Hogyan lehet megakadályozni, hogy a Firefox túl sok memóriát használjon

A Mozilla Firefox böngészője kiváló munkát végez, stabil és gyors teljesítményt nyújtva, minimális memóriaterülettel. De előfordulhat, hogy a Firefox túl sok memóriát használ, és felhasználói beavatkozást igényel a böngésző és a rendszer alapú teljesítmény növelése érdekében.

Így megakadályozhatja, hogy a Firefox túl sok memóriát használjon, olyan taktikákkal, mint például biztonságos módban történő indítás, a kiterjesztések eltávolítása és egyebek.

Ez a cikk a Mozilla Firefox böngészőre vonatkozik Windows, MacOS és Linux számítógépeken.


A Firefox használatának bevált módszerei

Először tegyen egyszerű, ésszerű lépéseket, hogy tudatában legyen a Firefox erőforrásainak. Zárja be például azokat a lapokat, amelyekre nincs szüksége megnyitásra, és ha Firefoxot használ Windows számítógépen, frissítse a grafikus illesztőprogramokat.

A Firefox beépített Feladatkezelője lehetővé teszi, hogy megnézze, mely lapok vagy bővítmények használnak sok memóriát vagy energiát, így nagyszerű módja annak, hogy ellenőrizze, mennyi memóriát használ a böngésző.

Győződjön meg róla, hogy a Firefox legújabb verzióját futtatja, és a böngésző használata közben zárjon be más erőforrás-igényes alkalmazásokat.

A Firefox körülbelül: memória oldala lehetővé teszi a memóriaproblémák elhárítását. típus kb.memória a Firefox keresősávba memóriajelentések létrehozása és a memóriafelhasználás minimalizálása érdekében.


A Firefox frissítése

A Firefox frissítése mindig jó ötlet. Telepítenie kell új biztonsági javításokat, és ki kell használni a teljesítménynövelés előnyeit. Ha hibát okozna a memória szivárgása, a Firefox frissítése megszüntetheti a problémát.

  1. Válassza ki a Menü ikon (három vízszintes vonal) a jobb felső sarokban.

  2. választ Opciók a legördülő menüben. (Mac gépen válassza a lehetőséget preferenciák.)

  3. A preferenciák oldal megnyílik a általános kategória alapértelmezés szerint betöltve. Görgessen le a Firefox frissítések.

  4. választ Frissítések ellenőrzése.

    Itt választhatja a frissítési beállítások kezelését, például az automatikus frissítések engedélyezését vagy a frissítések ellenőrzését és manuális telepítését. A Firefox alapértelmezés szerint háttérszolgáltatásokat használ és frissíti a keresőmotorokat.

  5. Indítsa újra a Firefoxot, ha szükséges.


Ellenőrizze az erőforrás-függő kiterjesztéseket és témákat

Ha bármilyen kiterjesztést vagy témát használ, ellenőrizze, hogy ezek okoznak-e teljesítményproblémákat. Ez a folyamat megköveteli a Firefox csökkentett módban történő betöltését.

  1. típus about: support a címsorban és nyomja meg a gombot belép or Visszatérés.

  2. Alatt Próbálja ki a biztonságos módotválassza Indítsa újra a Add-ons Disabled.

  3. választ Indítás csökkentett módban amikor a Firefox újraindul.

  4. Használja a Firefoxot a szokásos módon, miközben ellenőrzi a memóriát és a CPU százalékát. 

    Ha a memória vagy a CPU továbbra is magas, akkor a kiterjesztések és a témák nem jelentenek problémát. Ha a számok továbbra is alacsonyak, tiltsa le a témákat és a bővítményeket.


A Firefox kiterjesztések letiltása

Tiltsa le az összes kiterjesztést, hogy meggyőződhessen a memóriahibáról. Ha ez megtörténik, akkor engedélyezze újra az egyes kiterjesztéseket egyesével, hogy meghatározza a sértő, memóriaigényes kiegészítést.

  1. Válassza ki a Menü ikon (három vízszintes vonal) a jobb felső sarokban.

  2. választ Bővítmények a legördülő menüből.

  3. választ Extensions A bal oldali menüben.

  4. Válassza ki a hárompontos ikon egy kiterjesztés mellett.

  5. választ Kikapcsolja a legördülő menüben. Ismételje meg ezt a folyamatot minden kiterjesztésnél.


Hogyan lehet letiltani a Firefox témákat

Ha a kiterjesztés nem a memória-zavaró probléma, akkor egy letöltött téma jelentheti a problémát. Térjen vissza az alapértelmezett témára, és nézze meg, hogy javul-e a rendszer teljesítménye.

  1. Válassza ki a Menü ikon (három vízszintes vonal) a jobb felső sarokban.

  2. választ Bővítmények a legördülő menüből.

    dd

  3. választ témák A bal oldali menüben.

  4. Alatt mozgássérültVálassza ki a hárompontos gomb mellett alapértelmezett.

  5. választ engedélyezése a felugró menüben. Visszaállította az alapértelmezett témát.

A hardveres gyorsítás kikapcsolása

A hardveres gyorsítás azt jelenti, hogy a Firefox a gyorsabb teljesítmény érdekében az oldalmegjelenítést és egyéb feladatokat a számítógép hardverére dobja. De a hardveres gyorsítás problémákat okozhat, a konfigurációtól függően. Kapcsolja ki a hardveres gyorsítást, és nézze meg, hogy ez javítja-e a rendszer teljesítményét.

  1. Válassza ki a Menü ikon (három vízszintes vonal) a jobb felső sarokban.

  2. választ Opciók a legördülő menüből. (Mac gépen válassza a Beállítások lehetőséget.)

  3. A Beállítások oldal megnyílik a általános kategória alapértelmezés szerint betöltve. Görgessen le a teljesítmény.

  4. Alapértelmezés szerint a Firefox engedélyezi a Használja az ajánlott teljesítménybeállításokat választási lehetőség. Kattintson a jelölés törléséhez.

  5. Törölje a jelölést A rendelkezésre álló hardveres gyorsítást használja funkció. Nézze meg, hogy javul-e a rendszer teljesítménye.

    Itt módosíthatja a tartalmi folyamat korlátját is. A nagyobb szám jobb teljesítményt jelent, ha több lapot futtat további memória árán. A nyolc az alapértelmezett beállítás, de ha memóriaproblémákat tapasztal, próbálja csökkenteni a folyamat számát.

Használja a Beépített memória eszközt

A Firefox beépített eszközt kínál a memóriajelentések megjelenítésére és a naplók mentésére. Ez lehetővé teszi a memória törlését és a memóriahasználat minimalizálását.

  1. típus kb: emlékezet a címsorban és nyomja meg a gombot belép or Visszatérés.

  2. Keresse meg a Szabad memória és válassza a lehetőséget Minimalizálja a memória használatát.

  3. Opcionálisan kiválaszthatja a GC (szemétszállítás) és CC (ciklusgyűjtés) gombok.

Az Auto fül telepítése A Firefox kiterjesztés elvetése

Míg a túl sok kiterjesztés memóriaproblémákhoz vezethet, az Auto Tab Discard kiterjesztést a memóriaproblémák megkönnyítésére tervezték. Ez a kiterjesztés egy bizonyos idő után felfüggeszti az inaktív lapokat. Az Auto Tab Discard telepítésének módja:

  1. Menjen a Mozilla Firefox-kiegészítők oldalán található Automatikus lap elvetése listára.

  2. választ Hozzáadás a Firefoxhoz.

  3. választ hozzáad a megjelenő böngészőben lévő előugró ablakban.

  4. Kattints Oké, vettem a kiegészítő kezelési utasításainak megerősítéséhez. Ekkor megjelenik egy bekapcsológomb ikon a Firefox menü gomb mellett.

  5. választ Automatikus lap elvetése gyorsparancsok eléréséhez az aktuális fül bezárásához, az aktuális ablak többi lapjának bezárásához és egyebekhez.

    A Opciók szakasz az eldobási lehetőségek, feltételek és kivételek beállításait tartalmazza.

Csökkentse a Firefox munkameneti előzményeit

Az egyik lehetséges memória-disznó a Firefox munkamenet-előzményei. Kattintson és tartsa lenyomva a böngésző Vissza és Előre gombjait, és megjelenik a meglátogatott webhelyek előzményei. A munkamenetenkénti maximális limit 50, vagyis a Firefox 50 weboldal címet tárol a memóriában. Mivel nem valószínű, hogy visszatekerne és előre haladna ebben a hosszú listában, csökkentse ezt a számot a Firefox memóriaterületének csökkentése érdekében.

  1. típus about: config a címsorban és nyomja meg a gombot belép or Visszatérés.

  2. típus browser.sessionhistory.max_entries a keresőmezőben, és nyomja meg a gombot belép or Visszatérés.

  3. Kattintson duplán az aktuális értékre (50).

  4. Írjon be egy alacsonyabb számot a felugró ablak szövegmezőjébe.

  5. választ OK.

Törölje a content-prefs.sqlite fájlt

Az egyedi webhelyadatokat tároló fájl sérült lehet. Törölje a content-prefs.sqlite fájlt, és a Firefox újrakezdi az újraindítást. Ez megoldhatja a memóriával kapcsolatos problémákat.

  1. típus about: support a címsorban és nyomja meg a gombot belép or Visszatérés.

  2. Alatt Alkalmazás alapjai, mellett Profil mappaválassza Show Finder. Megnyílik egy ablak, amely tartalmazza a profil mappáját.

  3. Lépjen ki a Firefoxból. A profilmappában törölje a fájlt content-prefs.sqlite. A Firefox következő megnyitásakor újból létrehozza.

Frissítse a Firefoxot

Ha úgy tűnik, semmi más nem oldja meg a Firefox problémáját túl sok memóriaforrás felhasználásával, próbálja meg visszaállítani a Firefox eredeti beállításait.

  1. típus about: support a címsorban és nyomja meg a gombot belép or Visszatérés.

  2. választ Frissítse a Firefoxot.

  3. választ Frissítse a Firefoxot a megerősítő felugró ablakban.

  4. választ befejez amikor a Firefox újraindul.