DICOM fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A DICOM az orvosi képalkotás és kommunikáció rövidítése. Az ilyen formátumú fájlokat valószínűleg DCM vagy DCM30 (DICOM 3.0) fájlkiterjesztéssel menti, de előfordulhat, hogy egyesek egyáltalán nincsenek kiterjesztéssel.

A DICOM kommunikációs protokoll és fájlformátum is, ami azt jelenti, hogy orvosi információkat, például ultrahang- és MRI-képeket, valamint a beteg adatait egy fájlban tárolhatja. A formátum biztosítja, hogy az összes adat együtt maradjon, valamint lehetővé teszi az említett információk továbbítását a DICOM formátumot támogató eszközök között.

A DCM kiterjesztést a macOS DiskCatalogMaker program is használja DiskCatalogMaker Catalog formátumként.

Ne tévessze össze a DICOM formátumot vagy a DCM kiterjesztésű fájlt a DCIM mappával, amelyben a digitális fényképezőgép vagy az okostelefonos alkalmazás tárolja a fényképeket.


Nyissa meg a DICOM fájlokat ingyenes megtekintővel

© Peter Dazeley / fotós választás / Getty Images

Az orvosi beavatkozás után kapott lemezen vagy flash meghajtón található DCM vagy DCM30 fájlok megtekinthetők a mellékelt DICOM megjelenítő szoftverrel, amelyet a lemezen vagy a meghajtón is megtalál. Keressen egy setup.exe vagy hasonló nevű fájlt, vagy tekintse át az adatokkal kapott dokumentációt.

Ha nem tudja működtetni a DICOM megjelenítőt, vagy az orvosi képeihez nem mellékelt ilyet, akkor az ingyenes MicroDicom program választható. Ezzel megnyithatja a röntgenfelvételt vagy egy másik orvosi képet közvetlenül a lemezről, ZIP fájl segítségével, vagy akár úgy is, hogy a mappákban keresi a DICOM fájlokat. Miután megnyitotta az egyiket a MicroDicom alkalmazásban, megtekintheti annak metaadatait, exportálhatja JPG, TIF vagy más általános képfájltípusként stb.

A MicroDicom a Windows 32 és 64 bites verzióihoz egyaránt elérhető, telepíthető és hordozható formában is (ami azt jelenti, hogy nem kell telepítenie a használatához).

Ha egy webalapú eszközzel szeretné megnyitni a DICOM fájljait, akkor az ingyenes Jack Imaging megjelenítő az egyik lehetőség - csak húzza a fájlt a képernyő négyzetére a megtekintéshez. Ha olyan fájlt kapott orvosától, amelyen állítólag orvosi képek vannak, például röntgenről, ez az eszköz szellőztetéssel lehetővé teszi online megtekintését.

A DICOM Library egy másik ingyenes online DICOM-megjelenítő, amelyet használhat, ami különösen hasznos, ha a DICOM-fájl valóban nagy, és a RadiAnt DICOM Viewer még egy letölthető program, amely megnyitja a DICOM-fájlokat, de ez csak a teljes verzió értékelő változata.

A View My Scans egy hasonló online DICOM megjelenítő, amely támogatja az egyes fájlokat, valamint a ZIP archívumokat.

A DICOM fájlok az IrfanView, az Adobe Photoshop és a GIMP használatával is megnyithatók.

Ha továbbra is gondjai vannak a fájl megnyitásával, annak oka lehet, hogy tömörített. Megpróbálhatja átnevezni úgy, hogy a vége .zip legyen, majd tömörítse egy ingyenes fájlcsomagoló programmal, például PeaZip vagy 7-Zip.

macOS DiskCatalogMaker A DCM kiterjesztéssel mentett katalógusfájlok a DiskCatalogMaker segítségével nyithatók meg.


DICOM fájl konvertálása

A néhányszor említett MicroDicom program már exportálhat bármilyen DICOM fájlt BMP-be, GIF-be, JPG-be, PNG-be, TIF-be vagy WMF-be. Ha van egy sor kép, akkor az is támogatja, hogy WMV vagy AVI formátumú videofájlba mentse őket.

Néhány, a DICOM formátumot támogató, felülről érkező program közül néhány mentheti vagy exportálhatja a fájlt egy másik formátumba, ami valószínűleg egy filé > Mentés or Export menüben.

Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha nem tudja megnyitni a fájlt a fent említett programokkal vagy webszolgáltatásokkal, ellenőrizze még egyszer a fájl kiterjesztését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az valóban ".DICOM" feliratú, és nem csak valami hasonlóan írt.

Például valóban lehet egy DCO fájlja, amelynek semmi köze a DICOM formátumhoz vagy általában a képekhez. A DCO fájlok virtuális, titkosított lemezek, amelyeket a Safetica Free programmal együtt használnak.

Ugyanez mondható el a hasonló fájlkiterjesztésekről, mint például a DIC, bár ez trükkös lehet. A DIC fájlok valójában DICOM képfájlok lehetnek, de a fájlkiterjesztést szótári fájlokhoz is használják néhány szövegszerkesztő programban.

Ha a fájl nem DICOM képként nyílik meg, tegye át egy ingyenes szövegszerkesztőn keresztül. Tartalmazhat szótárral kapcsolatos kifejezéseket, amelyek inkább arra utalnak, hogy a fájl szótár formátumú legyen.

A DICOM-ot néha rövidítésként használják az Distributed Component Object Model Remote Protocol-nak is, de semmi köze a fent leírt fájlformátumokhoz.