A TIFF és a TIF fájlok magyarázata és megnyitása

Mit kell tudni

  • A TIF / TIFF fájl címkézett képfájl.
  • Tekintse meg az egyiket az XnView vagy az operációs rendszerbe beépített képprogrammal.
  • Konvertáljon egyet JPG, PNG vagy PDF formátumba egy képátalakítóval, például a CoolUtils.com vagy az Adapter segítségével.

Ez a cikk leírja, hogy melyek azok a TIF / TIFF fájlok, amelyek egyediek, összehasonlítva más képekkel, mely programok nyithatják meg, és hogyan konvertálhatja őket más képformátumra.


Mik azok a TIF és TIFF fájlok?

A TIF vagy TIFF kiterjesztésű fájl címkézett képfájl. Ezt a fájltípust kiváló minőségű raszter típusú grafikákhoz használják. A formátum támogatja a veszteségmentes tömörítést, amelyben a képadatok nem vesznek el a tömörítési folyamat során. Ez lehetővé teszi, hogy a grafikusok és a fotósok archiválják kiváló minőségű fényképeiket kezelhető mennyiségben, a minőség romlása nélkül.

A TIFF és a TIF felcserélhetők. A TIFF a címkézett képfájl-formátum rövidítése.

A GeoTIFF képfájlok a TIF fájlkiterjesztést is használják. Ezek olyan képfájlok, amelyek a GPS-koordinátákat metaadatokként tárolják a fájl mellett, a TIFF formátum kibővíthető szolgáltatásait felhasználva.

Egyes beolvasó, faxoló és optikai karakterfelismerő (OCR) alkalmazások szintén TIF fájlokat használnak.


Hogyan nyitható meg egy TIF fájl

A Windows Photo Viewer és a Photos, amelyek mind a Windows különböző verzióihoz tartoznak, használhatók egy TIF fájl megnyitására. Ezek az alkalmazások azonban nem biztosítanak szerkesztési módot.

Mac rendszeren az Előnézet alkalmazás megnyithatja a TIF fájlokat.

Harmadik féltől származó alkalmazások is elérhetők a TIF fájlok megtekintésére és szerkesztésére, különösen a többoldalas TIF fájlok esetében. A népszerű alkalmazások közé tartozik a GraphicConverter, az ACDSee, a ColorStrokes és az XnView.


A TIF fájlok szerkesztése

A TIF fájl szerkesztésének egyik lehetősége az alábbi konverziós eszközök használata. TIF szerkesztőt és átalakítót kap egy eszközben.

Ha a fájlt TIF formátumban szeretné megőrizni, de szerkesztené, használhatja az ingyenes GIMP képszerkesztő programot. Más népszerű fotó- és grafikus eszközök is működhetnek a TIF fájlokkal, például az Adobe Photoshop, de ezek gyakran nem állnak rendelkezésre ingyen.

Ha GeoTIFF képfájllal dolgozik, megnyithatja a TIF fájlt egy olyan programmal, mint a Geosoft Oasis montaj, az ESRI ArcGIS Desktop vagy a GDAL.


TIF fájl konvertálása

Ha a számítógépén van egy képszerkesztő vagy megjelenítő, amely támogatja a TIF fájlokat, akkor megnyithatja a fájlt az adott programban, majd elmentheti a TIF fájlt egy másik képformátumba, például JPG-be.

Ezt általában a program Fájl menüjében, például filé > Mentés, és válasszon egy másik képformátumot.

 Tim Fisher

Vannak ingyenesen használható képátalakító programok is, amelyek közül néhány teljesen online fut, így nem kell semmit letöltenie. Bizonyos esetekben az ingyenes online dokumentum-átalakítók képesek kezelni a TIF-fájlok átalakítását is.

Például a CoolUtils.com és a Zamzar két ingyenes online TIF konverter, amelyek képesek a TIF átalakítását JPG, GIF, PNG, ICO, TGA és akár PDF fájlformátumokká. A GeoTIFF képfájlok általában ugyanúgy konvertálhatók, mint a szokásos TIF / TIFF fájlok.

GeoTIFF képfájl konvertálásakor a GPS metaadatai elveszhetnek a folyamat során.

További információ a TIF / TIFF formátumról

A TIFF formátumot az Aldus Corporation nevű cég fejlesztette ki asztali kiadói célokra. Az Adobe tulajdonában van a TIF formátum szerzői joga.

A szabvány 1. verziója 1986-ban jelent meg, a TIFF 1993-ban lett nemzetközi szabványos formátum, a 6.0 pedig a legújabb verzió.