A makrók megértése a Microsoft Wordben

A makró a parancsok sora, amelyet rögzítenek, így később lejátszható (végrehajtható). A makrók nagyszerűen csökkentik a gyakran elvégzett lépések sorozatával elvégzendő munkák mennyiségét. Így készíthet és tesztelhet makrót a Microsoft Word alkalmazásban.

Az ebben a cikkben szereplő utasítások a Microsoft 365, Word 2019, Word 2016, Word 2013 és Word 2010 szoftverekre vonatkoznak.


Miért érdemes makrót használni?

Makróval ugyanazokat az eredményeket érheti el, ha az összes lépés elvégzése helyett egy parancsra kattint. Néhány módszer a makrók használatára a termelékenység növelése érdekében:

  • Helyezze be cége logóját és nevét egy adott betűtípusba.
  • Helyezzen be egy táblázatot, amelyet rendszeresen létre kell hoznia.
  • Formázzon egy dokumentumot bizonyos jellemzőkkel, például oldalszámozással és dupla távolsággal rendelkező bekezdésekkel.

A makrók létrehozása és használata tanult készség, de az ebből adódó hatékonyság megéri a fáradságot.


Hozzon létre egy makrót

A Word-ben több mint 950 parancs található, amelyek többsége a menükben és az eszköztárakon található, és parancsikonok vannak hozzájuk rendelve. Néhány ilyen parancs azonban alapértelmezés szerint nincs hozzárendelve a menükhöz vagy az eszköztárakhoz. A saját Word makró létrehozása előtt ellenőrizze, hogy létezik-e és rendelhető-e hozzá egy eszköztárhoz.

A Wordben elérhető parancsok megtekintéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Válassza ki a Megnézem Tab.

  2. Válasszon makrók.

  3. választ Makrók megtekintése.

    Vagy nyomja meg a gombot Alt + F8 gyorsbillentyű a makrók párbeszédablak.

  4. Válassza ki a Makrók be legördülő nyíl és válassza a lehetőséget Szóparancsok.

  5. A parancsok ábécé szerinti listájában jelöljön ki egy nevet a parancs leírásának megjelenítéséhez a parancs alján makrók párbeszédpanel alatt Leírás címke.

Ha a létrehozni kívánt parancs létezik, ne másolja a saját Word makróval. Ha nem létezik, folytassa a Word makró létrehozásával.


Tervezze meg a hatékony Word makrókat

A hatékony Word-makrók létrehozásának legfontosabb lépése a gondos tervezés. Ez a tervezés magában foglalja annak tisztázását, hogy mit szeretne végrehajtani a Word makróval, hogyan könnyíti meg a jövőbeni munkáját, és milyen körülmények között kívánja használni.

Miután szem előtt tartotta ezeket a dolgokat, tervezze meg a tényleges lépéseket. Ez azért fontos, mert a felvevő megjegyzi mindazt, amit tett, és beilleszti a makróba. Például, ha beír valamit, majd törli, akkor a makró minden egyes futtatásakor a Word ugyanazt a bejegyzést írja be, majd törli, hanyag és nem hatékony makrót készítve.

Amikor megtervezi a makrókat, a következőket vegye figyelembe:

  • Tervezze meg a parancsokat és a sorrendet, amelyben a makrót szeretné végrehajtani.
  • Ismerje a használni kívánt parancsok gyorsbillentyűit. Ez különösen fontos a navigáció szempontjából, mivel a felvevő futtatásakor az egérrel nem lehet navigálni a dokumentumterületen belül. Ezenkívül létrehoz egy karcsúbb makrót, ha a nyílbillentyűk helyett gyorsbillentyűt használ.
  • Tervezzen meg olyan üzeneteket, amelyeket a Word megjeleníthet, és amelyek leállítják a makrót.
  • A makró hatékonyságának megőrzése érdekében végezzen minél kevesebb lépést.
  • A felvétel megkezdése előtt végezzen legalább egy próbaüzemet.

Miután megtervezte a Word makrót és elvégezte az átfutást, készen áll a rögzítésére. Ha alaposan megtervezte a makrót, akkor a felvétel későbbi felhasználásra a folyamat legegyszerűbb része. Az egyetlen különbség a makró létrehozása és a dokumentumon való munka között az, hogy meg kell nyomnia néhány extra gombot, és pár választást kell tennie a párbeszédpanelekben.


Rögzítse a makrót

Amikor elkezdi rögzíteni a makrót, az egérmutató mellett egy kis ikon látható, amely úgy néz ki, mint egy kazetta, jelezve, hogy a Word rögzíti az Ön műveleteit. Ezután követheti a tervezési szakaszban lefektetett lépéseket. Ha végzett, nyomja meg a gombot megáll gombra (ez a kék négyzet a bal oldalon). Miután megnyomta a megáll gombra, a Word makró használatra kész.

Így rögzíthet makrót.

  1. Menj a Megnézem lapon válassza ki a lehetőséget makrók, majd válassza ki Makró rögzítése megnyitni Makró rögzítése párbeszédablak.

  2. Ban,-ben Makró neve szövegmezőbe írja be az egyedi nevet.

    A nevek legfeljebb 80 betűt vagy számot tartalmazhatnak (nincsenek szimbólumok vagy szóközök), és betűvel kell kezdődniük. A névnek egyedinek kell lennie, hogy a leírásra való hivatkozás nélkül meg tudja állapítani, hogy mit csinál.

  3. Ban,-ben Leírás szövegmezőbe írja be a makró által végrehajtott műveletek leírását.

  4. Válassza ki, hogy a makró elérhető legyen-e az összes dokumentumban, vagy csak az aktuális dokumentumban. Ha a parancs elérhetőségének korlátozását választja, jelölje ki a dokumentum nevét a Tárolja a makrót legördülő menü.

    Alapértelmezés szerint a Word az összes dokumentum számára elérhetővé teszi a makrót, és valószínűleg rájön, hogy ennek van a legtöbb értelme.

  5. Miután megadta a makró adatait, válassza a lehetőséget OK. A Makró rögzítése eszköztár megjelenik a képernyő bal felső sarkában.

A felvétel szüneteltetéséhez válassza a ikont Felvétel szüneteltetése / Felvétel folytatása gombra (ez a jobb oldalon található). A felvétel folytatásához válassza ki újra.


Tesztelje a makrót

A makrók Word-ben való létrehozásának célja, hogy felgyorsítsa munkáját azzal, hogy ismétlődő feladatokat és komplex parancssorokat tesz elérhetővé. A makró tesztelésével ellenőrizze, hogy a makró a szándék szerint fut-e.

  1. A makró futtatásához nyomja meg a gombot Alt + F8 parancsikon a makrók párbeszédablak.

  2. Jelölje ki a makrót a listában, majd válassza a lehetőséget futás.

Ha nem látja a makrót, ellenőrizze, hogy a megfelelő hely van-e a Makrók be doboz. 

Hozzon létre billentyűparancsokat a makrókhoz

Ha több makrót készített, keressen a makrók párbeszédpanel időt vesz igénybe. Ha makrókat rendel hozzá egy gyorsbillentyűhöz, megkerülheti a párbeszédpanelt, és közvetlenül elérheti a makrót a billentyűzetről ugyanúgy, mint a gyorsbillentyűkkel a Word többi parancsához.

  1. választ filé, majd válassza a lehetőséget Opciók.

  2. Ban,-ben Word beállításai párbeszédpanelen lépjen a bal oldali ablaktáblára, és válassza a lehetőséget Egyéni szalag.

  3. választ testreszabása.

  4. Ban,-ben Kategóriák listához görgessen le a makrók és válassza ki a makrót, amelyhez új parancsikont szeretne létrehozni.

    Ha a makróhoz jelenleg hozzá van rendelve egy gyorsbillentyű, akkor a parancsikon a Aktuális kulcsok címke.

  5. Ha a makróhoz nincs hozzárendelve gyorsbillentyű, vagy ha egy második gyorsbillentyűt szeretne létrehozni a makróhoz, válassza Nyomja meg az új gyorsbillentyűt szövegdoboz.

  6. Írja be a makró eléréséhez használni kívánt gyorsbillentyűt.

    Ha a parancsikonhoz hozzárendelik a gyorsbillentyűt, akkor egy üzenet szól Jelenleg a következőhöz van rendelve: amelyet a parancs neve követ. Vagy hozzárendeli a gyorsbillentyűt a folytatással, vagy válasszon ki egy új gyorsbillentyűt.

  7. Válassza ki a Módosítások mentése legördülő nyíl és válassza a lehetőséget Normál hogy a változást a Wordben létrehozott összes dokumentumra alkalmazzák.

    Ha a gyorsbillentyűt csak az aktuális dokumentumban szeretné használni, válassza ki a dokumentum nevét a listából.

  8. választ Hozzárendelni.

  9. választ közel hogy elmentse a változtatásokat.