkamerájára vonatkozik. Az Apple számítógépeken található kamerákkal kapcsolatos segítségért lásd: Mi a teendő, ha a Mac fényképezőgép nem működik.


Miért nem működik a webkamerád?

Amikor megpróbálja bekapcsolni a fényképezőgépet, hibakódot láthat, például 0xA00F4244 vagy 0x200F4244, valamint a Nem találjuk a fényképezőgépet üzenetet. Ezek az információk önmagukban nem túl hasznosak, ezért végre kell hajtania néhány hibaelhárítási lépést.

A Windows általában automatikusan telepíti az illesztőprogramokat, amikor új hardvert észlel, de ha nemrégiben Windows 10-re frissített, jó eséllyel manuálisan kell frissítenie a hardver-illesztőprogramokat. A Windows Store egyes alkalmazásai csak az újabb webkamerás modelleket támogatják, ezért a régebbi eszköz inkompatibilis lehet. A legtöbb asztali program azonban továbbra is támogatja a régebbi kamerákat. 

A Windows 10 olyan funkciót kínál, amely letiltja a belső webkamerát. A webkamera kikapcsolt állapotban tartása kikapcsolt állapotban valóban jó ötlet a magánélet védelme érdekében, de problémákat okozhat, ha véletlenül bekapcsolja ezt a funkciót.


Mi a teendő, ha a webkamera nem működik

A webkamera hibaelhárításának megfelelő lépései kissé eltérhetnek a Windows verziójától függően, de az alábbi javítások többsége minden webkamerára és operációs rendszerre érvényes:

  1. Ellenőrizze a víruskereső beállításait. A víruskereső szoftver időnként megzavarhatja a webkamerákat. Vizsgálja meg a szoftverbeállításokat, és ellenőrizze, hogy a víruskereső megakadályozza-e a fényképezőgép elindítását.

  2. Csatlakoztassa a webkamerát egy másik számítógéphez. Ha külső kamerát használ, csatlakoztassa azt egy másik eszközhöz, hogy megbizonyosodjon róla, hogy működik. Ha több számítógépen is problémái vannak vele, a probléma valószínűleg a hardverből származik.

  3. Ellenőrizze a készülék csatlakozását. A kábel rángatása vagy egyszerűen csak kihúzása és újbóli bedugása csodákra képes.

  4. Ellenőrizze az USB portot. Természetesen a számítógép végén is jelentkeznek csatlakozási problémák, ezért próbáljon valami mást csatlakoztatni az USB-porthoz, hogy kizárja a hibás vagy rosszul leképezett portot.

  5. Ellenőrizze, hogy a megfelelő eszköz engedélyezve van-e. Ha beépített kamerája és külső webkamerája van csatlakoztatva, akkor az alkalmazások összezavarodhatnak, hogy melyiket használja. Ellenőrizze az alkalmazás beállításait, és keresse meg a kívánt eszköz kiválasztásának lehetőségét.

  6. Forduljon a gyártóhoz. Külső webkamerák esetén további útmutatásért olvassa el a felhasználói kézikönyvet vagy a gyártó webhelyét. Számos gyártó kínál hibaelhárító alkalmazásokat, amelyek ellenőrzik az általános eszközspecifikus beállításokat.

  7. Frissítse a webkamera illesztőprogramjait. Kövesse az alábbiakban felsorolt ​​lépéseket a Windows verziójához.

    Az illesztőprogram beállításainak módosításához be kell jelentkeznie eszközének rendszergazdájaként.

  8. Módosítsa a rendszer beállításait. Kövesse az alábbiakban felsorolt ​​lépéseket a Windows verziójához.


A webkamera beállításainak módosítása a Windows 10 rendszerben

Kövesse ezeket a lépéseket, ha Windows 10 rendszert használ:

  1. Kattintson a jobb gombbal a képernyő bal alsó sarkában található Start gombra, és válassza a lehetőséget beállítások a menüből.

  2. választ Adatvédelem a Beállítások menüben.

  3. választ Háló a bal oldali ablaktáblán.

  4. Győződjön meg róla, Kamera-hozzáférés ehhez az eszközhöz és Engedélyezze az alkalmazások számára a kamera elérését mindkettő engedélyezve van.

  5. Görgessen lefelé, és nézzen alá Válassza ki, mely alkalmazások férhetnek hozzá a kamerához hogy a használni kívánt alkalmazás engedélyezve legyen.

  6. Zárja be a beállítások menüt, majd kattintson ismét a jobb gombbal a Start gombra, és válassza a lehetőséget Eszközkezelő a menüből.

  7. Dupla kattintás fényképezőgépek, majd kattintson duplán eszközére a legördülő listából a tulajdonságainak megnyitásához.

    Ha külső webkamerát használ, akkor az felsorolható lehet Hang-, video- és játékvezérlők or Képalkotó eszközök helyett fényképezőgépek.

  8. Nézd meg a Eszköz állapota doboz a általános lapon ellenőrizheti, hogy a kamera be van-e kapcsolva. Ha nem, lépjen ki a Tulajdonságok menüből, kattintson jobb gombbal az eszközre, majd válassza a lehetőséget Eszköz engedélyezése.

  9. Ha a fenti lépések nem segítenek, próbálja meg frissíteni az illesztőprogramokat.


A webkamera-illesztőprogramok frissítése a Windows 10 rendszerben

Kövesse ezeket a lépéseket, ha Windows 10 rendszert használ:

  1. Kattintson a jobb gombbal a képernyő bal alsó sarkában található Start gombra, majd válassza a lehetőséget Eszközkezelő a menüből.

  2. Keresse meg készülékét fényképezőgépek or Hang-, video- és játékvezérlők és jobb egérgombbal kattintson rá.

  3. választ Illesztőprogram frissítése, majd kövesse az utasításokat.

  4. If Illesztőprogram frissítése szürkén jelenik meg, kattintson duplán eszközére az eszközkezelő listában, és válassza a lehetőséget Visszagörgetni a sofőrt alatt a Vezető fül, ha elérhető.

  5. Ha a Windows nem talál illesztőprogramokat az eszközéhez, keresse fel a gyártó webhelyét, és ellenőrizze, hogy rendelkezésre állnak-e.


A webkamera beállításainak módosítása a Windows 8 rendszerben

Kövesse ezeket a lépéseket, ha Windows 8 rendszert használ:

  1. Az asztali képernyőn kattintson a jobb gombbal a bal alsó sarokra, és válassza a lehetőséget Eszközkezelő a menüből.

  2. Adja meg a rendszergazda jelszavát, ha a rendszer kéri.

  3. Bontsa Képalkotó eszköz és kattintson duplán a webkamerájára.

  4. Nézd meg a Eszköz állapota doboz a általános lapon ellenőrizheti, hogy a kamera be van-e kapcsolva.

  5. Ha nem, lépjen ki a Tulajdonságok menüből, kattintson jobb gombbal az eszközre, majd válassza a lehetőséget Eszköz engedélyezése.

A webkamera-illesztőprogramok frissítése a Windows 8 rendszerben

Kövesse ezeket a lépéseket, ha Windows 8 rendszert használ:

  1. Az asztali képernyőn kattintson a jobb gombbal a bal alsó sarokra, és válassza a lehetőséget Eszközkezelő a menüből.

  2. Bontsa Képalkotó eszköz és jobb gombbal kattintson a webkamerára.

  3. választ Illesztőprogram frissítése, majd kövesse az utasításokat.

A webkamera-illesztőprogramok frissítése a Windows 7 rendszerben

A Windows 7 nem rendelkezik a webkamera letiltásának lehetőségével, ezért csak ellenőriznie kell az illesztőprogramokat:

  1. Kattintson a Start gombra a képernyő bal alsó sarkában.
  2. Írja be az Eszközkezelőt a Start keresőmezőbe, majd nyomja meg az gombot belép.
  3. Keresse meg webkameráját a Eszközkezelő. Ha sárga felkiáltójelet lát mellette, frissítenie kell az illesztőprogramot.
  4. A szükséges Windows 7 illesztőprogramok letöltéséhez keresse fel a gyártó webhelyét.
  5. Indítsa újra számítógépét. Újraindításkor a Windows 7-nek észlelnie kell az illesztőprogramokat és telepítenie kell őket.

Mi a teendő, ha a webkamera nem kapcsol ki

Ha a webkamerája valamilyen oknál fogva nem kapcsol ki, próbálja meg kikapcsolni, ha Windows 10 rendszert használ. Ellenkező esetben a probléma újra megoldása a számítógép újraindításával megoldható.

Az FBI illetékesei azt javasolják, hogy a webkamerát takarja le egy szalaggal, miközben nincs használatban, hogy megakadályozza a lehetséges hackerek kémkedését.