Az Activity Monitor segítségével nyomon követheti a Mac memória használatát

Kihívás lehet a fejed körüljárni a Mac memóriahasználatával. Az Activity Monitor segédprogram segítséget nyújthat, különösen akkor, ha ideje megfontolni, hogy frissítenie kell-e a számítógép RAM-ját.

Az Activity Monitor az összes macOS és a legtöbb OS X operációs rendszer része volt, de jelenlegi formátumát az OS X Mavericks (10.9) vezette be. Ez a cikk a MacOS 10.15 - OS X Mavericks (10.9) - Activity Monitor alkalmazásra vonatkozó információkat, valamint az OS X korábbi verzióinak adatait tartalmazza.


Mac Activity Monitor

Az Activity Monitor egy ingyenes rendszer segédprogram, amely minden Mac gépen elérhető. Öt terület fülét tartalmazza, amelyek bemutatják, hogy az alkalmazások és más folyamatok hogyan befolyásolják a számítógépet. A fülek a következők:

  • CPU: A folyamatok CPU-aktivitásra gyakorolt ​​hatását mutatja
  • Memory design: Figyeli a memória használatát, beleértve a RAM fizikai memóriáját is
  • Energia: Jelzi az egyes alkalmazások által felhasznált energia mennyiségét
  • Korong: A lemezről olvasott és a lemezre írt adatok mennyiségét mutatja
  • Hálózati felhasználás: Azt jelzi, hogy mely folyamatok küldenek vagy fogadnak adatokat a hálózaton keresztül

Az Activity Monitor Memória lapján figyelheti és kezelheti a memóriahasználatot a Mac számítógépén.


Activity Monitor memóriatáblázat (OS X Mavericks és későbbi verziók)

Amikor az Apple kiadta az OS X Mavericks alkalmazást, a tömörített memóriával együtt bevezette az Activity Monitor memórianyomás-diagramját, ami jelentősen megváltoztatta az operációs rendszer memóriakezelését. A memóriatömörítés a lehető legtöbbet hozza ki a rendelkezésre álló RAM-ból azáltal, hogy lapozás helyett memóriába tömöríti a RAM-ban tárolt adatokat a virtuális memóriába, ami jelentősen lelassíthatja a Mac teljesítményét.

A tömörített memória használata mellett a Mavericks változtatásokat hozott az Activity Monitoron és a memóriahasználati információk megjelenítésének módján. Ahelyett, hogy az OS X korábbi verzióiban megjelenő kördiagramot használta volna a memória felosztásának bemutatására, az Apple bevezette a Memória nyomás diagramot, hogy kifejezze, mennyi memóriát tömörít a Mac, hogy szabad helyet biztosítson más tevékenységekhez.

Memória nyomástáblázat

A Memória nyomástáblázat megjelenik a Memória fül alján az Activity Monitor ablakban. Jelzi a RAM-ra alkalmazott tömörítés mértékét, valamint a lemezre való lapozás esetét, amikor a tömörítés nem elégséges az alkalmazások memória-kiosztási igényének kielégítésére.

A Memória Nyomás diagram három színben jelenik meg:

  • Zöld: Nem tömörítést jelez
  • Sárga: Akkor jelenik meg, amikor tömörítés történik
  • Piros: A tömörítés elérte a határait, és megkezdődött a lapozás a virtuális memóriába

A memóriakezelő rendszerben megjelenő szín mellett a sávok magassága tükrözi a folyamatban lévő tömörítés vagy lapozás mértékét.

Ideális esetben a Memória Nyomás diagramnak zölden kell maradnia, jelezve, hogy nem történik tömörítés, és hogy elegendő RAM áll rendelkezésre az elvégzendő feladatokhoz. Amikor a diagram sárga színnel kezd megjelenni, ez azt jelzi, hogy a gyorsítótárazott fájlok, amelyek már nem aktívak, de az adataikat továbbra is a RAM-ban tárolják, tömörítve vannak, hogy elegendő szabad RAM-ot hozzanak létre ahhoz, hogy hozzárendelhessék azokat az alkalmazásokat, amelyek RAM-kiosztást kérnek.

A memória tömörítéséhez szükség van némi CPU-ráfordításra, de ez a kicsi teljesítményütem kicsi, és általában nem érezhető a felhasználó számára.

Amikor a Memória Nyomás diagram piros színnel kezd megjelenni, már nincs elegendő inaktív RAM a tömörítéshez, és lemezre (virtuális memóriára) cserélnek. Az adatok cseréje a RAM-ból sokkal folyamatigényesebb feladat, és általában észrevehető, mint a Mac teljesítményének általános lassulása.

Hogyan lehet megmondani, mikor van szüksége RAM-ra?

A memórianyomás-diagram segítségével egy pillanat alatt megtudhatja, hogy a Mac-nek további RAM-ra van-e szüksége.

  • Ha a diagram zöld legtöbbször a Mac-nek nincs szüksége további RAM-ra.
  • Ha a diagram vegyes sárga és zöld, a Mac a lehető legjobban kihasználja a rendelkezésre álló RAM-ot anélkül, hogy adatokat kellene a meghajtóra irányítania. Látja a memóriatömörítés előnyeit és a Mac azon képességét, hogy gazdaságosan használja a RAM-ot, hogy ne kelljen további RAM-ot hozzáadnia. Ha a diagram általában sárga és ritkán zöld, akkor a közeljövőben szükség lehet RAM-ra.
  • Ha a diagram a piros gyakran vagy hosszabb ideig, a Mac számára előnyös lehet a több RAM. Ha az alkalmazás megnyitásakor csak pirosra csúszik, de egyébként sárga vagy zöld színben marad, akkor valószínűleg nincs szüksége több RAM-ra, bár érdemes csökkenteni, hogy hány alkalmazást tart nyitva egyszerre.

Bár az Activity Monitor Dock ikon konfigurálható úgy, hogy egyes statisztikákat megjelenítsen a Dockon, a tömörített memória nem tartozik ezek közé. Meg kell nyitnia az alkalmazásablakot a Memórianyomás diagram megtekintéséhez.


Activity Monitor memóriatáblázat (OS X Mountain Lion és korábbi)

Az OS X korábbi verziói az OS X Mountain Lion előtt egy régebbi memóriakezelési stílust használtak, amely nem használja a memória tömörítését. Ehelyett megpróbálja felszabadítani a korábban az alkalmazásokhoz rendelt memóriát, majd - ha szükséges - a memóriát virtuális memóriaként oldja meg a meghajtón.

Tevékenységfigyelő kördiagram

Az Activity Monitor kördiagram négyféle memóriahasználatot mutat: Ingyenes (zöld), Vezetékes (piros), Aktív (sárga) és Inaktív (kék). A memóriahasználat megértéséhez tudnia kell, hogy mi az egyes memóriatípusok, és hogyan befolyásolja a rendelkezésre álló memóriát.

  • Ingyenes. Ez az a RAM a Mac-en, amelyet jelenleg nem használ, és minden olyan folyamathoz vagy alkalmazáshoz rendelhető, amelyhez a rendelkezésre álló memória egészére vagy egy részére szüksége van.
  • Vezetékes. A Mac a vezetékes memóriát hozzárendeli belső igényeihez, valamint a futtatott alkalmazások és folyamatok alapvető szükségleteihez. A vezetékes memória azt a minimális RAM-mennyiséget jelenti, amelyre a Mac-nek bármikor szüksége van a futáshoz. Gondolhat erre, mint minden másra korlátozódó memóriára.
  • Aktív. A Mac számítógépén jelenleg alkalmazott alkalmazások és folyamatok által használt memória, kivéve a vezetékes memóriához rendelt speciális rendszerfolyamatokat, aktív memória. Láthatja, hogy az Aktív memória lábnyoma növekszik, amikor elindítja az alkalmazásokat, vagy amikor a jelenleg futó alkalmazásoknak több memóriára van szükségük, és több feladatot kell megkapniuk egy feladat végrehajtásához.
  • Inaktív. Inaktív memóriára már nincs szükség egy alkalmazás számára, de a Mac még nem adott ki szabad memóriakészletet.

Az inaktív memória megértése

A legtöbb memóriatípus egyszerű. Inaktív memória az, amely felkavarja az embereket. Az egyének gyakran nagy mennyiségű kéket látnak a memória kördiagramában, és azt gondolják, hogy Mac-jük memóriaproblémákkal küzd. Ez arra készteti őket, hogy gondolkodjanak a RAM hozzáadásáról, hogy növeljék számítógépük teljesítményét, de a valóságban az inaktív memória értékes szolgáltatást nyújt, amely a Mac-et elkapja.

Amikor kilép egy alkalmazásból, az OS X nem szabadítja fel az alkalmazás által használt összes memóriát. Ehelyett az alkalmazás indítási állapotát menti az Inaktív memória szakaszba. Ha ugyanazt az alkalmazást újraindítja, az OS X tudja, hogy nem kell betölteni az alkalmazást a merevlemezről, mert az már inaktív memóriában van tárolva. Ennek eredményeként az OS X újradefiniálja az inaktív memória azon részét, amely az alkalmazást aktív memóriaként tartalmazza, ami az alkalmazás újraindítását gyors folyamatgá teszi.

Az inaktív memória nem marad örökké inaktív. Az OS X elkezdheti használni ezt a memóriát, amikor újraindít egy alkalmazást. Inaktív memóriát is használ, ha nincs elég szabad memória egy alkalmazás szükségleteihez.

Az események sorrendje így szól:

  • Egy alkalmazás indításakor az OS X ellenőrzi, hogy az inaktív memóriában van-e tárolva. Ha igen, akkor a memória újból aktívvá válik, és az alkalmazás elindul.
  • Ha az alkalmazás nincs inaktív memóriában, az OS X megfelelő mennyiségű szabad memóriát készít az alkalmazás számára.
  • Ha nincs elég szabad memória, az OS X felszabadít némi inaktív memóriát az alkalmazás igényeinek kielégítésére. Az inaktív memória felszabadításával egy vagy több gyorsítótárazott alkalmazás eltávolításra kerül az inaktív memóriakészletből, így hosszabb indítási időre kényszerítve ezeket az alkalmazásokat.

Szóval, mennyi RAM-ra van szüksége?

A kérdésre adott válasz általában tükrözi az OS X verziójának szükséges RAM mennyiségét, a használt alkalmazások típusát és az egyidejűleg futtatott alkalmazások számát. Vannak azonban más szempontok is. Egy ideális világban jó lenne, ha nem kellene gyakran inaktív RAM-ot támadnia. Ez biztosítja a legjobb teljesítményt az alkalmazások ismételt indításakor, miközben elegendő szabad memória áll rendelkezésre a jelenleg futó alkalmazások igényeinek kielégítéséhez. Például minden egyes kép megnyitásakor vagy új dokumentum létrehozásakor a kapcsolódó alkalmazásnak további szabad memóriára van szüksége.

Annak eldöntésében, hogy több RAM-ra van-e szüksége, használja az Activity Monitor alkalmazást a RAM használatának figyelemmel kísérésére. Ha a szabad memória odáig esik, hogy az inaktív memória felszabaduljon, érdemes további RAM-ot adnia a maximális teljesítmény fenntartása érdekében.

Megtekintheti az Activity Monitor főablakának alján található Page outs értéket is. Ez a szám azt jelzi, hogy a Mac hányszor fogyott el a rendelkezésre álló memóriából, és a merevlemezt virtuális RAM-ként használta. Ennek a számnak kevesebbnek kell lennie 1000-nél a Mac egész napos használata során.

Nem kell további RAM-ot adnia, ha a Mac megfelel az elvárásoknak és az igényeknek.