CRW fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A CRW fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Canon Raw CIFF Image fájl. Ezek a fájlok feldolgozatlan és tömörítetlen képek, amelyeket Canon digitális fényképezőgéppel készítettek. A CRW fájlok a TIFF fájlformátumhoz hasonlóan vannak felépítve.

A CRW formátumot már nem használják az újabb Canon fényképezőgépek, mert felváltotta a CR2 formátum. A formátum utolsó specifikációja az 1.0-s verzió 4-es verziója, 1997 vége. Minderről a CIFF Specification on Image Data File [PDF] című dokumentumban olvashat.

A CRW formátumot támogató korábbi digitális fényképezőgépek közé tartozik a Canon EOS6D, EOSD30, EOSD60, EOS10D, EOS300D, Powershot Pro1, Powershots G1-G6 és Powershots S30-S70.

A Canon Raw CIFF Image fájlformátum hasonló a többi digitális fényképezőgép által készített nyers képfájlhoz, például a Sony ARW, a Nikon NEF, a Fuji RAF és az Olympus ORF fájlformátumaihoz.


Hogyan nyitható meg egy CRW fájl

CRW fájlt ingyen megnyithat az IrfanView, az XnView, a Microsoft Windows Photos, az Able RAWer, a RawTherapee és a Microsoft Windows Live Photo Gallery használatával (telepítve van a Microsoft Camera Codec Pack).

A Canon fényképezőgéppel együtt szállított szoftvernek képesnek kell lennie a CRW formátumban mentett képek megnyitására is.

Ha ezen a ponton a CRW fájlja nem nyílik meg ezekben a programokban, javasoljuk, hogy futtassa az alább említett fájlkonverterek egyikén, hogy a képet a legtöbb képmegtekintő által elismert formátumba mentse.

Bár ezek a programok nem ingyenesek, képesnek kell lennie egy CRW fájl megnyitására az Adobe Photoshop, az Adobe Photoshop Lightroom, az ACD Systems Canvas, az XARA Photo & Graphic Designer, az AZImage és valószínűleg néhány más népszerű fotó- és grafikus eszköz segítségével is.

Ha ezek közül a programok közül egyik sem tudja megnyitni a fájlt, győződjön meg róla, hogy helyesen olvassa el a fájlkiterjesztést, és hogy ez valójában nem egy fájl, amelynek csak hasonló kinézetű fájlkiterjesztése van, mint például ESW, CRX, ARW vagy RWT.

Ha úgy találja, hogy a PC-jén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a CRW fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy ha egy másik telepített programot szeretne megnyitni a CRW fájlokkal, megváltoztathatja az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez a Windows rendszerben.


CRW fájl konvertálása

Sok különböző ingyenes fájlkonvertáló képes konvertálni olyan népszerű képformátumokat, mint a PNG, JPG, GIF stb., De a CRW fájlok konvertálásának leggyorsabb módja a Zamzar, mert ez egy online fájlkonverter. Az online konverterek azt jelentik, hogy nem kell letölteni egy konverziós eszközt, de a kompromisszum az, hogy fel kell töltenie a fájlt a webhelyre, majd le kell töltenie az átalakítottat.

A Zamzar a CRW fájlokat JPG, PNG, TIFF, PDF és számos más képformátumra konvertálja. A Zamzarhoz hasonló másik online CRW-átalakító a CRW Viewer, de magam sem próbáltam látni, hogy működik-e.

Ha át szeretné alakítani a CRW-t DNG-re, akkor ezt megteheti az Adobe DNG Converter segítségével.