Fájlok tömörítése és kibontása Chromebookon

A zip fájlok használata népszerű módja annak, hogy több fájlt egy kisebb csomagba tömörítsen. A többi operációs rendszerhez hasonlóan a ChromeOS megkönnyíti a fájlok kibontását és kibontását a Chromebookon beépített eszközökkel. Megmutatjuk, hogyan történik.


Fájlok tömörítése Chromebookon

A fájlok tömörítése és kicsomagolása a Fájlok alkalmazásban történik, amely a ChromeOS beépített alkalmazása.

  1. Nyissa meg az alkalmazásindítót, és kattintson a gombra Fájlok.

    A Fájlok alkalmazást a billentyűparancs segítségével is megnyithatja műszak+más+M

  2. A bal oldalsáv segítségével keresse meg a tömöríteni kívánt fájlokat. Ellenőrizze az egyes fájlok előtti kört.

    • Több egymást követő fájl kiválasztása: Kattintson az első fájlra, tartsa lenyomva a gombot műszak gombot, majd kattintson az utolsó fájlra.
    • Több fájl kiválasztása, de nem az összes: Tartsa lenyomva Ctrl és kattintson a kívánt fájlokra.
    • Az összes fájl kiválasztása: Nyomja meg a gombot Ctrl+A, amely kiválasztja az összes fájlt egy helyen.

  3. Kattintson a jobb gombbal a kijelölt fájlokra, majd válassza a lehetőséget Zip kiválasztása. A fájlokat Archive.zip címmel tömörítik. Ugyanabban a mappában jelenik meg, mint az imént tömörített fájlok, ábécé sorrendben a teteje közelében. Ha egy mappát tömörít, a név megegyezik a .zip kiterjesztésű mappával.

  4. Ha át akarja nevezni az archive.zip fájlt, megteheti. Kattintson a jobb gombbal a fájlra, majd kattintson a gombra átnevezése.


Fájlok kibontása Chromebookon

A tömörített fájlok kibontása nem olyan egyszerű. Az archívum kibontása helyett a fájlokat manuálisan vonja ki belőle. Szerencsére könnyű ezt megtenni.

  1. Keresse meg a ikont, és kattintson rá duplán archive.zip fájlt a bal oldali ablaktáblán az archívum megnyitásához és a tartalom megjelenítéséhez.

  2. A kibontott archívum képernyőn jelölje ki és kattintson a jobb gombbal a kibontani kívánt fájlokra. Kattintson a gombra másolat.

  3. Keresse meg a fájlt kibontani kívánt helyet. Kattintson a jobb gombbal, és válassza a lehetőséget Paszta. A másolt fájlok ezen az új helyen helyezkednek el, és szerkesztheti őket.

    Az archivált mappákban lévő fájlok kibontása nélkül is megnyithatók, de a módosításokat nem lehet menteni.

  4. Ha végzett, kattintson a gombra Kilövell az Archive.zip mappa mellett a Fájlok alkalmazás bal oszlopában.