A Mac betűtípusok kezelése a betűkészlet használatával

A betűtípusok csak a könyvjelzők mögött állnak, ha olyan dolgokról van szó, amelyek hajlamosak a számítógépen felhalmozódni, olyan irányba, hogy már nincsenek rajtuk. A betűtípusokkal kapcsolatos probléma az, hogy olyan sok ingyenes elérhető az interneten, nehéz ellenállni a felhalmozásuknak.

Még akkor is, ha több száz betűtípus van a számítógépén, előfordulhat, hogy nem éppen megfelelő a megfelelő egy adott projekthez. Íme néhány módszer a Font Book, a Mac betűkészlet-kezelőjének használatával a betűkészlet rendezéséhez.

Ezek az utasítások az OS X 10.5 vagy újabb rendszert futtató eszközökre vonatkoznak.

Web / Grace Kim


Betűtípus-könyvtárak létrehozása

A Font Book négy alapértelmezett betűtípus-könyvtárral rendelkezik: Minden betűtípus, angol (vagy az Ön anyanyelve), Felhasználó és Számítógép. Az első két könyvtár meglehetősen magától értetődő, és alapértelmezés szerint a Font Book alkalmazásban látható. A felhasználói könyvtár tartalmazza a felhasználóneved/könyvtár/betűtípusok mappába, és csak Ön érheti el. A Számítógépes könyvtár tartalmazza a könyvtár/betűtípusok mappa, és mindenki számára elérhető, aki használja a számítógépét. Ez az utóbbi két betűtípus-könyvtár csak akkor jelenhet meg a Betűkészletben, ha további könyvtárakat hoz létre a Betűkészletben.

Létrehozhat további könyvtárakat nagyszámú betűtípus vagy több gyűjtemény rendezéséhez, majd kisebb csoportokat bonthat ki gyűjteményként.

  1. Nyisd ki font Book az Ön alkalmazások mappát.

  2. Kattintson az filé menüpontot, és válassza a lehetőséget Új könyvtár.

    Az új könyvtár létrehozásának gyorsbillentyűje Opció + Parancs + N.

  3. Írja be az új könyvtár nevét, majd nyomja meg az gombot Return / Enter.

  4. Az új gyűjteményben kattintson a jobb gombbal, és válassza a lehetőséget Betűkészletek hozzáadása.

  5. navigáljon Macintosh HD> Könyvtár> Betűtípusok és válassza ki azokat az elemeket, amelyeket hozzá kíván adni az új könyvtárához.

    Több szomszédos betűtípus kiválasztásához tartsa lenyomva a gombot műszak és kattintson a tartomány elejére és végére. Ha nem szeretne egymás melletti elemeket kiemelni, tartsa lenyomva a gombot parancs és kattintson külön-külön a hozzáadni kívánt betűtípusokra.

  6. Kattints Nyisd ki a kiválasztott betűtípusok hozzáadásához a könyvtárhoz.


A betűtípusok gyűjteményként való rendezése

Valószínűleg vannak kedvenc betűtípusai, amelyeket gyakran használ. Lehet, hogy vannak olyanok is, amelyeket csak különleges alkalmakkor használ, például Halloween alkalmával, vagy speciális betűtípusokat, például kézírást vagy dingbattokat, amelyeket nem gyakran használ. A betűtípusokat gyűjteményekbe rendezheti, így könnyebb megtalálni egy adott betűtípust, anélkül, hogy több száz elemet böngészne minden alkalommal, amikor használni szeretné.

A Betűkészletben létrehozott betűtípus-gyűjtemények számos alkalmazás, például a Microsoft Word, az Apple Mail és a TextEdit betűtípus menüjében vagy Betűtípusok ablakában lesznek elérhetők.

Észre fogja venni, hogy a Font Book már tartalmaz néhány gyűjteményt a Gyűjtemény oldalsávon, de könnyen hozzáadható.

  1. Kattintson az filé menüpontot, és válassza a lehetőséget New Collection, vagy kattintson a gombra plusz (+) ikonra a Betűkészlet ablak bal alsó sarkában.

    Az új gyűjtemény billentyűparancsai: Command + N.

  2. Írja be a gyűjtemény nevét, és nyomja meg az gombot Return / Enter.

  3. Kattintson az Minden betűtípus bejegyzés a Gyűjtemény tálaló.

  4. Kattintson és húzza a kívánt betűtípusokat a betűtípus oszlopot az új kollekcióhoz.

  5. Ismételje meg a folyamatot további gyűjtemények létrehozásához és feltöltéséhez.


Hogyan készítsünk intelligens gyűjteményt

Az iTunes intelligens lejátszási listájának funkciójához hasonlóan a Font Book-nak is van egy olyan funkciója, amely automatikusan feltölti a gyűjteményt a megadott kritériumok alapján. Így hozhat létre intelligens gyűjteményt.

  1. Nyissa meg a filé menüt és kattintson Új intelligens kollekció.

  2. Írja be a gyűjtemény nevét a szövegmezőbe.

  3. Állítson be feltételeket a Betűkészlethez, hogy betűtípusokat adjon ehhez a gyűjteményhez. A lehetőségei a következők:

    • Családnév: a betűtípus neve (pl. Helvetica, Palatino).
    • Stílus neve: a család változata (pl. Condensed).
    • PostScript név: a betűtípus teljes nevének változata, amelyet a betűtípus kiválasztásával és megnyomásával találhat meg Parancs + I. A PostScript névre példa a "NuevaStd-Cond", amely a "Nueva Std Condensed" rövidítése.
    • Kedves: a betűtípus fájltípusa. Ilyenek például a TrueType, az OpenType és a PostScript. Egyetlen betűtípus többféle típusba sorolható.
    • Nyelvek: a betűtípus által támogatott nyelvek.
    • design: hasonló a Stílusnévhez, de konkrétabb opciókkal (pl. sans-serif).

  4. További feltételek hozzáadásához kattintson a gombra Plusz jel.

    A feltételek lehetnek additívak (pl. "Tartalmaz") vagy szubtraktívak (pl. "Nem tartalmaz"). Ha többet ad hozzá, kevesebb betűtípust kap az intelligens gyűjteményben.,

  5. Kattints OK hogy létrehozza okos gyűjteményét.

  6. Az intelligens gyűjtemény feltételeinek szerkesztéséhez kattintson a jobb gombbal, és válassza a lehetőséget Intelligens gyűjtemény szerkesztése.

    Ezzel a menüvel átnevezheti a gyűjteményét, letilthatja, törölheti vagy létrehozhat egy újat.


A betűtípusok engedélyezése és letiltása

Ha nagy számú betűtípus van telepítve, egyes alkalmazások betűkészlet-listája elég hosszú és nehézkes lehet. Ha betörő betűgyűjtő vagy, akkor a betűtípusok törlésének gondolata nem vonzó, de van kompromisszum. A Betűkészlet használatával letilthatja a betűtípusokat, így azok nem jelennek meg a betűtípuslistákban, de továbbra is telepítve vannak, így bármikor engedélyezheti és használhatja őket. Valószínű, hogy csak viszonylag kis számú betűtípust használ, de jó, ha minden esetre körülveszi őket.

A betűtípus letiltásához (kikapcsolásához) indítsa el a Font Book alkalmazást, kattintson a jobb gombbal a nevére, és válassza ki Kikapcsolja a menüből. Teljes eltávolításához válassza a lehetőséget eltávolít.

Több betűtípust egyidejűleg letilthat a betűtípusok kijelölésével, majd kiválasztásával Betűtípusok letiltása tól szerkesztése menüben.

A betűtípusok teljes gyűjteményét is letilthatja, ami egy másik ok a betűkészletek gyűjteményekbe rendezésére. Létrehozhat például Halloween és karácsonyi betűkészleteket, engedélyezheti azokat az ünnepi szezonban, majd letilthatja az év hátralévő részében. Vagy létrehozhat egy szkript / kézírás betűtípus-gyűjteményt, amelyet bekapcsol, amikor szükség van rá egy speciális projekthez, majd újra kikapcsol.

A betűkészlet kezelésén kívül a Betűkészlet használatával betűtípusok előnézetét és betűtípusmintákat is kinyomtathatja.