A vezeték nélküli kapcsolat

Bármerre nézel, az emberek mozgásban vannak. Nem is olyan régen az íróasztalukhoz kötötték őket munka miatt, otthon ragadtak telefonhívásokra várva, és a legtöbb dolgot kézzel végezték. Ma azonban a munka befejeződhet bárhol, ahol az ember barangol, telefonhívásokat lehet kezdeményezni egy autóból, és Alexa a kapcsolókat villogja a suttogó hangparancsoktól.

Úgy tűnik, hogy a világ egyik napról a másikra vezeték nélküli lett.


A vezeték nélküli kapcsolatok megváltoztatták a világot

Az ehhez hasonló előrelépések nagyrészt a vezeték nélküli hálózati technológiai szabványok folyamatos fejlesztésének köszönhetők. Amikor az 1-as évek elején bevezették a vezeték nélküli cellás technológia első generációját (1980G), olyan mobiltelefonokat tápláltak, amelyek szigorúan kezelték az analóg mobiltelefonok hanghívásait.

Ezeknek az egyszerű telefonoknak a sikere és népszerűsége ösztönözte az innovációt, és az emberi vágy, hogy bárhonnan többet tegyen, olyan forradalmat indított el, amely eljutott a mai világba, ahol az emberek kapcsolatban maradhatnak egymással akár hegytetőkről vagy repülőgépeken repülve.

A Wi-Fi technológia, amely az otthoni eszközeinek többségével hozzáfér az internethez, az évek során is ugrásszerűen megnőtt és kötött. Az 1980-as években kezdődött, mint a WaveLAN nevű vezeték nélküli pénztárgépek számára tervezett technológia. Ezt a technológiát fejlesztették ki és osztották meg a Hálózati szabványokért felelős Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) csoporttal, az úgynevezett 802 bizottsággal.

A technológiát az 1990-es években tovább fejlesztették, amíg a bizottság 802.11-ben kiadta a 1997 szabványt. A Wi-Fi kezdeti formája az 1997-es szabványtól csak 2 Mbps-os kapcsolatokat támogatott.

A kezdetektől fogva hivatalosan sem ismert „Wi-Fi” néven; ezt a kifejezést csak néhány évvel ezelőtt hozták létre, mivel népszerűsége nőtt. Az iparági szabványok csoportja azóta tovább fejlesztette a szabványt, létrehozva a Wi-Fi új verzióinak családját, amelyeket egymás után 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac, 802.11ax stb. A Wi-Fi legújabb generációját Wi-Fi 6-nak hívják, és akár 10 Gbps sebességet is kínál (lendületet ad a jelenlegi 5 Gb Wi-Fi 3.5 Gbps sebességhez).

Ilyen sebesség mellett a világszerte működő hálózatok egyre több eszközt és kapcsolatot képesek kezelni. Ez azt jelenti, hogy elméletileg minden otthon átlagosan körülbelül 50 Wi-Fi eszköz működhet együtt könnyen, szemben a 2019-es átlaggal 9 eszközzel. Képzelje el, hogy a Google Assistant minden helyiségben streaming eszközöket kínál minden televízióhoz, PC-hez vagy laptophoz, és másodpercek alatt letölti a filmeket vagy fájlokat: Ez kényelem, és mindezt vezeték nélkül lehet táplálni.


A vezeték nélküli technológia jelenlegi állapota

A vezeték nélküli hálózati szabványok (4G) negyedik generációja elindította az okostelefonok generációját: egy olyan világot, ahol az emberek kicsi, hordozható számítógépeket hordoznak a zsebükben és pénztárcájukban, amelyek nemcsak telefonálhatnak, hanem filmeket, zenét és élő televíziót is továbbíthatnak, és munkájukkal elvégezhetők olyan programok, amelyek korábban csak az asztalhoz kötött számítógépen voltak elérhetőek.

Egyesek úgy vélik, hogy a világ a vezeték nélküli technológia fejlődésének szélén áll, amely azonban annyira innovatív, hogy szégyent okoz a 4G számára. Az 5G-nek hívott vezeték nélküli hálózati szabványok ötödik generációja lényegesen gyorsabb adatátviteli sebességet, nagyobb csatlakozási sűrűséget, jóval alacsonyabb késleltetést, energiamegtakarítást ígér, és az emberek lehetőségét egy újabb új világgá fejlődni, amely elméletben olyan csodálatos, hogy a legtöbben képesek vagyunk Még csak ne is képzelje el a lehetőségeket. Párosítsa ezt a Wi-Fi 6-tal és a tudományos fantasztikus írók fantáziájával, amely centiméterekkel közelebb kerül a valósághoz.


Hol tart a vezeték nélküli hálózat

A vezeték nélküli szolgáltatók olyan jövőt képzelnek el, ahol ez a technológia továbbra is összekapcsol minket a körülöttünk lévő világgal, és minden nap megkönnyíti az életünket. Keményen dolgoznak egy olyan világ megalkotásán, ahol mindenki, helyszíntől függetlenül, összeállhat egy olyan jövő felépítésében, amely valóban kihasználhatja a technológia egyéb fejleményeit, például a mesterséges intelligenciát, a virtuális valóságot és még sok mást.

Tudjon meg többet róla és annak hatásáról a cikkek kiválasztásával a bal oldali menüből. Fedezze fel, hogy a „vezeték nélküli” valójában mit jelent, hogyan működik, hogyan tudja használni a saját életében, és mi következik. A vezeték nélküli hálózat jövője elképesztő, és a következő generáció hamarosan a városod felé tart.