DBF fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .DBF fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg egy adatbázis-fájl, amelyet a dBASE adatkezelő rendszer használ. Az adatokat a fájlban több rekordot és mezőt tartalmazó tömbben tárolják.

Mivel a fájlszerkezet meglehetősen egyszerű, és a formátumot már az adatbázis-programok első megjelenésekor használták, a strukturált adatok standard formátumának tekintették.

Az Esri ArcInfo az adatokat .DBF végződésű fájlokban is tárolja, de ehelyett a shapefile attribútum formátumnak hívják. Ezek a fájlok a dBASE formátumot használják az alakzatok attribútumainak tárolására.

A Microsoft Visual által létrehozott FoxPro Table fájlok szintén használják ezt a kiterjesztést tartalmazó fájlokat.

DBF fájlok.


Hogyan nyitható meg a DBF fájlok

A dBASE az elsődleges program, amelyet a DBF fájlok megnyitására használnak. A fájlformátumot azonban más adatbázisok és az adatbázisokkal kapcsolatos alkalmazások is támogatják, például a Microsoft Access és az Excel, a Quattro Pro (a Corel WordPerfect Office része), OpenOffice Calc, LibreOffice Calc, HiBase Group DBF Viewer, Astersoft DBF Manager, DBF Viewer Plus, DBFView és Alpha Software Alpha Anywhere.

A Microsoft Works adatbázisfájlokat dBASE formátumban kell mentenie, ha a Microsoft Excel alkalmazásban szeretné megnyitni őket.

A GTK DBF Editor egy ingyenes DBF megnyitó macOS és Linux rendszerekhez, de a NeoOffice (Mac), a multisoft FlagShip (Linux) és az OpenOffice is működik.

Az Xbase mód használható az Emacs segítségével az xBase fájlok olvasására.

Az ArcGIS az ArcGIS-ből a DBF fájlokat a shapefile attribútum fájlformátumban használja.

A megszűnt Microsoft Visual FoxPro szoftver egy másik módszer a fájlok megnyitására.


DBF fájl konvertálása

A DBF fájlt megnyitni vagy szerkeszteni képes felülről származó szoftverek nagy része valószínűleg meg is konvertálja. Például az Excel menthet egyet az adott program által támogatott bármilyen formátumra, például CSV, XLSX, XLS, PDF stb.

Ugyanaz a vállalat, amely kiadja a fent említett DBF Viewer programot, rendelkezik a DBF Converterrel is, amely konvertálja a fájlt CSV formátumba, Excel formátumokra, például XLSX és XLS, sima szöveg, SQL, HTM, PRG, XML, RTF, SDF és TSV.

A DBF Converter csak 50 bejegyzést képes exportálni az ingyenes próbaverzióban. Frissíthet fizetett kiadásra, ha többet kell exportálnia.

A dbfUtilities a DBF-et JSON, CSV, XML és Excel formátumba exportálja. A dbfExport eszközön keresztül működik, amely a dbfUtilities csomagban található.

Ezt a fájlt online konvertálhatja a DBFconv.com segítségével, amely támogatja az exportálást CSV-be, TXT-be és HTML-be.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájl nem nyílik meg a fenti javaslatokkal, ellenőrizze még egyszer a fájlkiterjesztést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy valóban DBF-nek olvasható. Bizonyos fájlformátumok olyan kiterjesztést használnak, amely sokkal jobban meg van írva, mint a többi, még akkor is, ha a formátumok teljesen függetlenek.

Ilyen például a DBX. Lehet, hogy Outlook Express Email Folder fájlok vagy AutoCAD Database Extension fájlok, de mindkét módon nem nyithatók meg a fent említett eszközökkel. Ha a fájl nem nyílik meg azokkal az adatbázis-programokkal, ellenőrizze, hogy valóban nem DBX fájllal foglalkozik-e.

Ha valóban rendelkezik egy DBK-fájllal, akkor lehet, hogy a Sony Ericsson Mobile Phone Backup fájlformátumban van. Valószínűleg olyan eszközzel nyitható meg, mint a 7-Zip, de a fenti adatbázis-alkalmazásokkal nem fog működni.

Egyéb fájlkiterjesztési példák, amelyeket könnyen összetéveszthet ehhez: DB, PDB és MDE.


További információ a dBASE-ről

A DBF fájlokat gyakran látják olyan szöveges fájloknál, amelyek .DBT vagy .FPT fájlkiterjesztést használnak. Céljuk az adatbázis leírása feljegyzésekkel vagy jegyzetekkel, könnyen olvasható nyers szövegben.

Az NDX fájlok Single Index fájlok, amelyek tárolják a terepi információkat és az adatbázis felépítését; egy indexet tartalmazhat. Az MDX fájlok több Index fájlok, amelyek legfeljebb 48 indexet tartalmazhatnak.

A fájlformátum fejlécének minden részlete megtalálható a dBASE webhelyen.

A dBASE 1980-as megjelenésével fejlesztője, Ashton-Tate lett a piac egyik legnagyobb üzleti szoftver-kiadója. Eredetileg csak a CP / M mikrokomputer operációs rendszeren futott, de hamarosan átkerült DOS, UNIX és VMS rendszerekre.

Az évtized későbbi részében más vállalatok elkezdték kiadni a dBASE saját verzióit, köztük a FoxPro és a Clipper. Ez arra késztette a dBASE IV kiadását, amely ugyanabban az időben jött létre, mint az SQL (Structured Query Language) és a Microsoft Windows növekvő használata.

Az 1990-es évek elejére, mivel az xBase termékek még mindig elég népszerűek ahhoz, hogy vezető szerepet töltsenek be az üzleti alkalmazások terén, az első három céget, az Ashton-Tate, a Fox Software és a Nantucket cégeket a Borland, a Microsoft és a Computer Associates vásárolta meg.