PPTX fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A PPTX fájl egy Microsoft PowerPoint Open XML prezentációs fájl.
  • Nyissa meg az egyiket a PowerPoint Viewer vagy a PowerPoint, a Google Diák vagy más Office alternatívával.
  • Konvertáljon PDF-be, ODP-be és másokká ugyanazokkal a programokkal, vagy használjon olyan átalakítót, mint a Zamzar.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mik a PPTX fájlok, mely programok nyitják meg azokat, és hogyan lehet átalakítani más prezentációs formátumokra.


Mi az a PPTX fájl?

A PPTX fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Microsoft PowerPoint Open XML Presentation fájl. Ezeket a fájlokat a diavetítéses prezentációk tárolására használják.

A PPTX fájlok XML és ZIP kombinációval tömörítik a tartalmát. A PPTX fájlok formázott szöveget, objektumokat, több diát, képeket, videókat és egyebeket tartalmazhatnak.

A PPTX az alapértelmezett prezentációs fájlformátum a PowerPoint 2007 és újabb verziókhoz. A PPTX fájl régebbi verziója a PPT, amelyet a Microsoft PowerPoint 2003 és annál régebbi verziókban használtak.

PPTX fájlok.

A Microsoft PowerPoint PPSX formátuma hasonló a PPTX-hez, azzal a különbséggel, hogy közvetlenül a prezentációra, míg a PPTX fájlok a szerkesztő módra nyílnak meg.


Hogyan nyitható meg egy PPTX fájl

Ha kezedbe kerül egy PPTX fájl, amelyet csak meg szeretnél nézni, és nem szeretnél szerkeszteni, akkor ezt a Microsoft által elérhető ingyenes PowerPoint Viewer programmal nagyon egyszerűen megteheted. A diákat nem szerkesztheti és nem változtathatja meg a Microsoft PowerPoint teljes verziójával hasonló dolgokat, de életmentő, ha csak át kell lapoznia egy PPTX-prezentációt, amelyet valaki küldött Önnek.

A PPTX fájlok megnyitása és szerkesztése a Microsoft PowerPoint másolata nélkül az ingyenes WPS Office Presentation vagy OpenOffice Impress prezentációs eszközökkel is megvalósítható. Ez csak kettő a számos ingyenes Microsoft Office alternatíva közül, amelyek teljes mértékben támogatják a PPTX fájlokat.

Vannak olyan ingyenes prezentációs készítők is, amelyek online szerkesztés céljából importálhatnak PPTX fájlokat - nincs szükség semmilyen szoftver telepítésére. Az egyik, a Google Slides segítségével feltölthet egy PPTX fájlt a számítógépről, módosíthatja azt, majd vagy megtarthatja a Google Drive-fiókjában, vagy PPTX-ként vagy más formátumban, például PDF-ként töltheti vissza a számítógépére.

A Google rendelkezik ezzel az ingyenes böngésző kiterjesztéssel, amely PPTX nézőként és szerkesztőként működik, amely közvetlenül a Chrome böngészőben fut. Ez nem csak a számítógépéről a böngészőbe húzott PPTX fájlok, hanem az internetről megnyitott bármely PPTX fájl esetében is működik, beleértve azokat is, amelyeket e-mailben kaphat. Ez a böngészőbővítmény más MS Office formátumokkal is működik, például az XLSX és a DOCX.

Ha képeket szeretne kivonni a PPTX fájlból, akkor ezt egy fájl kibontó eszközzel teheti meg. Ezen programok egyikével, például a 7-Zip programmal nyissa meg a PowerPoint fájlt, mintha archívum lenne, majd navigáljon a ppt > média hogy megtekinthesse a diavetítésbe importált összes képet. A PowerPoint fájlból másolhatja ki a kinyerni kívánt képeket.


Hogyan lehet átalakítani a PPTX fájlt

Ha a fent említett teljes támogatású PPTX programok egyikét használja, akkor könnyen konvertálhatja PPTX fájlját más fájlformátumra, ha csak megnyitja a fájlt a programban, majd más formátumban menti újra. A legtöbb programban ezt általában a filé > Mentés opciót.

Néha a PPTX fájlok konvertálásának sokkal gyorsabb módja az online fájlkonverter. Az egyik kedvencünk a PPTX fájlok konvertálásához a Zamzar. Konvertálhatja a PPTX-t PDF-be, ODP-re, PPT-re és számos képformátumra, például JPG, PNG, TIFF és GIF.

A PPTX fájl átalakítható olyan formátumba is, amelyet a Google Diák felismerhet. Csak töltse fel a fájlt a Google Drive-ra a Új > Fájlfeltöltés menü. Kattintson a jobb gombbal a fájlra a Google Drive-ban, majd kattintson a gombra Megnyitás ezzel > Google Diák konvertálni a Google Diák formátumba.

Miután a PPTX fájlt átalakította Google Diákká, ott megnyithatja Google-fiókjában, és más formátumra konvertálhatja filé > Letöltés. Ezek a formátumok tartalmazzák a PPTX, ODP, PDF, TXT, JPG, PNG és SVG fájlokat.

Ha konvertálni szeretné a PPTX fájlt képformátumba annak érdekében, hogy az egyik fotó kikerüljön a diavetítésből, olvassa el a fenti 7-Zip utasításokat.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájl nem nyílik meg a fenti javaslatokkal, győződjön meg arról, hogy nem téveszti össze a fájlkiterjesztést olyannal, amely csak hasonlónak tűnik.

Például a PTX fájlkiterjesztés hasonló lehet a PPTX-hez, de az ilyen típusú fájlok nem nyílnak meg az itt leírt bemutató programokkal.

Hasonló példa látható a PPX fájlkiterjesztést használó Serif PagePlus Template fájlokkal. Nagyon egyszerű azt gondolni, hogy a PPX fájl megegyezik a PPTX fájllal, ha csak a fájlkiterjesztéseiket nézzük, de a PPX fájlokat valójában a PagePlus programmal együtt használják.

Ha kétszer ellenőrzi a fájl utótagját, és úgy találja, hogy valójában nem a ".PPTX" felirat olvasható, akkor keresse meg, mit mond, hogy többet megtudjon arról, hogy milyen fájlformátumban lehet, és mely szoftverekre képesek olvasása, szerkesztése vagy átalakítása.