CRC hiba: Mi ez és hogyan javítható

A ciklikus redundanciaellenőrzés (CRC) hibaüzenet akkor jelenik meg, ha sérült vagy gyanús változás észlelhető a tárolóeszközökön és hálózatokon található adatokban. Így jelenik meg és hogyan javítható.


Hogyan jelenik meg a ciklikus redundanciaellenőrzési hiba

A hiba akkor ismert, amikor a számítógép megpróbálja elolvasni az adatokat egy helyi meghajtón, egy hálózati meghajtón, egy külső merevlemezen és olyan lemezmeghajtókon, mint amilyeneket a CD-k, DVD-k és Blu-ray lemezek olvasására használnak.

A ciklikus redundanciaellenőrzési hibaüzenet általában a következőképpen jelenik meg:

  • A C: nem érhető el. Adathiba (ciklikus redundancia-ellenőrzés).
  • A ____ fájl nem érhető el. Adathiba. Ciklikus redundancia ellenőrzés.
  • Adathiba (ciklikus redundancia-ellenőrzés).
  • Hiba: Adathiba (ciklikus redundancia-ellenőrzés).

WLADIMIR BULGAR / Getty Images


Az adathiba okai Ciklikus redundanciaellenőrzési hiba

Számos helyzet okozhat CRC-hibát a számítógép használata során, a fájl- vagy program-nyilvántartás sérülésétől a fájlokig, a konfigurációs hibák beállításáig, valamint az alkalmazások vagy programok hibás telepítéséig.

A merevlemez problémája ciklikus redundanciaellenőrzési adathibát is okozhat.

A ciklikus redundanciaellenőrzési hiba elhárítása

Mivel a ciklikus redundanciaellenőrzési adathiba oka a hozzáférhető fájlhoz és az érintett merevlemezhez vagy merevlemez-meghajtóhoz kapcsolódhat, a probléma megoldására számos megközelítés alkalmazható.

  1. Indítsa újra a számítógépet. Ez a gyors és hatékony folyamat számos számítógépes problémát kijavít, beleértve az adathibákkal kapcsolatos problémákat is.

  2. Csatlakoztassa újra a külső meghajtókat. Ha a hiba egy külső merevlemez vagy meghajtó elérése közben jelentkezik, húzza ki a hálózati csatlakozót, indítsa újra a számítógépet, majd csatlakoztassa újra.

  3. Töltse le újra a fájlt. Ha a letöltött fájl megnyitásakor vagy futtatásakor CRC-hibát észlel, lehetséges, hogy a fájl a letöltési folyamat során egy szerver vagy internetkapcsolat problémája miatt megsérült. A fájl újbóli letöltésével gyakran eltávolítanak hibákat vagy hibákat.

    A fájl újratöltése előtt mentse el más fájlnév alatt, hogy véletlenül ne nyissa meg újra az eredeti hibás fájlt.

  4. Kérjen új példányt. Ha a hibás fájlt e-mailben küldték el, kérje meg az eredeti feladót, hogy küldjön új példányt. Előfordulhat, hogy a fájlt nem megfelelően csatolták vagy töltötték fel az e-mailbe.

  5. Telepítse a legújabb operációs rendszer frissítéseket. Az új macOS és Windows frissítések gyakran tartalmaznak javításokat a meghajtó- és fájlhibákhoz, és hatalmas mértékben növelhetik a rendszer stabilitását.

  6. Vizsgálja meg a meghajtót. Végezzen meghajtó-vizsgálatot Windows rendszeren, és használja a Disk Utility Elsősegélyt a macOS-on, hogy automatikusan a háttérben ellenőrizze készülékét a hibák észleléséhez és kijavításához.

    Csak azokon a meghajtókon végezzen ellenőrzést, amelyekhez akkor lépett be, amikor adathiba történt.

  7. Vizsgálja meg a meghajtót a chkdsk használatával. Ha a CRC hiba megnehezíti az érintett meghajtó beolvasását egy Windows számítógépen a fenti módszerrel, indítsa el a beírást a "chkdsk / fc: " a Windows tálca keresősávjára, majd válassza a lehetőséget Futtatás parancsot. Ne felejtse el megváltoztatni a c a helyes meghajtóbetűjelre.

    Parancssor is végrehajtható, ha beírja a fenti szöveget a Windows 10 Cortanába.

  8. Telepítés csökkentett módból. Ha ismételten ciklikus redundanciaellenőrzési hibát tapasztal, amikor programot telepít egy lemezről, indítsa újra a Windows rendszert csökkentett módban, és próbálja meg onnan telepíteni.

    Miután a telepítés befejeződött csökkentett módban, indítsa újra a számítógépet, és futtassa a Windows rendszert.

  9. Formázza a lemezmeghajtót. Ha a merevlemez vagy a merevlemez-meghajtó ismételten problémákat okoz, akkor lehet, hogy újra kell formáznia. Ennek végső megoldásnak kell lennie, mivel mindent töröl a meghajtón.


Egyéb hibák, például a ciklikus redundanciaellenőrzési hiba

A 0x80040116 számú hiba ismert, amikor fájlokat mentett vagy másolt egy e-mail kliensről. Ennek oka gyakran ciklikus redundanciaellenőrzési hibával társul, és gyakran a fent említett lépések végrehajtásával javítható.

Hasonló merevlemez- és fájlhibák tartalmazzák a STOP: 0x00000022 és FILE_SYSTEM üzenetek, amelyek gyakran a hírhedt kék képernyőt eredményezik.