Hogyan lehet kijavítani egy olyan autórádiót, amely nem kapcsol ki

Amikor az autórádió nem kapcsol ki, a végén meglehetősen bosszantó következményekkel járhat. Az autórádiók nem merítenek túl sok energiát, de elég, ha az akkumulátor lemerült egy éjszakán át, vagy akár néhány órán át, ha az akkumulátor már az utolsó lábakon áll. Tehát hogyan javítson ki egy autórádiót, amely nem kapcsol ki? Ennek oka általában valamilyen típusú elektromos probléma, ezért áttekintjük a leggyakoribb okokat és a megoldást.


Mi okozza az autórádió folyamatos működését?

Elise Degarmo / Web

Van néhány gyakori probléma, amelynek eredményeként az autórádió nem kapcsol le, amikor elvárja, és mindegyik meglehetősen konkrét helyzetre vonatkozik. A probléma leggyakoribb oka a nem megfelelően bekötött fejegység, ezért ha utángyártott rádióval rendelkezik, akkor ez az első hely, ahol meg kell nézni.

Ettől eltekintve problémája lehet a gyújtáskapcsolóval vagy más kapcsolódó alkatrészekkel, és vannak olyan autók is, amelyeket úgy terveztek, hogy a rádió adott ideig, általában körülbelül tíz percig maradjon bekapcsolva, hacsak nem előbb kinyitják az ajtót.

Íme a leggyakoribb problémák, amelyek megakadályozzák az autórádió kikapcsolását:

  • Fejegység vezetékezése: Ha ez a probléma a fejegység telepítése óta mindig fennáll, akkor valószínűleg helytelenül van bekötve.
  • Gyújtáskapcsoló: A gyújtáskapcsoló akkor is kiegészítő energiát szolgáltat, ha úgy tűnik, hogy ki van kapcsolva.
  • Kulcs és gyújtóhenger: Hasonlóképpen úgy tűnhet, hogy az elhasználódott gyújtóhenger kikapcsolt helyzetben van, amikor valóban tartozék vagy járó helyzetben van.
  • A rádiót úgy tervezték, hogy bent maradjon: Egyes autórádiókat úgy terveztek, hogy meghatározott ideig működjenek. Amikor ez a funkció meghibásodik, általában segítségre van szüksége egy profi szakembertől.

Hogyan lehet kijavítani egy olyan autórádiót, amely nem kapcsol ki

Ha az autórádió nem kapcsol ki, kövesse ezeket a lépéseket az esetleges bűnösök kiküszöbölésére. Az utasításokat követve le kell tudni szűkíteni, sőt meg kell oldani a probléma forrását. Ha a végére ér, és az autórádió még mindig nem kapcsol ki, előfordulhat, hogy szakemberhez kell fordulnia.

  1. Ellenőrizze a fejegység kábelezését. Ha van utángyártott fejegysége, és a problémája a telepítése óta fennáll, akkor valószínűleg egy vezetékezési problémával foglalkozik.

    Az autórádiókat egyetlen földelővezetékkel és két tápvezetékkel tervezték. Az egyik tápvezeték folyamatosan forró, a másiknak csak akkor van energiája, ha a motor jár, vagy amikor a gyújtáskapcsoló tartozék helyzetben van.

    Ha a fejegység fő tápvezetéke mindig forró áramforráshoz csatlakozik, a rádió soha nem kapcsol ki.

    Ezt a problémát feszültségmérővel vagy tesztlámpával ellenőrizheti. Ha mindkét tápvezeték folyamatosan forró, akkor át kell vezetékeznie a rádiót, hogy olyan forrásból kapjon áramot, amely csak akkor forró, ha a gyújtás tartozék vagy járási helyzetben van.

  2. Ellenőrizze a gyújtáskapcsolót. A gyújtáskapcsoló egyes problémái azt eredményezhetik, hogy a tartozék áramellátása akkor is elérhető, ha a kulcsot eltávolítják. Ha azt találta, hogy mindkét áramvezeték forró volt az első lépésben, de nem talált olyan áramforrást, amely csak akkor működött, ha a gyújtáskapcsoló a tartozék vagy a futtatási helyzetben volt, akkor ez lehet a problémája.

    Ha a kulcs ki van kapcsolva, ellenőriznie kell, hogy rendelkezésre áll-e kiegészítő áram. Ha rendelkezésre áll áramellátás, akkor szükség szerint át kell állítania a hengeret, vagy ki kell cserélnie a gyújtáskapcsolót.

  3. Ellenőrizze a gyújtóhengert és a kulcsot. Ez egy kapcsolódó probléma, de az elektronikus kapcsoló helyett a mechanikus gyújtáshengerrel van összefüggésben. Ha a kulcsa vagy a gyújtóhenger különösen kopott, akkor a kulcsot akkor is eltávolíthatja, ha a kapcsoló még mindig a tartozékban van vagy be van kapcsolva.

    A probléma megoldásához meg kell győződnie arról, hogy a gyújtáskapcsoló valóban ki van kapcsolva, amikor eltávolítja a kulcsot. Ennek lehetővé kell tennie a rádió kikapcsolását. Hosszú távon a kopott henger cseréje megoldja a problémát.

  4. Ellenőrizze, hogy a rádiót úgy tervezték-e, hogy egy meghatározott ideig bekapcsolva maradjon. Néhány autórádió időzítőn van, ezért úgy vannak kialakítva, hogy ne kapcsoljanak ki azonnal.

    Ebben az esetben le kell állítania a motort, el kell távolítania a kulcsot, el kell hagynia a járművet és bezárni az ajtót. Néhány perc elteltével ellenőrizze, hogy a rádió kikapcsolt-e.

    Ha a rádió néhány perc múlva kikapcsol, ez normális a járművénél.

    Ha még mindig nem kapcsol ki, ellenőrizze, hogy az ajtók bezárásakor kialszanak-e a kupola lámpái. Ha a kupola fényei nem kapcsolnak ki, akkor lehet, hogy rossz az ajtókapcsolója. Egyébként az ilyen típusú problémák általában szakember segítségét igénylik.


Hogyan lehet megbizonyosodni arról, hogy az autórádió helyesen van-e bekötve

Az autórádió bekötésének alapjai nem túl bonyolultak, de nagyon könnyen el lehet téveszteni, ha hiányzik néhány létfontosságú információ, vagy ha nem módszeresen alkalmazza a munkát. A probléma lényege, ahogyan erre a kérdésre vonatkozik, hogy minden autórádióhoz földelésre van szükség, majd két vagy három csatlakozásra van szükség az akkumulátor pozitív működéséhez.

Az egyik kapcsolat „mindig be van kapcsolva”, és a memória életben tartására szolgál. A másik, amely valójában energiát szolgáltat a fejegység működtetéséhez, úgy van kapcsolva, hogy csak akkor legyen meleg, ha a gyújtás kiegészítő vagy járó helyzetben van.

Ha egy fejegység rosszul van bekötve, így a „mindig bekapcsolt” vezeték ott van, ahol a kapcsolt vezetéket csatlakoztatni kell, a rádió soha nem fog kikapcsolni. Mindig lesz áramellátása, így a motor leállítása és a kulcsok eltávolítása után is lemeríti az akkumulátort.

Az akkumulátor alakjától függően ez a lemerülés feltétlenül lemerült akkumulátort, ugrásszerű indulást és esetleg még egy rádió hibáját is eredményezheti.

A probléma megoldásához a fejegységet el kell távolítani és újra bekötni. Ha nemrégiben telepített egy új fejegységet, és ezt a problémát tapasztalja, akkor vigye vissza a boltba, amelyik elvégezte a munkát, és megkérte őket, hogy javítsák ki. Ha maga telepítette a fejegységet, akkor érdemes megnéznie a következő fejegység vezetékezési erőforrásait:

Hogyan lehet azonosítani az utángyártott autós sztereó vezetékeket Barkácsolási útmutató az új fejegység felszereléséhez az autó sztereóhoz Hogyan lehet azonosítani az eredeti autó sztereó vezetékeket

Nagy vonalakban ellenőrizni kell a fejegységhez csatlakoztatott tápvezetékeket, és meg kell határoznia, hogy melyik van kapcsolva. Az egyik vezetéknek állandóan melegnek kell lennie, a másiknak csak 12 V feszültséget kell mutatnia, amikor a gyújtáskapcsoló be van kapcsolva. Ha ezek a vezetékek megfordulnak, vagy a „mindig be van kapcsolva” vezeték mindkettőhöz van csatlakoztatva, akkor a megfelelő csatlakoztatással megoldódhat a probléma.


A gyújtáskapcsoló hogyan akadályozza meg a rádió kikapcsolását

Bizonyos esetekben egy rossz gyújtáskapcsoló vagy a gyújtáskapcsoló henger megakadályozhatja a rádió kikapcsolását. A kérdés itt az, hogy normál körülmények között az olyan kiegészítők, mint az autórádió, csak akkor kapják az áramot, ha a gyújtáskapcsoló a tartozékban van, járó vagy indító helyzetben van. Ha a tartozékokat akkor kapcsolják be, amikor a kapcsoló ki van kapcsolva, akkor a rádió nem kapcsol ki.

Az ilyen típusú problémák diagnosztizálásának konkrét eljárása a jármű gyártmányától, modelljétől és évétől függően eltérő lesz, és valószínűleg fel kell keresnie egy bekötési rajzot. Alapvetően, ha a gyújtáskapcsoló kikapcsolt helyzetben van, akkor a gyújtás kiegészítő vezetékének nem szabad áramellátása lenni. Ha van egy kiegészítő relé az áramkörben, akkor azt nem szabad a gyújtáskapcsolóval kikapcsolt állapotban aktiválni.

Ha azt tapasztalja, hogy a tartozékoknak van áramellátása, amikor nem kellene, akkor a probléma a gyújtáskapcsolóban vagy a relében lehet. A probléma lehet a mechanikus gyújtóhengerben is, amely elhasználódott vagy rosszul illeszthető.


A rádió kikapcsolásának késleltetése

Néhány autó olyan funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi a rádió bekapcsolását, miután a kulcsokat eltávolították a gyújtásból. Ez a szolgáltatás általában tíz perc múlva kikapcsolja a rádiót, vagy ha bezárnak egy ajtót, bár ez nem univerzális szabály.

Ha olyan autót vezet, amelyet az elmúlt 10 vagy 15 évben építettek, akkor ezt a problémát tapasztalja, és van egy OEM fejegysége, érdemes először a tulajdonos kézikönyvében megnéznie, hogy rendelkezik-e járművével ez a funkció .

Ha mégis van olyan problémája, amely egy rádió kikapcsolási késleltetési funkciójához kapcsolódik, akkor a diagnózis és a kijavítás valószínűleg kívül esik egy könnyű barkácsolási munka területén. Ha azt veszi észre, hogy az ajtók kinyitása és bezárása nem aktiválja a kupola fényét, akkor lehet, hogy hibás ajtókapcsolóval van dolga, amelyet általában elég könnyű kicserélni.

Más esetekben problémája lehet egy relével vagy más alkatrésszel. Megpróbálhatja például kipróbálni vagy kicserélni a tartozék relét, de járművétől és attól függően, hogy valójában milyen problémával foglalkozik, ez megoldhatja vagy nem.