M4A fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az M4A fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy MPEG-4 audio fájl. Leggyakrabban az Apple iTunes Store-ban találhatók, mint a dalok letöltésének formátuma.

Számos M4A fájlt veszteséges Advanced Audio Coding (AAC) kodekkel kódolnak a fájl méretének csökkentése érdekében. Néhány M4A fájl ehelyett használhatja az Apple Lossless Audio Codecet (ALAC).

Ha zeneszámot tölt le az iTunes Store-ból, amely másolásvédett, akkor azt az M4P fájlkiterjesztéssel menti.

Tim Fisher / Web

Az M4A fájlok hasonlóak az MPEG-4 videó fájlokhoz (MP4), mivel mindkettő az MPEG-4 konténer formátumot használja. Az M4A fájlok azonban csak hangadatokat tárolhatnak.


Hogyan nyitható meg egy M4A fájl

Sok program támogatja az M4A fájlok lejátszását, beleértve a VLC-t, az iTunes-ot, a QuickTime-t, a Windows Media Player-t (a v11-hez szükséges a K-Lite Codec Pack), a Media Player Classic-ot, a Winamp-ot és nagy valószínűséggel néhány más népszerű médialejátszó-alkalmazást is.

Az Android táblagépek és telefonok, valamint az Apple iPhone, iPad és iPod touch készülékei M4A lejátszóként is működnek, és közvetlenül az e-mailről vagy webhelyről képesek megnyitni az audiofájlt anélkül, hogy speciális alkalmazásra lenne szükségük, függetlenül attól, hogy a fájl AAC-t használ-e vagy sem. ALAC. Más mobil eszközök natív támogatást nyújthatnak az M4A lejátszásához is.

A Rhythmbox egy másik M4A lejátszó a Linux számára, míg a Mac felhasználók az M4A fájlokat megnyithatják az Elmedia Player segítségével.

Mivel az MPEG-4 formátumot mind az M4A, mind az MP4 fájlokhoz használják, minden olyan videólejátszónak, amely támogatja az egyik fájl lejátszását, a másik fájlt is le kell játszania, mivel a kettő pontosan ugyanaz a fájlformátum.


M4A fájl konvertálása

Bár az M4A fájlok általános fájltípusok lehetnek, biztosan nem ütik meg az MP3 formátumot, ezért érdemes az M4A fájlt MP3-ba konvertálni.

MP3-ot készíthet M4A fájlból az iTunes segítségével, ami hasznos, ha a dal már megtalálható az iTunes könyvtárában. Egy másik lehetőség az M4A fájl konvertálása ingyenes fájlátalakítóval.

Az M4A MP3 formátumba konvertálásához az iTunes segítségével meg kell változtatnia az iTunes importálási beállításait, majd a Megtérít menüpont MP3 másolat készítéséhez.

Az M4A konvertálása MP3-ba az iTunes alkalmazással.

  1. Ugrás szerkesztése > preferenciák majd győződjön meg róla, hogy a általános Tab.

  2. Kattintson az Import Settings gombot.

  3. választ MP3 kódoló a legördülő menüből.

  4. Kattints OK és azután OK ismét az Általános beállítások ablakban.

  5. Válassza ki a könyvtárából az átalakítani kívánt M4A fájlt.

    Az iTunes zenekönyvtárának eléréséhez válassza a lehetőséget könyvtár a program tetején, majd biztosítsa zene a bal oldali legördülő menüből van kiválasztva. Végül válassza ki Songs a bal oldali ablaktáblán az összes zene felsorolásához.

  6. Ugrás filé > Megtérít > Létrehozása MP3 verzió.

Az iTunes nem törli az M4A-t, amikor átalakítja MP3-ba. Mindkettő az iTunes könyvtárban marad.

Néhány ingyenes M4A fájl konverter, amely képes a formátumot nemcsak MP3-ra, hanem másokra, például a WAV, M4R, WMA, AIFF és AC3 formátumra konvertálni, a Switch Sound File Converter, a Freemake Audio Converter és a MediaHuman Audio Converter.

Valami mást megtehet, hogy az M4A fájlt konvertálja online formátumban MP3-ra egy olyan konverter segítségével, mint a FileZigZag vagy a Zamzar. Töltse fel az M4A fájlt ezen webhelyek egyikére, és az MP3 mellett számos különböző kimeneti formátumot is megadhat, beleértve többek között a FLAC, M4R, WAV, OPUS és OGG fájlokat.

Az online M4A konverterek azért hasznosak, mert bármilyen operációs rendszerről működnek és alapvetően azonnal futnak szoftver telepítés nélkül. Az asztali átalakítókkal ellentétben azonban feltöltenie kell az M4A fájlt, meg kell várni, amíg átalakul, majd le kell töltenie az átalakított fájlt. Ez a folyamat eltarthat egy ideig, ha lassú az internetkapcsolata.

Lehetséges, hogy az M4A fájlt szöveggé is átalakíthatja olyan beszédfelismerő szoftverrel, mint a Dragon. Az ilyen programok átírhatják az élő, kimondott szavakat szöveggé, és a Sárkány az egyik példa arra, hogy akár egy audio fájllal is megteheti. Előfordulhat azonban, hogy először az M4A fájlt kell MP3-ba konvertálni a fent említett konverterek egyikével.


További információ az M4A fájlokról

Egyes hangoskönyvek és podcast fájlok az M4A fájlkiterjesztést használják, de mivel ez a formátum nem támogatja a könyvjelzőket az utoljára elért hely fájlba mentéséhez, ezeket általában M4B formátumban tárolják, amelyek tárolhatják ezeket az információkat.

Az MPEG-4 Audio formátumot az Apple iPhone csengőhangként használja, de az M4A helyett az M4R fájlkiterjesztéssel menti őket.

Az MP3 fájlokhoz képest az M4A fájlok általában kisebbek és jobb minőségűek. Ennek oka az M4A formátum olyan fejlesztései, amelyek az MP3-t helyettesíteni szándékoztak, mint például az észlelésen alapuló tömörítés, a nagyobb blokkméretek álló helyzetű jelekben és a kisebb minta blokkméretek.


További segítség az M4A fájlokkal kapcsolatban

Ha a fájl nem nyílik meg vagy konvertálódik a fent említett programokkal, akkor nagyon valószínű, hogy rosszul olvassa a fájlkiterjesztést.

Például a 4MP fájlok összekeverhetők az M4A fájloknál, de nem működnek megfelelően, ha megpróbál megnyitni egyet egy M4A lejátszóval. A 4MP fájlok 4 MP3 fájlok, amelyek hangfájlokra hivatkoznak, de valójában nem tartalmaznak audio adatokat. 

Az M és az MFA fájlok hasonlóak, mivel a fájlkiterjesztések szorosan hasonlítanak az ".M4A" kifejezésre, de ezek sem működnek az M4A lejátszókkal, és többnyire teljesen nem állnak kapcsolatban az audiofájlokkal.