A portirányítás beállítása

Bizonyos videojátékok és programok megfelelő működéséhez bizonyos portoknak nyitva kell lenniük az útválasztón. Bár az útválasztón alapértelmezés szerint néhány port nyitva van, a legtöbb zárva van, és csak akkor használható, ha manuálisan megnyitja ezeket a portokat. Amikor az online videojátékai, a fájlkiszolgáló vagy más hálózati programok nem működnek, lépjen be az útválasztóba, és nyissa meg az alkalmazás számára szükséges portokat.

Maddy Price / Web


Hogyan állíthatja be a portirányítást?

Az útválasztón átmenő forgalom ezt a portokon keresztül teszi. Minden kikötő olyan, mint egy speciális cső, amelyet egy adott forgalomhoz gyártanak. Amikor megnyit egy portot egy útválasztón, ez lehetővé teszi egy adott adattípus mozgását az útválasztón.

A port megnyitását és a hálózaton eszköz kiválasztását a kérések továbbításához port továbbításnak nevezzük. A port továbbítása olyan, mintha egy csövet csatolnánk az útválasztótól az eszközhöz, amelynek használni kell a portot - a kettő között közvetlen látóhatár található, amely lehetővé teszi az adatáramlást.

Például az FTP-kiszolgálók a 21. porton figyelik a bejövő kapcsolatokat. Ha van olyan FTP-kiszolgáló, amelyhez a hálózaton kívül senki sem tud csatlakozni, nyissa meg az útválasztón a 21. portot, és továbbítsa azt a kiszolgálóként használt számítógépre. Amikor ezt megteszi, az új, dedikált cső áthelyezi a fájlokat a szerverről az útválasztón keresztül és a hálózatról az azzal kommunikáló FTP kliensre.

Ugyanez vonatkozik más esetekre is, például a videojátékokra, amelyeknek internetre van szükségük a többi lejátszóval való kommunikációhoz, a torrent kliensekhez, amelyekhez fájlok feltöltéséhez meghatározott portok szükségesek, és az azonnali üzenetküldő alkalmazásokra, amelyek csak egy adott porton keresztül küldenek és fogadnak üzeneteket.

Minden hálózati alkalmazásnak szüksége van egy portra a futtatáshoz, így ha egy program vagy alkalmazás nem működik, amikor minden más megfelelően van beállítva, nyissa meg az útválasztó portját, és továbbítsa a kéréseket a megfelelő eszközre (például számítógépre, nyomtatóra, vagy játékkonzol).

A porttartomány-továbbítás hasonló a port-továbbításhoz, de a portok teljes tartományának továbbítására szolgál. Egy bizonyos videojáték használhatja például a 3478–3480 portokat, így ahelyett, hogy mindhármat külön portként továbbítaná az útválasztóba, továbbítsa az egész tartományt a játékot futtató számítógéphez.

Az alábbiakban két elsődleges lépést kell végrehajtanod, hogy továbbítsd a portokat egy útválasztón. Mivel minden eszköz más, és mivel sok útválasztó variáció létezik, ezek a lépések nem jellemzőek egyetlen eszközre sem. Ha további segítségre van szüksége, olvassa el a készülék használati útmutatóját, például az útválasztójának felhasználói útmutatóját.


Adja meg az eszköznek statikus IP-címét

Az eszköznek, amely profitál a port továbbításából, statikus IP-címmel kell rendelkeznie. Így nem kell minden alkalommal megváltoztatnia a portátirányítási beállításokat, amikor új IP-címet kap.

Például, ha számítógépe torrentező szoftvert futtat, rendeljen statikus IP-címet ahhoz a számítógéphez. Ha a játékkonzol egy adott porttartományt használ, akkor statikus IP-címre van szüksége.

Ennek kétféle módja van: az útválasztóról és a számítógépről. Ha statikus IP-címet állít be a számítógépéhez, ott könnyebb megtenni.

A számítógép segítségével állítsa be a statikus IP-címet

Ha egy Windows számítógépet statikus IP-cím használatára kíván beállítani, először azonosítsa, hogy jelenleg mely IP-címet használja.

  1. Nyissa meg a Parancssorot a számítógépen.

  2. Írja be ezt a parancsot, majd nyomja meg az gombot belép:

  3. Jegyezze fel a következőket: IPv4 cím, Alhálózati maszk, Alapértelmezett átjáróés DNS szerverek.

Ha egynél több IPv4-cím bejegyzést lát, keresse meg azt a címsor alatt, mint például az Ethernet adapter helyi területi kapcsolata, az Ethernet adapter Ethernet vagy az Ethernet LAN adapter Wi-Fi. Hagyjon figyelmen kívül bármi mást, például a Bluetooth-ot, a VMware-t, a VirtualBox-ot és más, nem alapértelmezett bejegyzéseket.

Most ezeket az információkat felhasználhatja a statikus IP-cím beállításához.

  1. Nyissa meg a futás párbeszédpanel (nyomja meg a WIN + R), belép ncpa.cpl parancsot, és válassza ki OK a Hálózati kapcsolatok megnyitásához.

  2. Kattintson a jobb gombbal, vagy érintse meg és tartsa lenyomva azt a kapcsolatot, amelynek neve megegyezik a Parancssorban megadottal. Például, Ethernet0.

  3. választ ingatlanok a menüből.

  4. Válasszon 4 Internet Protocol Version (TCP / IPv4) a listából, majd válassza a lehetőséget ingatlanok.

  5. választ Használja a következő IP-címet.

  6. Adja meg a Parancssorból másolt részleteket: IP-cím, alhálózati maszk, alapértelmezett átjáró és DNS-kiszolgálók.

  7. Válasszon OK amikor kész.

Ha a hálózatán több olyan eszköz van, amely IP-címeket kap a DHCP-től, ne foglalja le ugyanazt az IP-címet, amelyet a Parancssorban talált. Például, ha a DHCP úgy van beállítva, hogy egy 192.168.1.2 és 192.168.1.20 közötti készletből származó címeket szolgáltasson, állítsa be az IP-címet egy olyan statikus IP-cím használatára, amely ezen a tartományon kívül esik a címütközések elkerülése érdekében. Például használja a 192.168.1 parancsot.21 vagy a fenti. Ha nem biztos abban, hogy ez mit jelent, adjon hozzá 10-et vagy 20-at az IP-cím utolsó számjához, és használja ezt statikus IP-ként a Windows rendszerben.

Beállíthat egy Mac-et is egy statikus IP-cím, valamint az Ubuntu és más Linux disztribúciók használatára.

Statikus IP-cím beállításához használja az útválasztót

Egy másik lehetőség az útválasztó használata statikus IP-cím beállításához. Tegye ezt, ha egy nem számítógépes eszköznek változatlan címre van szüksége (például játékkonzolhoz vagy nyomtatóhoz).

  1. Hozzáférés az útválasztóhoz rendszergazdaként.

  2. Keresse meg a klienslistát, a DHCP-készletet, a DHCP-foglalást vagy hasonló beállításokat. A szakasz felsorolja az útválasztóhoz jelenleg csatlakoztatott eszközöket. Az eszköz IP-címe és annak neve együtt szerepel.

  3. Keresse meg a módját annak, hogyan foglalhat le egy ilyen IP-címet az adott eszközhöz való kötéshez, hogy az útválasztó mindig használja, amikor az eszköz IP-címet kér. Lehet, hogy ki kell választania az IP-címet egy listából, vagy ki kell választania hozzáad or Tartalék.

A fenti lépések általánosak, mivel a statikus IP-cím kiosztása minden útválasztón, nyomtatón és játékeszközön más és más. Kövesse ezeket a hivatkozásokat az IP-címek NETGEAR, Google, Linksys, Xbox One, PlayStation 4 és Canon nyomtatókhoz történő lefoglalásához.

Ha nyilvános IP-címét statikussá kívánja tenni, hogy eszközeit külső hálózatról tudja elérni, fizessen a statikus IP-ért. A dinamikus DNS-szolgáltatás beállításával járó megoldás ugyanolyan hasznos.


Állítsa be a portirányítást

Most, hogy ismeri az eszköz IP-címét, és úgy konfigurálta, hogy abbahagyja a változtatást, hozzáférjen az útválasztóhoz, és állítsa be a port átirányítási beállításait.

  1. Jelentkezzen be az útválasztóra rendszergazdaként. Tudnia kell az útválasztó IP-címét, felhasználónevét és jelszavát.

  2. Keresse meg a port továbbítási lehetőségeket. Ezek minden útválasztón különböznek, de nevezhetjük úgy, mint Port Forwarding, Port Triggering, Applications & Gaming vagy Port Range Forwarding. Ezeket más beállításkategóriákba lehet temetni, például Hálózat, Vezeték nélküli vagy Haladó.

  3. Írja be az átirányítani kívánt portszámot vagy porttartományt. Ha egy portot továbbít, írja be ugyanazt a számot a mindkét mezőbe belső és Külső dobozok. Porttartományokhoz használja a Rajt és vég dobozok.

    A legtöbb játék és program jelzi, hogy mely portoknak kell nyitva lenniük az útválasztón. Ha nem tudja, milyen számokat gépeljen be ide, akkor a PortForward.com felsorolja a közös portokat.

  4. Válasszon TCP vagy UDP protokollt. Ha szükséges, válassza mind a kettőt. Ezeknek az információknak a port számát magyarázó programból vagy játékból kell rendelkezésre állniuk.

  5. Írja be a választott statikus IP-címet.

    Ha megkérik, nevezze meg a portindítót, ami értelme van. Ha FTP programra vonatkozik, hívja FTP. Hívd Becsület érem ha nyitva van a port a játékhoz.

  6. Engedélyezze a port továbbítási szabályt egy engedélyezése or On opciót. 

Íme egy példa arra, hogy hogyan néz ki portok továbbítása a Linksys WRT610N-n:

Néhány útválasztón van egy port továbbítási varázsló, amely megkönnyíti a konfigurálást. Például az útválasztó először megadhat egy listát azokról az eszközökről, amelyek már statikus IP-címet használnak, majd hagyhatja, hogy onnan válassza ki a protokollt és a portszámot.

Íme néhány további porttovábbítási utasítás, amely az adott útválasztók márkájára vonatkozik: D-Link, NETGEAR, TP-Link, Belkin, Google, Linksys.


További információ a Nyitott portokról

Ha egy port továbbítása az útválasztón nem teszi lehetővé a program vagy a játék működését a számítógépén, derítse ki, hogy egy tűzfalprogram blokkolta-e a portot. Ugyanazon portnak nyitva kell lennie az útválasztón és a számítógépén, hogy az alkalmazás használni tudja.

Annak megtekintéséhez, hogy a Windows tűzfal blokkolja-e az útválasztón megnyitott portot, ideiglenesen tiltsa le a tűzfalat, majd tesztelje újra. Ha a tűzfal portja zárva van, akkor a megnyitásához módosítsa a beállításokat.

Amikor megnyit egy portot az útválasztón, a forgalom beáramolhat belőle és onnan. Amikor a hálózaton nyitott portok után kutat, mindent látnia kell, ami kívülről nyílik. Vannak kifejezetten erre épülő webhelyek és eszközök.

Íme néhány ok, amiért ellenőrizni szeretné a nyitott portokat:

  • Annak elkerülése érdekében, hogy belépjen az útválasztóba ellenőrizni.
  • Annak érdekében, hogy a port megfelelően nyílt legyen, ha egy program vagy játék nem működik.
  • Annak érdekében, hogy egy bezárt port valóban zárva legyen.

Több helyen ingyenes, nyitott kikötői ellenőrzést kínálnak. A PortChecker.co és a NetworkAppers rendelkezik olyan online portellenőrzővel, amely kívülről vizsgálja a hálózatot. Az Advanced Port Scanner és a FreePortScanner hasznos a privát hálózat többi eszközének beolvasásához.

A port minden példányához csak egy port állhat előre. Például, ha továbbítja a 3389-es portot (amelyet a Távoli asztali távoli hozzáférési program használ) egy számítógépre, amelynek IP-címe 192.168.1.115, ugyanaz az útválasztó nem tudja továbbítani a 3389-es portot is a 192.168.1.120-ra.

Ilyen esetekben az egyetlen megoldás, ha lehetséges, a program által használt port megváltoztatása. Ez lehetséges a szoftverbeállításokból vagy a rendszerleíró adatbázis-feltörésből. Az RDP példában, ha a 192.168.1.120 számítógépen a Windows rendszerleíró adatbázist úgy szerkeszti, hogy a Távoli asztalt egy másik portra, például a 3390-re kényszerítse, beállíthat egy új portot előre a port számára, és a Távoli asztalt ugyanazon két számítógépen használhatja. hálózat.