A Windows 10 kijelzőméretezés használata

A nagyobb szöveg gyakran megkönnyíti a szavak elolvasását a képernyőn. De a nagyobb karakterek önmagukban nem feltétlenül megkönnyítik a számítógép használatát, ha az összes ikon és navigációs elem viszonylag kicsi marad. A kijelző méretaránya a képernyőn mindent kissé nagyobbá tesz, ami megkönnyíti az alkalmazások használatát a nem tökéletes látású emberek számára.

A cikk utasításai a Windows 10 rendszerre vonatkoznak.


Miért szeretné használni a képernyő méretezését?

A Windows 10 kijelzőméretezési rendszer úgy állítja be a szöveg, az ikonok és a navigációs elemek méretét, hogy a számítógép könnyebben láthassa és használhassa az embereket.

Beállíthatja a kijelző méretarányát a Windows 10 eszközön, valamint bármely külső kijelzőn. Például a méretezés méretének módosítása átalakíthatja a nehezen olvasható kis szövegű kijelzőt egy könnyebben látható képernyővé. A méretezés azt is megkönnyítheti, hogy az alkalmazásokat kivetített kijelzőn nyissa meg, futtassa és használja.

A Windows 10 kijelzőméretezési rendszer több tényező alapján választja ki a méretet, például a natív kijelző felbontása, a képernyő méretei és a képernyőtől várható távolság szerint. A képernyő távolsága például azt feltételezi, hogy egy laptop kijelzője közelebb lesz a néző szeméhez, mint egy külső monitor, és hogy a kivetített kijelzőt még nagyobb távolságban fogják megtekinteni.

A képernyő felbontása külön beállítás a méretezéstől.


A kijelző méretezésének bekapcsolása a Windows 10 rendszerben

A Windows 10 képernyő méretezésének beállításához meg kell adnia a méretarány százalékát. Itt van, hogyan.

  1. Menjen a Windows-ra Start Menu.

  2. Válasszon beállítások.

  3. választ rendszer.

  4. választ kijelző.

  5. Keresse meg a Módosítsa a szöveg, alkalmazások és egyéb elemek méretét alatt Mérete és elrendezése. Válasszon egy lehetőséget, például 125% vagy 150%. A megjelenített elemek nagyobbak lesznek a méretarány növekedésével.

  6. A kijelzője átméreteződik.


A méretezés beállítása több megjelenítés vagy egyedi méret esetén

Beállíthatja a fő méret és a csatlakoztatott kijelzők méretarányát. Helyezze a kurzort, és válassza ki a méretezni kívánt kijelző téglalapját, például az 1. vagy a 2. kijelzőt stb. Az egyes kijelzők méretét külön-külön beállíthatja.

választ Speciális méretezési beállítások a méretarány beállítása a szokásos 100% -ról akár 500% -ra. Ebben a beállítási képernyőn manuálisan adhat meg egyéni méretezési méretet. A különböző méretezési beállítások azonban jobban működnek a különböző kijelzőkön. Bizonyos esetekben elmosódott karaktereket, levágott szavakat vagy túl nagy vagy kicsi szöveget láthat egy adott szóköz számára. Különösen a régebbi programok nem biztos, hogy teljes mértékben támogatják a modern Windows 10 kijelzőméretezési szolgáltatásokat.

A Speciális méretezési beállítások hozzáférést ad egy további beállításhoz, amely „Hagyja, hogy a Windows megpróbálja kijavítani az alkalmazásokat, hogy ne legyenek elmosódva”. Ez a beállítás azonban csak a fő kijelzőre vonatkozik, semmilyen külső kijelzőre nem.


A kijelző méretezésének hibaelhárítása a Windows 10 rendszerben

Nem minden alkalmazás méretezhet jól, különösen a nagy felbontású, más néven magas DPI (dots per inch) kijelzőkön. Kövesse ezeket a lépéseket egy adott alkalmazás Windows képernyő-méretezési beállításainak felülbírálásához.

Csak akkor végezze el ezeket a módosításokat vagy változtatásokat, ha ez feltétlenül szükséges.

  1. Válassza a Windows elemet Start Menu.

  2. Kattintson a jobb gombbal az alkalmazásra, és válassza a lehetőséget Több és válassza ki a Fájl megnyitása hely.

  3. Kattintson a jobb gombbal az alkalmazásra a Programok mappában, és válassza a lehetőséget ingatlanok.

  4. Válassza ki a Kompatibilitás Tab.

  5. választ A magas DPI-beállítások módosítása.

  6. választ Nyissa meg a Speciális méretezés beállításokat. Megnyílik a Méretezési beállítások ablak.

  7. választ Hagyja, hogy a Windows megpróbálja kijavítani az alkalmazásokat, hogy ne legyenek homályosak.

  8. Ellenőrizze újra az alkalmazást. Ha a probléma nem oldódott meg, akkor adjon meg egy egyedi méretezési méretet a Méretezési beállítások ablakban.

Ha egyedi grafikus hardvert és szoftvert telepített, akkor előfordulhat, hogy a Windows rendszerbeállításai között nem tudja beállítani a képernyő méretét. Például egy grafikus kártyát vezérlő, harmadik féltől származó szoftver elsőbbséget élvezhet a Windows rendszer megjelenítési beállításaihoz képest. Gyakran hozzáférhet és módosíthat harmadik féltől származó grafikus szoftvereket a Windows tálcájáról (általában a képernyő jobb alsó sarkában található).

Régebbi programok használata esetén kiderülhet, hogy egyes alkalmazások nem tartják be a Windows kijelző méretezési beállításait. Mindkét esetben itt az ideje, hogy frissítse a rendszert Windows 10-re, vagy segítségért forduljon az alkalmazás fejlesztőjéhez.