IFC fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az IFC fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Industry Foundation Classes fájl. Az IFC-SPF formátumot jelenleg az buildingSMART fejlesztette ki, és az Épületinformációs Modellezési (BIM) programok használják a létesítmények és épületek modelljeinek és terveinek megtartására.

Az IFC-XML és az IFC-ZIP formátumok hasonlóak, de ehelyett az .IFCXML és .IFCZIP fájlkiterjesztésekkel jelzik, hogy a fájl XML-strukturált vagy ZIP-tömörített.

Az IFC egy olyan rövidítés azoknak a technológiai kifejezéseknek, amelyeknek semmi köze nincs egy fájlformátumhoz, például az interfésztisztaság, a bemeneti folyamat vezérlése, az Internet GYIK konzorcium és az integrált kerettáblázat.


Hogyan nyitható meg egy IFC fájl

Az IFC fájlok az Autodesk Revit, Adobe Acrobat, FME Desktop, CYPECAD, SketchUp (az IFC2SKP beépülő modullal) vagy a GRAPHISOFT ARCHICAD programjával nyithatók meg.

Nézze meg, hogyan nyissa meg a fájlt a Revit programban, ha segítségre van szüksége az adott programmal való használatához.

Az IFC Wiki számos további ingyenes programot tartalmaz, amelyek megnyithatják ezeket a fájlokat, beleértve az Areddo és a BIM Surfer programokat.

Mivel az IFC-SPF fájlok csak szöveges dokumentumok, a Windows Jegyzettömbjével vagy bármely más szövegszerkesztővel megnyithatók. Ezt azonban csak akkor tegye, ha meg szeretné tekinteni a fájlt alkotó szöveges adatokat; e programok egyikében nem láthatja a 3D-s kialakítást.

Az IFC-ZIP fájlok csak ZIP-tömörített .IFC fájlok, így ugyanazok a szövegszerkesztő szabályok vonatkoznak rájuk, miután a fájlt kivonták az archívumból. A fájl kibontásával program megnyithatja.

Másrészt az IFC-XML fájlok XML alapúak, ami azt jelenti, hogy egy XML megjelenítőnek / szerkesztőnek látnia kell a szöveget az ilyen típusú fájlokban.

Mi az XML fájl, és hogyan nyithatja meg?

A Solibri IFC Optimizer képes megnyitni egy IFC fájlt is, de csak a fájlméret csökkentése céljából.

Ha úgy találja, hogy a PC-jén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy inkább egy másik telepített programot szeretné megnyitni, megváltoztathatja az alapértelmezett IFC fájlok megnyitását.


IFC fájl konvertálása

Az IFC fájlt több más fájlformátumba is mentheti az IfcOpenShell használatával. Támogatja az IFC OBJ, STP, SVG, XML, DAE és IGS konvertálását.

Lásd a BIMopedia 3D-s PDF-fájlok létrehozása IFC-fájlokból című cikkét, ha azt a Revit segítségével PDF-be kívánja konvertálni.

Néhány IFC-fájlt megnyitni képes program felülről konvertálhatja, exportálhatja vagy más formátumba mentheti a fájlt.

Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

A fájlkiterjesztés az első dolog, amelyet ellenőriznie kell, hogy nem tudja-e megnyitni a fent említett programokkal. Egyes formátumok olyan kiterjesztést használnak, amely nagyon hasonlít egy másik típusú fájlra, de ez nem azt jelenti, hogy a formátumok összefüggenek, vagy hogy a fájlokat ugyanaz a szoftver használhatja.

Az ICF az egyik példa. Ezek a betűk hasonlítanak az IFC-re, de valójában a Zoom Router konfigurációs fájljai biztonsági szöveges dokumentumként használják őket a Zoom router beállításaihoz. Más szóval, semmi közük az Industry Foundation Classes fájlokhoz, ezért nem használhatók az IFC fájlnyitókkal.

Egy másik példa a WinDev Hyper File Database fájlokhoz használt FIC fájlkiterjesztés. Úgy tűnhetnek, mintha IFC fájlok lennének, amikor csak a kiterjesztést nézzük, de a formátum valójában csak a PC SOFT WinDev-jével használható.


IFC History

Az Autodesk vállalat 1994-ben kezdte meg az IFC kezdeményezést az integrált alkalmazásfejlesztés támogatásának egyik módjaként. A csatlakozott 12 vállalat közül néhány a Honeywell, a Butler Manufacturing és az AT&T volt.

Az Ipari Interoperabilitási Szövetség 1995-ben bárki számára megnyitotta a tagságot, majd megváltoztatta nevét az Interoperabilitás Nemzetközi Szövetségére. A nonprofit szervezet célja az Ipari Alapítvány osztály (IFC) AEC termékmodellként való közzététele volt.

A név 2005-ben ismét megváltozott, és mostantól a buildingSMART tartja fenn.