Minden a levegőben lévő antennákról (OTA)

Az OTA antennát használhatja a közeli tévéállomások sugárzott televízióinak fogadására. Az antenna használatához a televíziónak rendelkeznie kell beépített TV-tunerrel, vagy külső antennával kell csatlakoznia az antennához és a televízióhoz.

Nagyon sokféle antenna létezik, ezért mindenképpen válassza ki az Ön igényeinek megfelelőt.


Digitális vagy HD antennák

Valójában nem létezik digitális vagy nagyfelbontású antenna. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) szerint bárkinek, aki olyan antennával rendelkezik, amely képes analóg jelek vételére, képesnek kell lennie arra, hogy ugyanazt az antennát használja digitális jelek vételére.

Ennek eredményeként célszerű kipróbálni a régi antennát, mielőtt újat vásárolna. Ha a jelenlegi antennája nem működik, akkor szükség lehet rá egy erősítéssel, amely segít az antennának a jobb jel felvételében.


Erősített antennák

Az erősített antennák elektromosan növelik a gyenge jel vételének képességét. Ezek az antennák ideálisak a vidéken élő emberek számára, mert a bejövő jelre szükség lehet egy lendületre. Az erősített antenna hasznos lehet olyan beállításoknál is, amelyek hosszú kábelfutásokat vagy elosztókat tartalmaznak az antenna és a TV között, ami gyengítheti a bejövő jelet.

Beltéri és kültéri antennák

Lehet vitatni, hogy egy 20 dolláros beltéri antenna ugyanúgy működik, mint egy 100 dolláros tetőre szerelhető antenna. Ez attól függ, hol él egy személy, valamint a sugárzott tornyokból érkező jel erőssége.

Az Antenna Web, a Consumer Electronics Association (CEA) által kezelt webhely szerint a jó antennaválasztás nem csak az adó állomástól való távolság alapján történik. Ez a jelállapotok pontos jellemzésén és a helyzetnek megfelelő antenna kiválasztásán is alapul.


Beltéri és kültéri

Jan Stromme / Getty Images

Az antennák beltéri vagy kültéri. A beltér azt jelenti, hogy az antenna a lakóhelyen belül van. A kültéri antennákat eközben a tetőkre, a házak oldalára vagy a padlásra szerelik.

Mindkét típusú antenna jó jel vételére való képessége függ az adótoronytól mért távolságtól, valamint az antenna és a torony közötti akadályoktól. A kültéri antennák általában erősebbek, mint a beltéri antennák, ezért általában megbízhatóbbak.


UHF és VHF

Az UHF (Ultra High Frequency) és a VHF (Very High Frequency) nagyon hasonló az AM-hez és az FM-hez a rádió világában. A legtöbb antenna UHF, VHF vagy mindkét típusú jelet fog kapni. Ha a 8. csatornára vágyik, akkor egy olyan antennát szeretne kapni, amely VHF-t fogad. Ugyanez vonatkozna az UHF-re és a 27. csatornára is.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság szerint a VHF sáv a 2. és a 13. csatorna, vagyis az 54–216 Mhz frekvenciák között van. Az UHF jelek lefedik a 14–83 csatornákat, vagy a 300 és 3,000 Mhz közötti frekvenciákat, bár a nagyobb számok átcsoportosíthatók a digitális átmenettel.

Általános tévhit, hogy az összes digitális vagy nagyfelbontású jel az UHF sávszélességébe esik. Míg az UHF sok digitális jelet tartalmazhat, a VHF sávon vannak digitális és nagyfelbontású jelek. Ezért javasoljuk az AntennaWeb.org webhelyen található antennaválasztó eszköz használatát.

Antenna web

Az Antenna Webet a Consumer Electronics Association üzemelteti. A webhely célja, hogy segítse az embereket, hogy címük vagy irányítószámuk alapján megtalálják a területükhöz legmegfelelőbb antennát. Az egyetlen hátrány, hogy az Antenna Web csak a kültéri antennákat ajánlja az Ön területén.

Beltéri antennák

Bryan Mullennix / Getty Images

Kritikus figyelembe venni az adótoronytól való távolságot és az antenna és a torony közötti akadályokat. Ezek a tényezők befolyásolják a kültéri antennákat is, de kritikusabb ezekre a részletekre figyelni, mivel a beltéri antennákat a Consumer Electronics Association egyformán minősíti.

Távolság az átviteli toronytól

Nincs konkrét futásteljesítmény, amely meghatározhatja, hogy a beltéri antenna működik-e az Ön számára. Ha a televízió város határain belül él, akkor valószínűleg használhat beltéri antennát.

Például, ha közepes méretű piacon él, és beltéri antennát használ, akkor valószínűleg az összes OTA műsorszóró állomást digitális nagy felbontásban fogja kiadni, kérdés nélkül.

Akadályok az antenna és az adótorony között

Akadályok lehetnek hegyek, dombok, épületek, falak, ajtók, az antenna előtt sétáló emberek stb. Ezek pusztítást okoznak a TV-jelekkel és befolyásolják a jelek vételének megbízhatóságát.

Ezért a beltéri és a kültéri antennák összehasonlításakor a beltéri antennák általában:

  • Legyen rövidebb a vételi tartomány
  • Telepítés egyszerűbb
  • Kevesebb költség

Beltéri antennaminősítő rendszer

Eduardo Grigoletto / Getty Images

A beltéri antennákat a Consumer Electronics Association (CEA) ugyanolyan minősítéssel látja el, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyikük ugyanazt a teljesítményt nyújtja. Ennek oka, hogy a beltéri vétel inkonzisztens lehet.

Ha a beltéri antennát a CEA jóváhagyta fogyasztói használatra, akkor a termék csomagolásán látnia kell egy CEA pipa logót, amely szerint a CEA felelősségi nyilatkozata szerint az antenna "megfelel vagy meghaladja a beltéri antennákra vonatkozó CEA teljesítményre vonatkozó előírásokat".

Működik-e Önnek egy beltéri antenna?

A beltéri antenna működhet az Ön számára, de körültekintően kell eljárnia, mert előfordulhat, hogy nem veszi fel az Ön területén található összes állomást, vagy a kívánt állomástól függően gyakori beállítást igényelhet.

Javasoljuk, hogy keresse fel az AntennaWeb.org oldalt, hogy megnézze, milyen típusú kültéri antennát ajánlanak az Ön konkrét címére. Ezután összehasonlíthatja a kültéri antenna ajánlásait a beltéri modellek kínálatával, vagy legalább képet kaphat arról, hogy az átviteli tornyok hol vannak az Ön lakóhelyéhez képest. Ez segíthet eldönteni, hogy a beltéri modell megfelelő-e az Ön számára.

Irányított vagy többirányú kültéri antennák

Andrew Holt / Getty Images

A kültéri antennák kétféle változatban kaphatók: irányítottak és többirányúak. Az irányított antennáknak az adótorony felé kell mutatniuk, hogy jelet kapjanak, míg a többirányú antennák jeleket fogadhatnak, ha nem az adótorony felé mutatnak. Erre érdemes emlékezni az antenna kiválasztásakor, mert ha irányított antennát választ, és többirányúra van szüksége, akkor nem fog néhány állomást fogadni.

Kültéri antennaminősítő rendszer

Az Antenna Web 6 szín besorolási rendszerrel osztályozza a kültéri antennákat. Ezeknek az értékeléseknek a CEA által jóváhagyott termék külső oldalán kell megjelenniük:

  • Sárga - Kis többirányú
  • Zöld - Közepes többirányú
  • Világos zöld - Nagy többirányú vagy Kis többirányú előerősítővel
  • Piros - Közepes irányú
  • Kék - Közepes irányú előerősítővel
  • Lila - Nagy irányított előerősítővel

A színek úgy lettek kialakítva, hogy segítsenek egy antenna kiválasztásában anélkül, hogy össze kellene hasonlítaniuk a modellek specifikációit. Más szavakkal, a sárga kódolású antennáknak következetesen kell működniük egymással. Ugyanez vonatkozik a zöldre, a kékre stb.

Utasítások az Antenna Web használatához

Jim Wilson / Getty Images

Az Antenna Web megkönnyíti a kültéri antenna kiválasztását az Egyesült Államokban. Miután megadta adatait, egy eredményoldalra irányít. Az oldalon megjelenik a környéken felvett antennatípusok és állomások listája, valamint az ajánlott antennatípus. Lehetősége van az összes, digitális vagy csak analóg tévé állomás szerinti rendezésre. Javasoljuk a digitális szerinti rendezést.

Az antennák listáján van néhány fontos felülvizsgálandó terület, például az állomás frekvencia-hozzárendelése és az iránytű tájolása, amely a legjobb irány az antenna irányításához az adott állomás vételéhez. Megtekintheti címének térképét is, amely megmutatja az antenna irányának irányát.

A CEA kijelenti, hogy a szolgáltatásaiban felsorolt ​​állomások száma korlátozott, és a telepítés sajátosságaitól függően előfordulhat, hogy még sok olyan állomást tud fogadni, amelyek nem szerepelnek a listán.

Az antenna használatának előnyei

Jeff Smith / Getty Images

Még akkor is, ha előfizettél műholdra, használhatsz antennát a helyi adók vételére. Az antenna használatának előnyei közé tartozik, hogy nem kell fizetnie a prémium nagyfelbontású szolgáltatásokért, és megbízható jelet kell kapnia erős zivatarok idején.

Antenna használatával hozzáférhet a helyi sugárzott TV állomás nagyfelbontású (HD) ingyenes műsorszórási jeleihez. További előny, hogy egyes piacokon előfordulhat, hogy olyan helyi csatornákat fogad, amelyeket nem a kábel- vagy műholdas szolgáltató kínál.

Az antenna nyugalmat nyújthat annak tudatában, hogy akkor is hozzáférhet a programozáshoz, ha a kábel- vagy műholdas vétele sikertelen. Az éteren kívüli jelek vétele szintén ingyenes, ami azt jelenti, hogy a helyi csatornák nagyfelbontású minőségben történő megtekintéséhez nem kell előfizetnie a kábel- vagy műholdas szolgáltató HD csomagjára.