Az autórádió javítása, amely az akkumulátor lemerülése után leállt

Hagyd abba, ha már hallottad ezt. Bekapcsolták a fényszórókat, és lemerült az akkumulátor. Vagy csak azért halt meg, mert bármi is, régi volt, hideg van, és semmi sem tart örökké. Akárhogy is, az akkumulátor lemerült, és Ön foglalkozott a problémával: ugrásszerű indítás, akkumulátortöltő, vagy akár új akkumulátor, probléma megoldva, és újra úton van. Minden rendben van, igaz? Kivéve most, hogy a rádió nem működik.

Először is, lemerült az akkumulátora, és most az autórádiója lemerült, és valóban csak egy ilyen napnak számít. Tehát a munka hátralévő részében csendben halad, és reméli, hogy a következő lépés nem egy vadonatúj autórádió vásárlása lesz. És valószínűleg nem az. A legtöbb esetben ennél sokkal egyszerűbb egy olyan autórádió javítása, amely az akkumulátor lemerülése után már nem működik.

Természetesen ez sokkal bonyolultabb is lehet.

Web / Jeremy Laukkonen


A Holt akkumulátor és a Deader autórádió kódjának feltörése

Néhány oka van annak, hogy az autórádió leálljon, miután az akkumulátor teljesen lemerült. Az első, és messze a legelterjedtebb, hogy a rádiónak van egy lopásgátló „funkciója”, amely beindul, amikor az akkumulátor lemerül. Amikor ez megtörténik, mindössze annyit kell tennie, hogy beírja a megfelelő autórádió kódot, és újra vállalkozik.

Bizonyos ritkább esetekben sérült rádióval vagy akár a rádión kívüli egyéb elektromos rendszerek károsodásával is foglalkozhat. Például, ha rádiója leállt az ugrásszerű ugrás után, akkor a rádiót és egyéb kényes elektronikákat meg lehetett volna sütni.

Ha szerencséd van, akkor ez csak egy biztosíték lehet, és ha nem, akkor ennek csak tanulságként kell szolgálnia arra vonatkozóan, hogy mennyire fontos az áthidalókábeleket és az akkumulátortöltőket helyesen csatlakoztatni.


Az ilyen típusú problémák néhány gyakori oka

  1. biztonsági jellemzők
    1. Ha rádiója "kódot" villog, akkor valószínűleg ezzel foglalkozik.
    2. A kódfunkcióval rendelkező autórádiókhoz meg kell adni egy előre beállított kódot, amikor az akkumulátor lemerül vagy le van választva.
    3. Előfordulhat, hogy a kód a felhasználói kézikönyvben található, vagy kapcsolatba kell lépnie egy kereskedővel.
  2. A sérülés egy ugrásszerű rajt során történt
    1. Az óvintézkedések be nem tartása esetén az elektromos rendszer alkatrészei megrongálódhatnak az indítás során.
    2. Mielőtt elítélné a rádiót, ellenőrizze a megfelelő biztosítékokat és olvadó csatlakozásokat.
    3. Ha a rádiónak egyaránt van energiája és földje, akkor valószínűleg belső hibája van.
  3. Tiszta véletlen
    1. Míg az akkumulátor lemerülése vagy az ugrásszerű indulás egy nem működő autórádiót eredményezhet, furcsa egybeesés is lehet.
    2. Ha a rádión nincs biztonsági kód, és az összes olvadó link és biztosíték megvan, akkor több diagnosztikai munkát kell végeznie, hogy rájöjjön, mi történik.

Az autórádió kódex furcsa esete

Az autórádió kódok egyfajta passzív lopásgátló funkcióként szolgálnak. Amikor a rádió áramellátása megszakad, a szolgáltatás beindul, és amikor az áramellátás visszatér, az egységet alapvetően téglázzák, amíg meg nem ad egy adott kódot. A leolvasáson mindig - nagyon hasznos - megjelenhet a „kód” szó, vagy csak üres maradhat, vagy a gyártótól függően még tompább üzenetet jeleníthet meg.

A lényeg itt az, hogy főleg az OEM fejegységek tartalmazzák ezt a funkciót, és a tolvajok többnyire az utángyártott fejegységeket veszik célba, ha egyáltalán rádiót lopnak. Ez azt jelenti, hogy az autórádió-kódok szinte elsöprő fejfájássá válnak ezen autórádiók törvényes tulajdonosai számára a tolvajok helyett, amelyek kényelmetlenséget jelentenek.

Az autórádió kód kezelésének legjobb módja, ha egyáltalán nem foglalkozunk vele. Ha rendelkezik ezzel a funkcióval rendelkező rádióval, és az akkumulátora még nem merült ki, akkor ki kell derítenie a kódot, és idő előtt be kell írnia - és a visszaállítási eljárást.

Az autórádió-kód megismerésének folyamata az egyes gyártmányoktól függ, de általában a kezelői kézikönyvben keresendő. Ha használt autót vásárolt, akkor az előző tulajdonos felírhatta a számot a kézikönyvbe, és néhány kézikönyvben valóban van hova tenni. Ha nincs, akkor ellenőrizze az OEM webhelyét, vagy vegye fel a kapcsolatot a helyi kereskedővel, bár előfordulhat, hogy fizetnie kell egy helyi boltban vagy online szolgáltatásban a kód felkutatásáért.


A helytelen töltés vagy az autó beindításának veszélyei

Ha autórádiója ugrás után vagy az akkumulátor feltöltése után leállt, akkor a probléma továbbra is az autórádió kódjának lopásgátló funkciójához kapcsolódhat. Mielőtt bármi mást tenne, ki kell zárnia. Győződjön meg arról, hogy a rádió nem rendelkezik-e ezzel a funkcióval, és ha igen, ellenőrizze, hogy a helyes kód megadása nem indítja-e újra a rádiót. Ha nem, akkor lehet, hogy egy nagyobb problémát keres.

A kérdés az, hogy bár teljesen biztonságos elindítani vagy feltölteni az autó akkumulátorát, amikor az eljárást helyesen hajtják végre, rendkívül veszélyes, ha az eljárást nem megfelelően hajtják végre. Az akkumulátor beindításakor vagy feltöltésekor a legnagyobb veszély valójában az ólom-sav akkumulátorból kiszivárgó hidrogéngáz robbanásveszélyes jellegével függ össze.

Ezért az utolsó bekötött kábelnek mindig földkábelnek kell lennie, és azt az akkumulátor helyett a földhöz kell kötni. Ha közvetlenül az akkumulátorhoz csatlakozik, és az akkumulátorból hidrogéngáz szivárog, a keletkező szikra meggyújthatja a gázt és robbanást okozhat.

Túl azon a veszélyen, hogy ténylegesen felrobban az akkumulátor, ami feltételezem, hogy nem történt meg, mivel ekkor a halott rádió lenne a legkevesebb aggodalomra ad okot, az áthidalókábelek vagy a töltő hibás csatlakoztatása szintén károsíthatja az elektromos rendszert.

Ha a kábeleket bármikor hátrafelé csatolták, és a rádió ennek következtében leállt, akkor a rádió megsülhet. És a rádiótól eltekintve bármennyi más alkatrészt is meg lehet sütni.


Amikor a biztosítékok és az olvadó linkek megmentik a napot

Azokkal az emberekkel ellentétben, akik egész életüket egy cél keresésére tölthetik, a biztosítékok ebben a világban születnek abban a biztos és biztos tudatban, hogy egy napon meghalnak egy másik megmentéséért. Az Ön autórádiójának biztosítékát arra tervezték, hogy feláldozza magát annak megakadályozására, hogy veszélyes mennyiségű áram áramoljon át az autórádión és a kapcsolódó áramkörön.

Ha a rádiója megszakadt ugrásindítás vagy töltés miatt halott, és szerencséje van, akkor azt tapasztalhatja, hogy az autó rádiójának biztosítéka kiégett. Bizonyos esetekben ez lehet a rádió belsejében található biztosíték, míg másokban az autó biztosítékdobozában található biztosíték.

Más esetekben előfordulhat, hogy olvadó kapcsolat fújt, vagy valahol megolvadt egy vezeték. Sokkal súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy más elektronikus alkatrészek is megsérültek, egészen a rendkívül drága elektronikus vezérlőegységig.

Ezért olyan fontos tudni, hogyan kell összekötni az áthidaló kábeleket, és soha, soha ne engedje, hogy bárki, bármilyen jó szándékú is, rosszul rögzítse őket. Végül is az, hogy egyszerűen jó szamaritánusnak számítok, még nem jelenti azt, hogy valóban tudnak valamit az autókról.

Néha valójában történnek az egybeesések

Amikor két dolog történik pontosan egy időben, könnyen feltételezhetjük, hogy összefüggenek egymással. A lemerült akkumulátorok és az elhasznált autórádiók esetében pedig biztos esély van arra, hogy a problémák összefüggenek. Megállapíthatja azonban, hogy az autórádió hirtelen teljesen összefüggő okból abbahagyta a munkát.

Például, ha a rádió bekapcsol és egy állomást jelenít meg, de a hangszórókból nem érkezik hang, akkor valószínűleg a hangszórókkal, a kábelezéssel vagy akár az antennával van baj. Ugyanebben az értelemben egy nem működő rádióval rendelkező autórádió sztereó antennaproblémához vezethet, ha más hangforrások, például a CD-lejátszó, jól működnek.