FLAC fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A FLAC fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Free Lossless Audio Codec fájl, egy nyílt forráskódú audio tömörítési formátum. Segítségével az audiofájlok az eredeti méretének felére csökkenthetők.

A Free Lossless Audio Codec segítségével tömörített hang veszteségmentes, vagyis a tömörítés során nem romlik a hangminőség. Ez nagyon különbözik más népszerű hangtömörítési formátumoktól, amelyekről valószínűleg hallottál, például az MP3 vagy a WMA.

Az FLAC ujjlenyomat-fájl egy egyszerű szöveges fájl, amelyet általában ffp.txt-nek hívnak, és amelyet egy adott FLAC-fájlhoz tartozó fájlnév és ellenőrző összeg információinak tárolására használnak. Ezeket néha egy FLAC fájl mellett generálják.


Hogyan nyitható meg egy FLAC fájl

A legjobb FLAC-lejátszó valószínűleg a VLC, mert nem csak a FLAC-ot támogatja, hanem sok más általános és nem mindennapi audio- és videoformátumot is, amelyekbe a jövőben belefuthat.

Azonban szinte minden népszerű médialejátszónak képesnek kell lennie FLAC fájl lejátszására; lehet, hogy csak beépülő modul vagy bővítmény telepítésére van szükség. Az FLAC fájlok lejátszásához például a Windows Media Player alkalmazásban kodekcsomagra van szükség, például az Xiph OpenCodec pluginjára. Az ingyenes Fluke eszköz használható Mac gépen FLAC fájlok lejátszására az iTunes alkalmazásban.

A GoldWave, a VUPlayer, az aTunes és a JetAudio néhány más FLAC-játékos.

FLAC fájlok iPhone vagy Android rendszeren történő hallgatásához telepítse a VLC alkalmazást az App Store-ból vagy az Android rendszerhez a Google Playen keresztül. A JetAudio alkalmazás egy másik FLAC-lejátszó az Android számára.

A Free Lossless Audio Codec közösség a formátumnak szentelt webhelyet üzemelteti, és jól karbantartott listát vezet az FLAC-ot támogató programokról, valamint listát tartalmaz az FLAC formátumot támogató hardvereszközökről.


FLAC fájl konvertálása

Csak egy vagy két FLAC fájl konvertálásának leggyorsabb módja az, ha a böngészőjében futó ingyenes fájlkonvertert használ, így nem kell semmilyen szoftvert letöltenie. A Zamzar, az Online-Convert.com és a Media.io csak néhány példa arra, hogy egy FLAC-ot konvertálhasson WAV, AC3, M4R, OGG és más hasonló formátumokká.

FLAC és MP3 átalakítás a Media.io oldalon.

Ha a FLAC fájlja nagy, és túl sokáig tartene a feltöltése, vagy közülük több van, amelyeket tömegesen szeretne konvertálni, akkor egy maroknyi teljesen ingyenes audio konvertert telepíthet a számítógépére, amelyek FLAC-ba és onnan konvertálnak formátum.

Az Free Studio és a Switch Sound File Converter két olyan program, amely képes FLAC fájlokat MP3, AAC, WMA, M4A és más általános audio formátumokká konvertálni. A FLAC átalakításához ALAC-ba (ALAC kódolt hang) konvertálhatja a MediaHuman Audio Converter alkalmazást.

Ha egyszerű szöveges FLAC fájlt kell megnyitnia, fontolja meg a szövegszerkesztő használatát a Legjobb ingyenes szövegszerkesztők listánkból.


További információ a FLAC formátumról

Xiph.Org Alapítvány

A FLAC állítólag az "első igazán nyílt és veszteségmentes audio formátum". Nemcsak ingyenes, de még a teljes specifikáció is szabadon hozzáférhető a nyilvánosság számára. A kódolási és dekódolási módszerek nem sértenek semmilyen más szabadalmat, és a forráskód szabadon elérhető nyílt forráskódú licencként.

Az FLAC nem célja a DRM-védelem. Annak ellenére, hogy a formátumnak nincs beépített másolásvédelme, valaki titkosíthatja saját FLAC fájlját egy másik konténer formátumban.

A FLAC formátum nemcsak a hangadatokat támogatja, hanem a borítót, a gyors keresést és a címkézést is magában foglalja. Mivel az FLAC-ok kereshetők, jobbak, mint néhány más formátum az alkalmazások szerkesztésére.

A FLAC formátum hibabiztos, így még ha hiba is bekövetkezik egy képkockában, az nem tönkreteszi az adatfolyam többi részét, mint egyes hangformátumok, hanem csak azt az egy keretet, amely csak a töredékét teszi ki egész fájl.

Sokkal többet olvashat a Free Lossless Audio Codec fájlformátumról a FLAC webhelyén.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Egyes fájlkiterjesztések úgy néznek ki, mint .FLAC, de valójában másképp vannak megírva, ezért valószínűleg nem lehet a fent említett programokkal megnyitni, vagy ugyanazokkal a konverziós eszközökkel konvertálni. Ha nem tudja megnyitni a fájlt, ellenőrizze még egyszer a kiterjesztést - valószínűleg teljesen más fájlformátummal van dolga.

Ilyen például az Adobe Animate Animation fájlformátum, amely fájljait .FLA fájlkiterjesztéssel fejezi be. Az ilyen típusú fájlok az Adobe Animate programmal nyílnak meg, amely nem működik az audiofájlokkal.

Ugyanez vonatkozik a FLIC (FLIC Animation), a FLASH (Frictional Games Flashback) és a FLAME (Fractal Flames) fájlokra is. Ezek a formátumok nem ugyanazok, mint a FLAC, ezért más programokra van szükség a megnyitásához.