Az AirDrop segítségével fájlokat továbbíthat

Az AirDrop az Apple saját vezeték nélküli technológiája, amellyel megoszthat bizonyos típusú fájlokat a közelben lévő kompatibilis Apple eszközökkel - függetlenül attól, hogy Ön vagy egy másik felhasználóé.

Az AirDrop iOS 7 vagy újabb rendszert futtató iOS mobil eszközökön, valamint Yosemite és újabb verziókat futtató Mac számítógépeken érhető el. Akár fájlokat is megoszthat Mac-ek és Apple mobileszközök között, így ha például fényképet szeretne átvinni iPhone-járól Mac-jére, akkor csak indítsa el az AirDrop-ot és tegye meg. Az AirDrop technológia segítségével vezeték nélkül küldhet fényképeket, weboldalakat, videókat, helyeket, dokumentumokat és még sok minden mást egy közeli iPhone-ra, iPod touch-ra, iPad-re vagy Mac-re.


Hogyan működik az AirDrop

Ahelyett, hogy internetkapcsolatot használna a fájlok mozgatásához, a helyi felhasználók és eszközök két vezeték nélküli technológia - Bluetooth és Wi-Fi - használatával osztják meg az adatokat. Az AirDrop használatának egyik fő előnye, hogy semmilyen internetkapcsolatot vagy távoli felhőalapú tárolási szolgáltatást nem szükséges fájlok átviteléhez használni. 

Az AirDrop vezeték nélküli helyi hálózatot hoz létre a fájlok biztonságos terjesztésére a kompatibilis hardverek között. Rugalmas a fájlok megosztásának módja. Beállíthat egy AirDrop-hálózatot, hogy nyilvánosan megossza mindenkit a közelben tartózkodókkal, vagy csak ismerőseivel.


Apple eszközök AirDrop képességgel

Az összes jelenlegi Mac és iOS mobileszköz rendelkezik AirDrop képességgel. Ami a régebbi hardvereket illeti, az AirDrop elérhető az OS X Yosemite vagy újabb operációs rendszert futtató 2012-es Mac gépeken, valamint a következő iOS 7 vagy újabb rendszert futtató mobileszközökön:

  • iPhone 5 vagy újabb
  • iPod touch 5
  • iPad 4 vagy újabb
  • iPad mini

Ha nem biztos abban, hogy készülékén van-e AirDrop:

  • A Mac rendszerenkettyenés Go a Finder menüsorában. Ha földre száll benne van a Go menüben a Mac használhatja az AirDrop-ot.
  • IOS mobileszközön - iPhone, iPad vagy iPod touch - nyissa meg a Középre. Ha az AirDrop a Vezérlőközpontban van, az eszköz használhatja az AirDrop-ot. Az iOS 10 vagy újabb rendszert futtató eszközökön a képernyő aljától felfelé csúsztatva lépjen be a Vezérlőközpontba. Az iOS 11 rendszert futtató eszközökön csúsztassa lefelé az ujját a jobb felső sarokból a Vezérlőközpont eléréséhez, majd nyomja meg a gombot Cellular ikonra az AirDropot tartalmazó menü megjelenítéséhez. Kattintson a gombra földre száll és válassza a három lehetőség egyikét: Kikapcsolás, Csak kapcsolatok és Mindenki.

Az AirDrop megfelelő működéséhez az eszközöknek 30 lábon belül kell lenniük egymástól, és a személyes hotspotot ki kell kapcsolni minden iOS eszköz Cellular beállításaiban.


Az AirDrop beállítása és használata Mac gépen

Az AirDrop telepítéséhez Mac számítógépen kattintson a gombra Go > földre száll a Finder menüsorból az AirDrop ablak megnyitásához. Az AirDrop automatikusan bekapcsol, amikor a Wi-Fi és a Bluetooth be van kapcsolva. Ha ki vannak kapcsolva, kattintson az ablakban található gombra a bekapcsoláshoz.

Az AirDrop ablak alján válthat a három AirDrop opció között. A fájlok fogadásához a Csak kapcsolatok vagy Mindenki beállításnak kell lennie.

Az AirDrop ablak képeket jelenít meg a közeli AirDrop felhasználók számára. Húzza az elküldendő fájlt az AirDrop ablakba, és dobja annak a személynek a képére, akinek el szeretné küldeni. A címzettet a mentés előtt felszólítják az elem elfogadására, kivéve, ha a fogadó eszköz már be van jelentkezve az iCloud-fiókjába.

Az átvitt fájlok a Mac Letöltések mappájában találhatók.


Az AirDrop beállítása és használata iOS-eszközön

Az AirDrop beállításához iPhone, iPad vagy iPod touch készüléken nyissa meg a Vezérlőközpontot. Kényszerítve nyomja meg a Cellular ikont, koppintson az AirDrop elemre, és válassza ki, hogy fájlokat fogadjon-e csak a Szerződések alkalmazásban szereplő személyektől vagy mindenkitől.

Nyissa meg a dokumentumot, fényképet, videót vagy más típusú fájlt az iOS mobileszközén. Használja a Megosztás ikon, amely az iOS számos alkalmazásában megjelenik az átvitel megkezdéséhez. Ez ugyanaz az ikon, amelyet a nyomtatáshoz használ - egy négyzet, amelynek nyílja felfelé mutat. Az AirDrop bekapcsolása után a Megosztás ikon megnyit egy képernyőt, amely tartalmazza az AirDrop szakaszt. Koppintson a a személy képe a fájlt szeretné elküldeni. A Megosztás ikont tartalmazó alkalmazások a Notes, Photos, Safari, Pages, Numbers, Keynote és mások, ideértve a harmadik féltől származó alkalmazásokat is.

Az átvitt fájlok a megfelelő alkalmazásban találhatók. Például egy webhely megjelenik a Safariban, és egy jegyzet jelenik meg a Notes alkalmazásban.

Ha a fogadó eszköz úgy van beállítva, hogy a Csak névjegyeket használja, akkor mindkét eszköznek be kell jelentkeznie az iCloudba a megfelelő működéshez.