Az iPhone gyorsítótárának (és az iPad-nek is) törlése

Az iPhone a mindennapi használat során rejtett fájlokat hoz létre, amelyeket az iPhone memóriájának ideiglenes területe tárol. Mivel ezek a rejtett fájlok automatikusan létrejönnek, normális, ha vannak. Az iPhone gyorsítótárának törlésével tud tárhelyet felszabadítani, és bizonyos esetekben felgyorsíthatja iPhone-ját.

Ezek az utasítások az iOS 12 vagy újabb rendszert futtató iPhone-okra és iPadekre vonatkoznak. Az iOS 11 rendszert futtató eszközök gyakorlatilag azonos lépésekkel rendelkeznek.

Christian Petersen-Clausen / Pillanat kiadatlan / Getty Images


Mi az iPhone gyorsítótár és mire használható?

Az iPhone a telefon használata közben létrehoz egy gyorsítótárat. A fájlokat alkalmazások hozzák létre, és tartalmazzák azokat az adatokat, amelyeket az alkalmazások futtatáskor használnak.

Lehet, hogy hallott már egy webböngészővel kapcsolatos gyorsítótárról. A webböngésző ideiglenes fájlokat tartalmaz, amelyek felgyorsítják a webhelyek betöltését. Ez az egyik leggyakoribb gyorsítótár, de mindenféle alkalmazásnak és az iPhone operációs rendszerének is vannak gyorsítótárai.


Miért törölné az iPhone gyorsítótárát?

Az iPhone gyorsítótár fontos és hasznos része az eszköznek. Szükséges fájlokat tartalmaz, és bizonyos esetekben felgyorsítja a telefon működését. Ennek ellenére két fő oka van az iPhone gyorsítótárának törlésére.

Először a gyorsítótárban tárolt fájlok foglalnak helyet az iPhone-on, és idővel összeadódnak. Ha tárhelyet akar felszabadítani iPhone-ján, a gyorsítótár törlése az egyik módja annak. Ezek egy részét az iOS automatikusan elvégzi, de manuálisan is megteheti.

A másik ok az iPhone gyorsítótárának törlésére az, hogy a gyorsítótárazott fájlok néha lelassítják a telefont, vagy a dolgok nem kívánt módon viselkednek.

Az iPhone-on többféle gyorsítótár található. Ennek eredményeként egyetlenegy lépést sem tehet az összes gyorsítótár törléséhez. Olvassa el az utasításokat az iPhone gyorsítótárának törlésének különböző módjairól.


A Safari gyorsítótárának törlése iPhone-on

Bármely eszközön a leggyakrabban törölt gyorsítótár a webböngésző gyorsítótár. Ez tele van mentett képekkel és weboldalakkal, sütikkel és más fájlokkal.

A webböngésző gyorsítótárát úgy tervezték, hogy felgyorsítsa a böngészőt azáltal, hogy később mentheti a szükséges fájlokat, így nem kell újra letöltenie azokat. A Safari gyorsítótárának törlése lelassíthatja a böngészőt, mert le kell töltenie a korábban gyorsítótárazott adatokat. Ez azonban általános megoldás, ha a böngésző nem működik megfelelően.

A Safari gyorsítótárának törlése:

  1. Érintse meg a beállítások alkalmazás az iPhone kezdőképernyőjén.

  2. Érintse szafari.

  3. Érintse Törölje az előzményeket és a webhelyadatokat.

  4. A megerősítő mezőben érintse meg a elemet Történet és adatok törlése (vagy érintse meg a elemet Mégsem ha meggondolod magad).


A gyorsítótár és az ideiglenes fájlok törlése az iPhone készüléken

Az iPhone újraindítása kiváló módja a gyorsítótár törlésének. Ez nem fogja törölni a gyorsítótár minden fajtáját: például a Safari böngésző gyorsítótárát és néhány harmadik féltől származó alkalmazást nem töröl. Ennek ellenére nagyszerű módja az ideiglenes fájlok törlésének a tárhely felszabadítása vagy a problémák megoldása érdekében.

A gyorsítótár törlése harmadik féltől származó alkalmazásokból iPhone-on

Az App Store-ból telepített harmadik féltől származó alkalmazások megengedhetik a gyorsítótárak törlésének lehetőségét. Attól függ, hogy a fejlesztő ezt a funkciót adta-e hozzá az alkalmazáshoz.

A harmadik féltől származó alkalmazások gyorsítótárainak törléséhez szükséges beállítások az iPhone Beállítások alkalmazásában találhatók. Például az Accuweather alkalmazás gyorsítótárának törléséhez:

  1. Koppintson az iPhone-ra beállítások app.

  2. Görgessen lefelé, és érintse meg a gombot AccuWeather app.

  3. Kapcsold be Gyorsítótárazott tartalom visszaállítása csúszkát.

Néha a gyorsítótár-tisztítási beállítások az alkalmazás beállításaiban találhatók, általában az alkalmazás Beállításai menüjében. A Chrome böngészőalkalmazás egyike azoknak az alkalmazásoknak, amelyek tartalmazzák a gyorsítótár beállításait az alkalmazásban. Ebben az esetben:

  1. Nyissa meg a Chrome böngészőt, és érintse meg a három pont menü ikonját a képernyő alján.

  2. Érintse beállítások.

  3. választ Adatvédelem.

  4. Válasszon Böngészési adatok törlése.

Ha nincs lehetőség a gyorsítótár törlésére sem az alkalmazásban, sem a telefon beállításaiban, törölje és telepítse újra az alkalmazást. Ez törli a régi gyorsítótárat, és frissen indítja az alkalmazást. De mindenképpen tudd, mit veszítesz itt. Lehet, hogy nem akarja törölni azokat az adatokat, amelyeket meg kell tartania.


Telepítse újra az alkalmazásokat az iPhone gyorsítótárának tisztításához

Ha egy alkalmazás nem engedi manuálisan törölni a gyorsítótárat, akkor is törölheti az alkalmazás ideiglenes fájljait. A megoldás az alkalmazás törlése az iPhone készülékről, és azonnali újratelepítés.

  1. Ugrás beállítások > általános > iPhone tárolás annak meghatározása, hogy az iPhone mely alkalmazásai foglalják el a legtöbb helyet az eszközön.

    Az iPhone Storage képernyő felsorolja az iPhone készülékére telepített összes alkalmazást, és azt, hogy mennyi helyet használnak, kezdve azoktól, amelyek a legtöbb helyet használják.

  2. Ban,-ben iPhone tárolás képernyőn koppintson egy alkalmazásra.

  3. Nézd meg a Dokumentumok és adatok sor az alkalmazáshoz. Ez megmutatja, hogy az alkalmazás dokumentumai és adatai mennyi helyet foglalnak el az eszközön.

  4. Amikor megtalálja a törölni kívánt alkalmazást, koppintson a ikonra Alkalmazás törlése.

    Megcsapolás Alkalmazás törlése véglegesen törli az alkalmazás által létrehozott összes fájlt. Az alkalmazás újratölthető, de a fájlok eltűntek.

Ha meg akarja tartani az alkalmazással létrehozott fájlokat, például a szöveges fájlokat, a játék eredményeit, a csengőhangokat és más fontos adatokat, válassza ki Letöltés kb. Amikor ezt megteszi, az iPhone elmenti a dokumentumokat és az adatokat az alkalmazásból, de magát az alkalmazást eltávolítja az iPhone készülékről. Ez felszabadít némi tárhelyet, miközben megőrzi a fontos adatait. Ha később úgy dönt, hogy újra letölti az alkalmazást, akkor a mentett fájlok továbbra is rendelkezésre állnak.