XSLT fájl (Mi ez és hogyan nyitható meg)

Az XSLT fájlkiterjesztésű fájl egy kiterjeszthető stíluslap nyelvi átalakítások fájl. Ez egy olyan nyelv, amely XSL utasításokat használ az XML fájlok átalakításához és stílusához.


Hogyan használják őket

Az XSLT fájl egy szöveges fájl, amely szabályokat tartalmaz, amelyeket egy XML fájlnak be kell tartania. Egyéb funkciók mellett használható az XML fájl különböző részeinek rendezésére és elrendezésére, valamint egyes elemek elrejtésére a teljes megjelenítés elől. A W3Schools.com tartalmaz néhány XSLT példát, amelyeket megnézhet.

Ha ezeket a fájlokat XML fájlokkal együtt használják, az eredeti XML fájlok semmilyen módon nem változnak. Ehelyett egy új XML fájl jön létre. Valójában az XSLT fájlok nemcsak XML fájlok, hanem sok más strukturált dokumentum "átalakítására" is használhatók.

Sokkal több információ ezeknek a fájloknak a felépítéséről, valamint példák és oktatóanyagok a használatukról megtalálhatók a W3Schools webhelyen és a hivatalos XSLT specifikációs dokumentációban.


Hogyan nyitható meg egy XSLT fájl

Bármely szövegszerkesztőben megnyithat egy XSLT fájlt, mivel az csak szöveges fájl. A Windows Jegyzettömb a Windows-ba beépített szövegszerkesztő, és hasznos lehet, ha gyorsan változtatni kell, de valószínűleg nem ez a legjobb program a nehéz szerkesztések elvégzéséhez.

Használja az egyiket a legjobb ingyenes szövegszerkesztők listájáról az XSLT fájl megnyitásához és szerkesztéséhez. A fájlt úgy strukturálja, hogy sokkal könnyebb legyen szerkeszteni és olvasni, mint a legalapvetőbb szövegszerkesztőknél, például a Jegyzettömbnél.

A Microsoft Visual Studio egy másik XSLT nyitó és szerkesztő, amely leegyszerűsíti az egész szerkesztési folyamatot. A fájl módosítása közben megtekintheti, hogy az átalakítások hogyan fognak kinézni a kapott fájlban XML menüben.

Bár nem ingyenesek, az XMLSpy XSLT Editor és a Liquid Studio további jó lehetőség.

Lehetséges, hogy megnyithatja a fájlt egy webböngészőben a kód megtekintéséhez, de ez nem teszi lehetővé a szerkesztést.


XSLT fájl konvertálása

Ha megnyit egy XSLT fájlt egy olyan szerkesztőben, mint a Visual Studio, akkor számos más formátumba mentheti a fájlt, például XSL, XSD, XML, DTD, CONFIG és mások.

Az XSLT fájl konvertálása helyett valószínűleg arra törekszik, hogy valóban felhasználja a rendeltetésének megfelelően, vagyis átalakítsa az XML fájlokat.

Az XSLT fájlok úgy készítik a dokumentumokat, hogy egyesítik az XSL fájl utasításait és egy XML fájl kódját. Erre a célra használhatja a FreeFormatter.com XSL transzformátorát. Támogatja az XML és XSL értékek beillesztését a webhelyre, valamint ezen fájlok feltöltését a számítógépéről.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha nem tudja megnyitni a fájlt a fent hivatkozott programokkal, akkor valószínűleg összekeveri ennek a fájlnak a másik kiterjesztését. Néhányan annyira hasonlítanak egymásra, hogy könnyen félre lehet olvasni, ha azt gondolják, hogy egy XSLT fájlról van szó.

Például az XLSX, az XSPF és az XSLIC (XenServer License) úgy tűnik, hogy valamilyen módon kapcsolódhatnak az XSLT fájlokhoz. De ha megpróbálja megnyitni ezeket a fájlokat a fenti programok egyikében, akkor valószínűleg hiba jelenik meg.