A Windows 10 tűzfal megkeresése és használata

Mit kell tudni

  • A tűzfal beállításainak módosítása a A Windows Defender beállításai.
  • Manuálisan blokkolhatja a programokat, választhatja, hogy az alkalmazások továbbadják-e az adatokat a tűzfalon, és / vagy teljesen kikapcsolhatja a tűzfalat a beállítások alatt.
  • A kék-arany pajzsgal jelölt beállításokhoz rendszergazdai szintű jelszó szükséges.

Ez a cikk elmagyarázza, hogyan lehet megtalálni és használni a Windows Defender tűzfalbeállításait a Windows 10 rendszerben.


Miért és hogyan lehet elérni a tűzfal beállításait

A Windows Defender tűzfal számos beállítást kínál, amelyeket konfigurálhat:

  • Program blokkolása kézzel ez alapértelmezés szerint megengedett, például a Microsoft Tips vagy a Get Office. Amikor letiltja ezeket a programokat, lényegében letiltja őket. Ha nem rajong a Microsoft Office vásárlásához kapott emlékeztetőkért, vagy ha a tippek elterelik a figyelmét, eltüntetheti őket.
  • Engedélyezheti, hogy az alkalmazások továbbítsák az adatokat számítógépén keresztül, amelyek alapértelmezés szerint nem engedélyezettek. Ez a testreszabás gyakran előfordul az Ön által telepített nem natív alkalmazásoknál, például az iTunes alkalmazásban, mert a Windows engedélyét igényli a telepítés és az átjárás engedélyezéséhez. De a funkciók kapcsolódhatnak Windows-hoz is, például a Hyper-V használatával virtuális gépek létrehozásához, vagy a Távoli asztallal a számítógép távoli eléréséhez. 
  • Kapcsolja ki a tűzfalat teljesen. Tegye ezt, ha egy másik gyártó biztonsági csomagjának használatát választja, például a McAfee vagy a Norton által kínált vírusirtó programokat. Ez gyakran ingyenes próbaverzióként jelenik meg új számítógépeken, és a felhasználók gyakran regisztrálnak. Ha alternatívát telepített, akkor tiltsa le a Windows tűzfalat is.

Ne tiltsa le a Windows Defender tűzfalat, hacsak nincs más a helyén, és ne futtasson egyszerre több tűzfalat.


Módosítsa a Windows tűzfal beállításait

Ha készen áll a Windows tűzfal módosításaira, írja be a következőt: windows Defender a tálcán a Keresés területen, majd válassza a lehetőséget A Windows Defender beállításai a listából.

A Windows Defender tűzfal területéről több dolgot is megtehet. A lehetőség A Windows tűzfal be- vagy kikapcsolása a bal oldali ablaktáblán található. Célszerű időnként itt ellenőrizni, hogy a tűzfal valóban engedélyezett-e. Néhány kártevő, ha a tűzfal bejutna, tudta nélkül kikapcsolhatja. Egyszerűen kattintson az ellenőrzéshez, majd a vissza nyíl segítségével térjen vissza a fő tűzfal képernyőre. Az alapértelmezéseket is visszaállíthatja, ha megváltoztatta őket. Az opció Alapértékek visszaállítása, ismét a bal oldali ablaktáblán kínál hozzáférést ezekhez a beállításokhoz.

A kék-arany pajzsgal jelölt beállításokhoz rendszergazdai szintű jelszó szükséges.


Az alkalmazások engedélyezése a Windows Defender tűzfalon keresztül

Ha engedélyez egy alkalmazást a Windows Defender tűzfalon, akkor úgy dönt, hogy engedélyezi az adatok továbbítását a számítógépén, attól függően, hogy privát hálózathoz vagy nyilvános hálózathoz vagy mindkettőhöz csatlakozik-e. Ha az engedélyezéshez csak a Privát lehetőséget választja, akkor az alkalmazást vagy funkciót akkor használhatja, ha magánhálózathoz csatlakozik, például az otthoni vagy az irodai hálózathoz. Ha a Nyilvános lehetőséget választja, akkor hozzáférhet az alkalmazáshoz, miközben nyilvános hálózathoz csatlakozik, például egy kávézóban vagy szállodában. Amint itt látni fogja, mindkettőt választhatja is.

Egy alkalmazás engedélyezése a Windows tűzfalon keresztül:

  1. Nyissa meg a Rajt menüt, és keresse meg Indítsa el a Defender Biztonsági központot. Válassza ki.

  2. Amikor megnyílik a biztonsági központ, válassza a lehetőséget Tűzfal és hálózati védelem.

  3. Megérkezik a tűzfal oldalra. Alul néhány opció jelenik meg kevésbé jól láthatóan, kisebb betűtípussal. Közülük válassza ki Engedélyezzen egy alkalmazást a tűzfalon keresztül.

  4. A következő képernyőn egy nagy táblázat található a rendszeren. Mindegyik mellett két jelölőnégyzet lesz.

    nyomja meg Beállítások módosítása a táblázat jobb felső sarkában, és kérésre írja be a rendszergazda jelszavát.

  5. Keresse meg az alkalmazást az engedélyezéshez. Nem lesz mellette pipa.

  6. A bejegyzés engedélyezéséhez jelölje be a jelölőnégyzet (ek) et. Két lehetőség van Magán és nyilvános. Kezdje a Csak privát lehetőséggel, és később válassza a Nyilvános lehetőséget, ha nem éri el a kívánt eredményt.

  7. nyomja meg OK.


Hogyan blokkolhatunk egy programot a Windows Defender tűzfalon

A Windows tűzfal lehetővé teszi egyes Windows 10 alkalmazások és funkciók számára, hogy felhasználói adatok és konfiguráció nélkül továbbítsák az adatokat a számítógépbe és onnan. Ide tartoznak a Microsoft Edge és a Microsoft Photos, valamint a szükséges szolgáltatások, például az alaphálózat és a Windows Defender Biztonsági központ. A Microsoft egyéb alkalmazásaihoz, például a Cortanához szükség lehet kifejezett engedélyek megadására az első használatkor. Ez a jóváhagyás többek között megnyitja a tűzfal szükséges portjait. Visszavonhatja azonban a tűzfal megkerülésére vonatkozó beleegyezését.

Program letiltása Windows 10 számítógépen:

  1. A Windows Defender tűzfal kisalkalmazásban válassza a lehetőséget Engedélyezés és alkalmazás a tűzfalon keresztül.

  2. nyomja meg Beállítások módosítása és kérésre írja be a rendszergazda jelszavát.

  3. Keresse meg az alkalmazást a blokkoláshoz. Mellette lesz egy pipa.

  4. Jelölje be a jelölőnégyzet (ek) et a bejegyzés tiltásához. Két lehetőség van - Magán és nyilvános. Válassza ki mindkettőt.

  5. nyomja meg OK.

A folyamat befejezése után a kiválasztott alkalmazásokat a kiválasztott hálózati típusok alapján blokkoljuk.

A Windows 7 tűzfal kezeléséhez olvassa el a „Windows 7 tűzfal megkeresése és használata” című cikket.


Miért fontosak a tűzfalak?

A fizikai világban a tűzfal egy olyan fal, amelyet kifejezetten a meglévő vagy közeledő lángok terjedésének megakadályozására vagy megakadályozására terveztek. Amikor a fenyegetõ tűz eléri a tûzfalat, a fal fenntartja a talaját és megvédi a mögötte lévõket.

A Windows Defender ugyanezt teszi, kivéve az adatokat - pontosabban az adatcsomagokat. Az egyik feladata az, hogy megvizsgálja, mi próbál bejutni a számítógépbe a webhelyekről és az e-mailekből, és eldönteni, hogy az adatok veszélyesek-e vagy sem. Ha elfogadhatónak tartja az adatokat, továbbadja azokat. Elutasítjuk azokat az adatokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a számítógép stabilitására vagy a rajta lévő információkra. Ez egy védelmi vonal, csakúgy, mint egy fizikai tűzfal. Ez azonban egy nagyon leegyszerűsített magyarázat egy nagyon technikai témára.