GParted v1.1.0-5 áttekintés (Ingyenes partíciókezelő eszköz)

A GParted egy ingyenes lemezmegosztó eszköz, amely az operációs rendszeren kívülről fut, vagyis nem szükséges operációs rendszert telepíteni a használatához, és a változtatások végrehajtásához soha nem kell újraindítania.

Többek között törölheti, formázhatja, átméretezheti, másolhatja és elrejtheti a GParted által felismert partíciókat.

Letöltés GParted


GParted előnyei és hátrányai

A GParted lemezkezelő eszközzel kapcsolatban nagyon kevés nem tetszik:

Előnyök:

  • Van egy jól ismert grafikus felülete, amelyet könnyen lehet használni
  • Nem igényel operációs rendszert
  • Soha nem igényel újraindítást a változtatások végrehajtásához
  • Az összes változás várakozási sorba kerül, amíg készen áll az alkalmazásra

Hátrányok:

  • A letöltés meghaladja a 300 MB-ot
  • Csak lemezre vagy USB-eszközre történő írás után használható
  • Nem lehet újra módosítani (csak visszavonás)

További információ a GPartedről

  • Az egyik partíció adatai másolhatók bármely más partícióra, akár egy másik fizikai meghajtóra
  • A GParted használatával a partíció átméretezése egyszerű, mert átméretezheti úgy, hogy jobbra vagy balra csúsztatja a helyet egy kisebb vagy nagyobb partíció számára, vagy egyszerűen megadhatja a méretet kézzel
  • Támogatja a sokféle fájlrendszer formázását, beleértve az olyan általános rendszereket is, mint az NTFS, FAT, EXT és HFS, de a kevésbé elterjedteket is, mint az XFS, F2FS, BTRFS, JFS, Reiser4 és NILFS2
  • Lehetővé teszi a kötetcímke megváltoztatását
  • Új partíciós táblát hozhat létre; opciók: aix, amiga, bsd, dvh, gpt, mac, msdos, pc98, sun és loop
  • Az eszköz jelölését a következő lehetőségekkel kezelheti: boot, diag, esp, hidden, irst, lba, lvm, palo, prep és raid
  • A meghajtó hibájának ellenőrzése támogatott
  • Az adat-helyreállítási lehetőség megkísérelheti a fájlok helyreállítását azáltal, hogy másolhatja őket más adathordozókra
  • A főmenüben, amikor először indít a GPartedre, lehetősége van egy ingyenes memória teszt futtatására a mellékelt MemTest86 + eszközzel

A GParted telepítése

A GParted használatát megfelelően ki kell csomagolni egy lemezre vagy egy flash meghajtóra. Első lépésként látogasson el a letöltési oldalra az ISO fájl megszerzéséhez. A letöltés az első link a "Stabil kiadások" szakasz alatt.

Lásd: Hogyan lehet az ISO képfájlt DVD-re írni, ha a GParted programot egy lemezről tervezi használni, vagy az ISO fájl írása egy USB meghajtóra, ha azt egy USB-eszközről, például flash meghajtóról tervezi használni. Az egyik nem jobb, mint a másik - ez a te választásod.

A GParted telepítése után az operációs rendszer indítása előtt indítania kell róla. Ha nem biztos benne, hogyan kell ezt megtenni, olvassa el ezt az oktatóanyagot a lemezről történő indításhoz, vagy ebben az útmutatóban az USB-eszközről történő indításhoz.

Miután elindult a GParted lemezről vagy USB-eszközről, válassza az első nevű opciót GParted Live (Alapértelmezett beállítások). Legtöbben jól tudnak választani Ne nyúljon a billentyűtérképhez a következő képernyőn látható.

Ezután ki kell választania a nyelvét. Az alapértelmezett beállítás angol, ezért csak nyomja meg a gombot belép gombot a folytatáshoz, vagy választhat másik nyelvet a listából. Végül nyomja meg belép még egyszer a GParted használatának megkezdéséhez.


Gondolatok a GPartedről

Szeretjük a GParted-hez hasonló lemezpartíciós programokat, mert azok a használt operációs rendszertől függetlenül működnek, így Linuxot, Windows-ot vagy vadonatúj merevlemezt futtathat, még nincs telepítve.

Az a tény, hogy a GParted sok fájlrendszert támogat, az egyik legsokoldalúbb lemezpartíciós program, amelyet valaha is használtunk. Mindig jó látni, hogy egy szoftverfejlesztő időt és energiát fordít olyan funkciókra, amelyeket csak néhány ember használhat, de kétségtelenül megmenti a napot azoknak a felhasználóknak.

Néhány olyan dolog azonban egyértelműen hiányzik a GPartedből, amelyet hasonló programokban láthattunk, például a telepített operációs rendszer másik meghajtóra történő áttelepítésének lehetősége. Ami a rendszeres particionálási műveleteket illeti, például az átméretezést és a formázást, a legtöbb dolog jól támogatott, így a GParted nagyszerű választás a legtöbb számára.

Továbbá, bár nem gondoljuk, hogy ez óriási aggodalomra ad okot, mégis furcsának találjuk, hogy nem lehet újra végrehajtani a végrehajtott változtatásokat. A GParted sorba állítja mindazt, amit tenni szeretne, és csak akkor alkalmazza őket, ha úgy dönt, hogy elmenti őket. A műveletek bármelyikét visszavonhatja, mielőtt elkötelezi magát amellett, de ha véletlenül visszavonja, akkor nem vonhatja vissza. Ismételten ez egyáltalán nem fontos kérdés, de az általunk látott programok közül, amelyek támogatják a visszavonást, lehetővé teszik a változtatások megismétlését is.

Összességében úgy gondoljuk, hogy a GParted a legjobb bootolható lemezpartíciós program, amelyet használtunk, főleg azért, mert teljes felhasználói felületet biztosít, mint bármelyik Windows-alapú eszközben.

Letöltés GParted