Az ingyenes ClamAV Linux Antivirus szoftver használata

A Linuxot sokan biztonságosabbnak tartják, mint a Windows, de mint minden számítógép, sebezhető lehet a rosszindulatú programok, a vírusok és a trójai programok ellen. Bár a vírusok fertőzésének kockázata Linuxon alacsony lehet, fennáll, mégis sokan nem használnak víruskereső szoftvert Linux rendszerükön.

Mivel a kiberbiztonság és a támadások gyakoribbá válnak, érdemes hozzáadni azt a további nyugalmat, amelyet a víruskereső szoftverek nyújtanak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy sokat kell költeni. Itt jön be a ClamAV.


Ingyenes víruskereső megoldás

A ClamAV egy nyílt forráskódú víruskereső szoftverkészlet, amely kártékony szoftvereket és vírusokat észlel a különböző operációs rendszereken, beleértve a Linuxot is. Gyakran használják a levelező szervereken vírusok keresésére az e-mailekben. A ClamAV frissítései ingyenesen elérhetők.

Három oka annak, hogy fontolóra kell vennie a ClamAV for Linux alkalmazást:

  • Bizalmas adatok vannak a számítógépén, és a lehető legnagyobb mértékben le akarja zárni a gépet.
  • Kettős indítást végez Windows rendszerrel. A ClamAV segítségével ellenőrizheti a számítógép összes meghajtópartícióját és további meghajtóját.
  • Rendszermentő CD-t, DVD-t vagy USB-t szeretne létrehozni a vírusok hibaelhárításához egy barátja Windows-alapú számítógépén.

Telepítse a ClamAV alkalmazást

A ClamAV a parancssoron keresztül működik. A ClamTK nevű eszköz azonban egyszerű grafikus felületet biztosít.

A ClamTK a legtöbb disztribúció csomagkezelőjében található. Például az Ubuntu felhasználói megtalálják a Szoftverközpontban, az openSUSE felhasználók pedig a Yast-en belül.

A terjesztés grafikus asztalán keresse meg és futtassa a ClamTK csomagot. A folyamat kissé eltér az asztali környezettől és a terjesztéstől függően.


Használja a ClamTK alkalmazást

A fő alkalmazás négy részre oszlik:

  • Configuration a ClamAV futtatásának beállítására szolgál.
  • Történelem lehetővé teszi a korábbi vizsgálatok eredményeinek megtekintését.
  • Frissítés lehetővé teszi új vírusdefiníciók importálását.
  • Elemzés megmutatja, hogyan kell elindítani a vizsgálatokat.

A vírusok keresése előtt töltsön be naprakész vírusleírásokat. Válassza a lehetőséget Frissítés, Majd nyomja meg a gombot OK ellenőrizze a frissítéseket.


A ClamAV testreszabása

A beállítások módosításához válassza a ikont beállítások ikon. Vigye az egérmutatót az egyes jelölőnégyzetek fölé, hogy megjelenjen egy eszköztipp, amely elmagyarázza az egyes opciók célját. Az első négy jelölőnégyzet lehetővé teszi jelszó-ellenőrzők, nagy fájlok, rejtett fájlok és mappák rekurzív keresését. A másik két jelölőnégyzet frissül és váltja az ikonok működését az alkalmazáson belül (például hogy egyszer vagy kétszer kell-e kattintania az ikonokra).

Víruskeresés

A vírusok kereséséhez válassza a lehetőséget Fájl beolvasása ikon vagy Mappa beolvasása ikon. Kiindulópontként válassza a Mappa beolvasása ikon. Megjelenik egy böngészés párbeszédpanel.

Válassza ki a beolvasni kívánt meghajtót (például a Windows meghajtót), majd nyomja meg az gombot OK. A ClamAV rekurzív módon keres a mappákban, a beállításoktól függően, és gyanús elemeket keres.

A ClamAV nem állítja, hogy 100% -os védelmet kínálna, de egyetlen víruskereső szoftver sem állíthatja ezt. A ClamAV azonban hatékony.