XTM fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az XTM fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg egy CmapTools Exported Topic Map fájl. Ezek a fájlok az XML formátumot használják az IHMC CmapTools (fogalomtérkép-eszközök) szoftverben használt grafikák és szövegek tárolására.

Az Xtremsplit Data fájlformátum az XTM fájlkiterjesztést is használja. Az Xtremsplit szoftverrel egy nagy fájl kisebb részekre bontására, valamint az említett darabok összekapcsolására szolgálnak, hogy könnyebben elküldhessék őket online.


XTM fájl megnyitása

A CmapTools Exportált Topic Map XTM fájlok Windows, macOS és Linux rendszereken nyithatók meg az IHMC CmapTools szoftverrel. Ez a program a fogalmak grafikus folyamatábra formájában történő kifejezésére szolgál.

A CmapTools dokumentáció és támogatás oldal nagyszerű forrás a CmapTools program használatának elsajátításához. Vannak fórumok, GYIK, súgófájlok és videók.

Mivel az XTM fájlok az XML fájlformátumon alapulnak, minden olyan program, amely megnyitja az XML fájlokat, meg tudja nyitni az XTM fájlokat is. A CmapTools szoftver célja azonban a szöveg, kommentárok, grafikák stb. Vizuális ábrázolásának létrehozása, amely könnyen olvasható és követhető egymás után, ezért az adatokat XML- vagy szövegfájl-nézőben, például szövegszerkesztőben tekintheti meg, közel sem olyan előnyös, mint a CmapTools használata.

Egyes XTM fájlok mentése oly módon történik, hogy a címzettek bármely webböngészővel megtekinthessék a Cmap fájlt, így nem kell telepíteniük a CmapTools programot. Ha ez megtörtént, a Cmap archív formátumba kerül, például ZIP, TAR vagy valami hasonló. A fájl megnyitásához a címzetteknek csak egy szabványos fájlcsomagoló eszközre van szükségük, például az ingyenes 7-Zip fájlra.

Az Xtremsplit adatfájlok elnevezése: file.001.xtm, file.002.xtm és így tovább, az archívum különféle darabjainak kijelölésére. Ezeket az XTM fájlokat az Xtremsplit hordozható szoftverrel nyithatja meg. Lehetséges, hogy egy olyan fájl zip / unzip, mint a 7-Zip, vagy az ingyenes PeaZip használható ezen XTM fájlok összekapcsolására is.

Az Xtremsplit program alapértelmezés szerint francia nyelven működik. Megváltoztathatja angolra, ha kiválasztja a Opciók gombra, és változtassa meg a Langue opciót Francais nak nek hongrois.


XTM fájl konvertálása

A CmapTools alkalmazásban használja a filé > Export Cmap As menü az XTM fájl képfájlokká, például BMP, PNG vagy JPG, valamint PDF, PS, EPS, SVG, IVML, HTML vagy CXL formátumúvá konvertálásához.

Az XTM fájlokká osztott fájlokat határozottan nem lehet más formátumba konvertálni, amíg az Xtremsplit használatával újra nem csatlakoztak hozzájuk. Például egy 800 MB-os MP4-es videofájlt nem lehet konvertálni más videó formátumba, amíg annak darabjai össze nem kapcsolódnak az eredeti MP4-formátumba.

Ami az XTM fájlok konvertálását illeti, egyszerűen nem tudja megtenni. Ne feledje, hogy ezek egy nagyobb egész darabjai, amelyeket minden gyakorlati felhasználáshoz össze kell kapcsolni. A fájlt alkotó egyes XTM fájlok (például az MP4) a többi darabtól eltekintve nem használhatók.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fenti javaslatok egyike sem képes megnyitni a fájlt, jó eséllyel nem igazán foglalkozik XTM fájlokkal. Egyes fájlok olyan fájlkiterjesztést használnak, amely nagyon hasonlít az XTM-hez, annak ellenére, hogy a formátumoknak semmi közük egymáshoz.

Például az XMI fájlok kettőt ugyanazzal a betűvel osztanak meg, mint az XTM fájlkiterjesztés, de ezek lehetnek kiterjesztett MIDI fájlok, amelyeknek semmi közük az ezen az oldalon említett többi formátumhoz.

A TMX hasonló. Ez a fájlkiterjesztés a Translation Memory Exchange fájlformátumhoz tartozik, és egy másik programot igényel a fájl megnyitásához.