Az autó belső lámpái nem működnek? Próbálja ki ezt a négy megoldást

Az autó belső lámpái különböző kategóriákra bonthatók, például műszerfal, kupola, térképlámpák és egyéb kategóriákra, és egyszerre vagy egyenként meghibásodhatnak. Mivel nagyon sokféle autófényszóró létezik, a meghibásodás bosszúságot vagy valódi biztonsági kérdést jelenthet. Mindenesetre annak kiderítése, hogy mi a teendő, ha az autó belső lámpái leállnak, általában elég egyszerű diagnosztikai folyamat, amelyet néhány alapvető diagnosztikai eszközzel, például csavarhúzóval és tesztlámpával lehet megvalósítani.

Melissa Ling / Web 


Mik az autó belső világításai?

A belső világítás a két elég széles esernyő egyike, amely magában foglalja az összes különböző típusú lámpát az autóban és annak környékén. A másik kategória a külső világítás, amely mindent lefed a fényszóróktól kezdve a hátsó lámpákig és minden között.

Az autó belső lámpái tovább bonthatók sajátos céljaik szerint. A dómlámpák általában a fej fölött helyezkednek el, és éjszaka megvilágítják autója belső terét, míg a napellenzőkön vagy azok közelében elhelyezkedő térképfényeket eredetileg úgy tervezték, hogy szó szerint megkönnyítsék a fizikai térképek (linkek a PDF-be) éjszakai olvasását. A műszerfal lámpái segíthetnek a műszerek, például a sebességmérő éjszakai látásában, és gyakran állíthatók, hogy megakadályozzák az éjszakai vakságot.

Egyes autók más speciális belső világítási kategóriákat is tartalmaznak, például lépcsőfényű lámpák, amelyek botlás nélkül segítenek éjszaka beülni autójába, és vannak olyanok is, amelyek „üdvözlőszőnyeg” lámpákkal rendelkeznek, amelyek emblémát vagy egyszerű fénytócsát vetítenek a földre, amikor kinyitják ajtó.

Járműtől függően az összes belső lámpa egy áramkörön állhat, vagy több áramkör is lehet. Egy belső lámpát több kapcsoló is vezérelhet, így számos különböző lehetséges módja van a meghibásodásuknak. Például egy kupolafénynek kézi kapcsolója lehet a lámpánál, annak ellenére, hogy a műszerfalon található kapcsolóval be- és kikapcsolható, vagy elhomályosítható.


Kezdje a Dome Light vagy a Dimmer kapcsolóval

Amikor az autó belső lámpái nem működnek, a legjobb hely a kezdéshez a legegyszerűbb megoldás is. A probléma leggyakoribb oka az, amikor az illesztőprogramtól eltérő valaki használja a dóm fény- vagy fényerő-szabályozó kapcsolót. Ezáltal a belső világítás olyan állapotban maradhat, hogy az ajtó kinyitásakor már nem gyulladnak ki.

A belső lámpák bekötésétől és a kapcsolók típusától függően előfordulhat, hogy a belső lámpák kigyulladásához más gombok kombinációját kell megnyomnia. Általában meg kell próbálnia a dimmer forgatását (ha van), és különböző helyzetekben. Bizonyos esetekben a dimmer teljes forgatása egy irányba kattanást okoz, ami vagy azt jelezheti, hogy be- vagy kikapcsolt helyzetben van.

Ha a fényerőszabályzó különböző helyzetben van, vagy a műszerfalon elhelyezett belső világítás gombja különböző helyzetben van, akkor megpróbálhatja működtetni a kupolafényt, a térképfényt vagy más belső világítást az egyes kapcsolókkal.

Ha nem tudja bekapcsolni a belső lámpákat a dimmer vagy a kupola fénykapcsolójának különböző kombinációinak kipróbálásával, akkor valószínűleg valahol a vonal mentén tényleges hiba lép fel.


Kiégett biztosítékok és az autó belső világítása

Amikor az összes autó belső lámpája egyszerre nem működik, de más dolgok, mint például a rádió, még mindig működnek, ez jó utalás arra, hogy a kiváltó ok az, ami az összes lámpánál közös. A legtöbb esetben ez biztosíték lesz, ezért ezt kell ellenőrizni a következő.

Az autó felépítésétől függően a biztosítékdoboz a kesztyűtartóban vagy annak közelében, a műszerfal alatt vagy a motortérben lehet. Egyes autóknál egynél több biztosítékdoboz is van, így a használati útmutató nagyon hasznos lehet a megfelelő megtalálásához. Ennek hiányában általában kereshet az interneten, hogy képet találjon a pontos biztosítékdoboz helyéről.

A keresett biztosíték általában a „lámpák” biztosítéka, bár járművenként eltérhet. Az egyetlen módja annak, hogy biztosan megismerhesse, megtalálja a kapcsolási rajzot az autó márkájához, modelljéhez és évéhez, de az összes „lámpával” vagy hasonlóval ellátott biztosíték ellenőrzése általában elég jó.


Mondja meg, hogy a biztosíték ki van-e égve

Bár általában megnézheti, hogy a biztosíték ki van-e húzva, ha megnézi, ez nem mindig így van. A biztosítékok ki tudnak fújni, és még mindig jól néznek ki, ezért a tényleges ellenőrzésük egyetlen módja egy olyan eszköz, mint egy multiméter vagy egy tesztlámpa. Ha van multimétere, és nem talál folytonosságot egy biztosíték kivezetései között, az azt jelenti, hogy kiégett.

A biztosítékok ellenőrzésének legegyszerűbb módja egy tesztlámpa. Csak annyit kell tennie, hogy az egyik végét befogja, hogy csupasz fém legyen valahol az autóján, majd érintse meg a szonda végét a biztosíték mindkét oldalán. Ha a gyújtáskulcs be van kapcsolva, akkor a tesztlámpának világítania kell, amikor megérinti az egyes biztosítékok mindkét oldalát.

Ha a tesztfény sötét marad a biztosíték egyik oldalán, az azt jelenti, hogy kiégett, és pontosan ugyanolyan típusú biztosítékra kell cserélnie. Soha ne használjon nagyobb számú biztosítékot, mert ez katasztrofális károsodást okozhat az autó kábelezésében.


Huzalozási problémák, rövidnadrágok és belső világítás

Bár technikailag lehetséges, hogy a biztosíték újabb alapproblémák nélkül elfúj, ez nem túl gyakori. A legtöbb esetben a kiégett belső biztosíték azt jelenti, hogy valahol a rendszerben van valamilyen rövidzárlat. Lehet, hogy állandó hiba vagy ideiglenes hiba, de a biztos tudatosság egyetlen módja a biztosíték cseréje és a történések megnézése.

Ha kicserélték a kiégett belső világítási biztosítékot, és az újra kialszik, az azt jelenti, hogy rövidzárlatról van szó. Lehet, hogy még mindig képes kezelni önmagát, de egyes rövidnadrágokhoz szakemberre lesz szükség.

A legtöbb rövidnadrág olyan helyekre vezethető vissza, ahol a vezetékek rendszeresen meghajlanak és összeszorulnak, így ez a legjobb hely a kezdéshez. Ha autójában a napellenzőkben térképlámpák vagy az ajtókban elhelyezett lámpák találhatók, akkor általában biztos, hogy az egyik áramkörben rövidzárlatot talál.

Ha megnézi az összes vezetéket, ahol áthaladnak az Ön ajtajában vagy napellenzőiben, és nem találja a rövidzárlatot, akkor a legjobb megoldás, ha szakembert hív.

Rossz ajtókapcsolók és belső világítás

Az utolsó meghibásodási pont, amely egyszerre érintheti az összes belső világítást, egy rossz ajtókapcsoló. Ezek a kapcsolók a legtöbb autó ajtófélfáiban találhatók, ezért gyakran ajtófélfakapcsolóknak nevezik őket.

Amikor az autó belső lámpái megfelelően működnek, akkor általában kigyulladnak, amikor kinyitja az ajtaját, majd az ajtó bezárása után egy ideig kikapcsol. Ez a folyamat az ajtófélfán található kapcsolóra támaszkodik, amely kinyílik, amikor kinyitja az ajtót, és bezáródik, amikor becsukja az ajtót.

Ezeket a kapcsolókat gyakran gumicsizma takarja, amelyet lapos csavarhúzóval lehúzhat. Ezután a kapcsolót ki lehet csavarni vagy lecsavarni. Ha van multimétere, tesztelheti a kapcsolót úgy, hogy mindkét terminálhoz csatlakozik, és ellenőrzi a folyamatosságot. Ezután aktiválhatja a kapcsolót és újra ellenőrizheti. Ha az olvasás nem változik, akkor a kapcsoló rossz.

Belső fénymodulok

Ha a belső lámpák az ajtók bezárása után egy ideig folyamatosan égtek, akkor valószínűleg van valamilyen időzítő modul az áramkörben. Tehát, ha a biztosítékai jók, az ajtófélfakapcsoló rendben van, és minden más úgy tűnik, hogy működőképes, lehet, hogy egy összetettebb problémával foglalkozik.

Míg az ilyen típusú alkatrészek cseréje általában nem olyan nehéz, az alkatrészek dobása problémára ritkán a legjobb vagy leghatékonyabb megoldás. Ezt szem előtt tartva egy profi technikus segíteni tud Önnek, ha idáig eljut, anélkül, hogy bármilyen nyilvánvaló problémát találna.

Kiégett izzók

Amikor egy vagy több belső lámpa nem működik, és a többiek még mindig jól működnek, a probléma általában csak egy kiégett izzó. Ezt nagyon könnyű ellenőrizni és kijavítani. Az első lépés a belső lámpa burkolatának eltávolítása, amely leállt. Ehhez szükség lehet néhány csavar kinyitására, bár ezek közül a burkolatok közül sokat rejtett kapcsok rögzítenek. Ezeket általában egy vékony csavarhúzó gondos használatával lehet kiugrani.

A kiégett belső izzók tesztelése

A fedél kikapcsolt állapotában a következő lépés az izzó eltávolítása. Egyes izzókat enyhe nyomással és csavarással távolítják el, míg mások úgy csavarnak ki, mint egy szokásos villanykörte, másokat pedig tartóikba pattintanak.

Mindenesetre az izzó eltávolításával fel kell kapcsolnia a belső lámpákat, és csatlakoztassa a tesztlámpát a föld és az aljzat egyes kivezetései közé, ügyelve arra, hogy ne zárja rövidre a kivezetéseket. Ha a tesztlámpa világít, az azt jelenti, hogy az izzó rossz.

Ha nincs tesztlámpája, akkor is tesztelheti, hogy az izzó kiégett-e. Sok esetben azt tapasztalhatja, hogy azonos típusú izzót használ az autó különböző helyein. Például több kupolafénye is lehet, amelyek mindegyike ugyanazt az izzótípust használja, vagy az izzók azonosak lehetnek az ajtóra szerelt foglalatokban.

Ha talál egy izzót, amely megfelel a nem működő izzónak, annak tesztelése egyszerű kérdés, hogy a működő izzót cserélje ki a nem működő izzóra. Ha nem talál megfelelőt, akkor az online illesztési útmutató segítségével megtalálja a megfelelő cikkszámot.

Mindkét esetben az ismert jó izzónak világítania kell, amikor kicseréli a nem működő izzót. Ha nem, akkor valójában egy rossz aljzattal, egy vezetékezési problémával vagy akár egy biztosítékkal van dolgod.