DAE fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A DAE fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Digital Asset Exchange fájl. Ahogy a neve is mutatja, különböző grafikus programok használják digitális eszközök cseréjére ugyanabban a formátumban. Lehetnek képek, textúrák, 3D-s modellek stb.

A DAE fájlok az XML COLLADA formátumon alapulnak, ami röviden a Collaborative Design Activity kifejezés.

A DAE olyan rövid kifejezéseket is tartalmaz, amelyeknek semmi köze ehhez a fájlformátumhoz, például a lemeztömb-házhoz és a digitális audiomotorhoz.


Hogyan nyitható meg egy DAE fájl

A DAE fájlok megnyithatók vagy importálhatók az Adobe Photoshop, a SketchUp, a főépítész, a DAZ Studio, a Cheetah3D, a Cinema 4D, a MODO, valamint az Autodesk AutoCAD, 3ds Max és Maya programjaiba. Más alkalmazások valószínűleg támogatják a DAE formátumot is, például az ingyenes és nyílt forráskódú Blender eszközt.

A Maya és a 3ds Max COLLADA pluginja szükséges ezekhez a programokhoz, és ez a COLLADA plugin szükséges a DAE fájlok Blenderben történő megnyitásához.

Egy másik DAE nyitó Linux számára a GLC Player. A MacOS-felhasználók az Apple Preview segítségével megnyithatják a DAE fájlt. Néhány DAE fájl az Esko ingyenes Studio Viewer alkalmazásában is megnyitható.

A Clara.io egy ingyenes és egyszerű mód a DAE fájlok megtekintésére a webböngészőben, hogy ne kelljen semmilyen szoftvert letöltenie.

Bizonyos fájltípusokat egy olyan programmal lehet megtekinteni, amely kizárólag szöveges fájlokat használ. Bár ez a DAE fájlra is igaz, mivel XML-alapúak, nem ez az ideális megoldás, mivel csak a fájlt alkotó szöveget jeleníti meg. A 3D DAE fájl megtekintésének legjobb módja egy teljes értékű megjelenítő, például a fenti programok egyikének használata.

Ha úgy találja, hogy a PC-jén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a DAE fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy inkább egy másik telepített programmal szeretné megnyitni a DAE fájlokat, akkor útmutatónk van arra, hogy miként hajthatja végre ezt a változtatást a Windows rendszerben.


Hogyan konvertálhatunk egy DAE fájlt

Az egyik könnyen használható DAE konverter az Online 3D Converter. Csak töltse fel a DAE fájlt a webhelyre, és válasszon a különböző formátumok közül a mentéshez, például OBJ, 3DS, STL, PLY, X és mások.

Az FBX Converter az Autodesk for Windows és macOS ingyenes eszköze, amely a DAE fájlokat FBX-be konvertálja, az FBX formátum több változatának támogatásával.

A DAE fájlok GLB fájlokká is konvertálhatók a CesiumJS-ben való felhasználásra. Ezt megteheti a Cesium saját online COLLADA – gITF eszközével.

Miután DAE fájlt importált a SketchUp Pro programba, a program felhasználható a modell DWG, DXF és számos más hasonló formátumba történő exportálására.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha ezen a ponton nem tudja megnyitni a fájlt, akkor valószínűleg egy teljesen más formátumú fájllal van dolga. Ez meglehetősen könnyen megtörténhet, ha rosszul olvasta a fájlkiterjesztést. Néhány kiterjesztés hasonlónak tűnik, annak ellenére, hogy a fájlformátumok nincsenek kapcsolatban.

Például a DAE fájloknak semmi közük a DAR, DAA, DAT vagy DAO (Disk at Once CD / DVD Image) fájlokhoz.

Az ADE egy másik, amelyet összetéveszthet a DAE-vel. Bár ugyanazok a fájlkiterjesztési betűk vannak jelen, az ADE fájlok Access Project Extension fájlok, amelyeket csak a Microsoft Access programban lehet használni.