Mi az a RAR fájl? (És hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A RAR fájl egy Roshal Archive Compressed fájl.
  • Nyissa meg az egyiket a 7-Zip, az Unzip-Online.com, vagy más fájlcsomagoló programmal.
  • Konvertálás más archív formátumokra, például ZIP, 7Z stb., Az IZArc vagy a Zamzar segítségével.

Ez a cikk elmagyarázza, mi az a RAR fájl, és miért használják őket, hogyan nyithatja meg az egyiket, és hogyan lehet a legegyszerűbben átalakítani egy másik archív formátumba.


Mi az a RAR fájl?

A RAR fájl (a Roshal Archive Compressed fájl rövidítése) egy tömörített fájl vagy adattároló, amely egy vagy több más fájlt és mappát tartalmaz benne.

Gondoljon egy RAR fájlra, mint egy normál mappára a számítógépén, ahol néha sok más fájl és mappa van benne a szervezés céljából.

A normál mappával ellentétben azonban egy RAR fájlnak speciális szoftverre van szüksége (erről bővebben alább) a tartalom megnyitásához és "kibontásához".

A legtöbb fájlkiterjesztést egyedi betűként ejtik, de a RAR-ot általában szóként kezelik, és "rahr" -ként ejtik.

 Web / Tim Liedtke


Mire használják a RAR fájlokat?

Valószínűleg csak RAR fájlba ütközik, amikor számítógépes szoftvert tölt le. A fájlmegosztó webhelyek és a szoftverterjesztők néha RAR fájlba teszik a fájljaikat, így kisebb méretre tudják tömöríteni, ami lehetővé teszi, hogy gyorsabban töltsék le, mint másképp. Egyes RAR fájlok részekre vannak osztva a könnyebb továbbítás érdekében.

A letöltési idő megtakarításán kívül a RAR fájlok jelszóval is védhetők, és titkosíthatók, így a bennük lévő tartalom rejtve marad, hacsak nem ismeri a jelszót. Gondoljon erre, mint egy kicsit lezárt doboz, tele adatokkal, a kulcs a kulcs.

A legtöbb RAR fájl nem rendelkezik jelszóval, amely védi őket, képek, dokumentumok, videók vagy bármilyen típusú fájl tárolására használják.

Egy másik alkalom, amikor egy RAR fájl hasznos lehet, ha egy ismerősének hosszú listája van azokról a fájlokról, amelyeket meg akarnak osztani veled, például fotók. Ahelyett, hogy minden egyes képfájlt külön-külön töltene le, barátja először összeállíthatja a képeket egy RAR fájlba, majd ezt az egyetlen fájlt megoszthatja veletek.

Miután megnyitott egy RAR fájlt, kinyerheti az adatokat belülről, majd felhasználhatja a fájlokat, mint bármely más fájlt a számítógépén.


Hogyan nyitható meg egy RAR fájl

A Windows számítógépek nem képesek megnyitni a RAR fájlokat. Ha duplán kattint vagy duplán koppint egy RAR fájlra anélkül, hogy annak megnyitásához speciális szoftvert telepített volna, akkor valószínűleg a következő üzenetek egyikét látja: "A Windows nem tudja megnyitni ezt a fájlt" vagy "Hogyan szeretné megnyitni ezt a fájltípust fájl (.rar)? "

A RAR valójában a WinRAR nevű archív program natív formátuma. Az egyetlen probléma a WinRAR használatával, hogy nem ingyenes! Mielőtt elfutna és megvenné, kérjük, vegye figyelembe, hogy rengeteg ingyenes RAR nyitó van, amelyek pontosan ugyanezt tudják megtenni, de nulla költséggel.

Az összes un-RAR eszköz közül valószínűleg a 7-Zip a legjobb.

1: 48

A 7-Zip telepítése után állítsa be úgy, hogy automatikusan társuljon a RAR fájlokhoz, így a továbbiakban csak megnyithat egy RAR fájlt a számítógép bármely pontjáról, és automatikusan megnyílik a 7-Zip fájlban.

Ehhez nyissa meg a Start menüből a 7-Zip File Manager alkalmazást, majd lépjen a következőre: Eszközök > Opciók. Válassza ki a rar a fájltípusok listájában, majd válassza a + gomb az aktuális felhasználó vagy az összes felhasználó (vagy mindkettő) számára. Egy kis lemez ikon jelenik meg a mellett rar a listában. Mentse a módosításokat a OK gombot.

Ha ezt követően a 7-Zip még mindig nem nyitja meg a RAR fájlokat, amikor duplán kattint rájuk, akkor lásd: Hogyan módosíthatom az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez? segítségért. Ha ezen az úton halad, akkor ismernie kell a 7-Zip File Manager telepítési helyét, amely a legtöbb számítógépen a "C: Program Files (x86) 7-Zip 7zFM.exe" lesz.

A RAR fájlokat a 7-Zip segítségével is megnyithatja, ha jobb gombbal rájuk kattint, és kiválasztja 7-Zip > Nyissa meg az archívumot az előugró helyi menüből. Ha többrészes RAR fájlokkal foglalkozik (például 123.part1.rar, 123.part2.rar stb.), Akkor először válassza ki a RAR fájl összes különböző részét, majd kattintson jobb gombbal az egyikre; abból a menüből válassza a lehetőséget 7-Zip > Fájlok kicsomagolása.

A 7-Zip nem az egyetlen ingyenes program, amely képes megnyitni a RAR fájlokat. A PeaZip és a jZip két alternatív RAR nyitó.

A Mac-felhasználóknak képesnek kell lenniük a Keka vagy az Unarchiver letöltésére és használatára a RAR fájlok kirakásához.

Egy másik módszer az Unzip-Online használata, amely lehetővé teszi a RAR fájlok megnyitását szoftver telepítése nélkül, köszönhetően annak, hogy a webböngészőn keresztül működik. A részletekért olvassa el az Unzip-Online áttekintését.

További letöltési linkek az ingyenes RAR-kicsomagolókhoz megtalálhatók az ingyenes fájlcsomagoló programok listájában.

A WinZip Free programot gyakran javasolják ingyenes RAR nyitóként, de valójában csak próbaverzió. Nincs ok a próba szoftver használatára vagy a RAR elszívó megvásárlására, ha rengeteg teljesen ingyenes van.


Jelszóval védett RAR fájl feltörése

Néhány RAR fájl jelszóval védhető. Ezekkel a RAR fájlokkal a helyes jelszót kell megadnia, mielőtt kibontaná a fájlokat az archívumból.

A RAR fájlok jelszóvédelmének egyik problémája az, hogy lehet, hogy elkészítette saját RAR archívumát, és jelszóval rögzítette, de azóta elfelejtette, mi ez a jelszó! Itt jön jól egy RAR jelszó-feltörő.

Az egyik különösen hatékony és teljesen ingyenes program, amely feltörheti a RAR fájl jelszavát, a RAR Password Cracker Expert. Nyers erővel és / vagy szótári támadással (a mellékelt szótárakkal) megkísérelheti a jelszó helyreállítását minden lehetséges szögben. Sok különböző lehetőség lehetővé teszi a különböző támadások működésének testreszabását.

Ha a fenti program nem tudja kinyitni a RAR fájlt, próbálja meg az ingyenes RAR jelszó-helyreállítást. Nyers erővel próbálkozik a jelszó kitalálásával. Támogatja a számok, szimbólumok, nagybetűk, latin és szóközök kipróbálását.


RAR fájl konvertálása

A RAR fájl konvertálása azt jelenti, hogy a RAR kiterjesztésű fájlból egy másik kiterjesztésű fájlra változik, általában 7Z, ZIP, LGH, TGZ, TAR, CAB vagy más archív formátumban.

Mielőtt túlságosan belemennénk a RAR-konvertálásba, tisztáznunk kell valami fontos dolgot: RAR-fájlból nem lehet konvertálni nem tömörített formátumra. Töltsön sok időt a RAR fájlok keresésével, és olyan keresési javaslatokat fog látni, mint a "RAR to MP3 converter" vagy a "RAR to PDF converter" ... ezek egyike sem létezik valójában!

Mint most már tudja, a RAR fájl is hasonló ahhoz a mappához, amely más fájlokat tartalmaz. Ha például a RAR fájlja MP3 fájlokat tartalmaz, akkor az MP3 fájlok megszerzéséhez meg kell nyitnia a RAR fájlt, nem pedig konvertálni. Olvassa el a fenti részt a RAR fájlok megnyitásáról, hogy megtanulja, hogyan kell ténylegesen kicsomagolni az MP3-okat (vagy PDF-fájlokat, vagy bármi mást a RAR-fájlban, amelyhez hozzáférni szeretne).

Most, ha a RAR fájl konvertálása ZIP vagy 7Z fájlokká (más archív formátumok) valójában az, amit tenni szeretne, olvassa tovább ... olvassa el ezt néhány módon.

A leggyorsabb és leghatékonyabb módszer a RAR ZIP-formátumba vagy bármely más elterjedt archív formátumra konvertálásához egy ingyenes fájlkonverter, amely támogatja a RAR-konverziókat, például a Zamzar vagy a FileZigZag. Ez a két RAR konverter online szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy csak feltölti a RAR fájlt a webhelyre, majd letölti az átalakított fájlt.

Az ingyenes online RAR átalakító akkor tökéletes, ha a RAR fájl, amellyel dolgozik, kicsi, de valószínűleg nem szeretne online átalakítót használni egy nagy RAR fájlra. Először meg kell várnia a RAR fájl feltöltését, majd meg kell várnia az átalakított fájl letöltését, ami egy igazán nagy fájl eléréséhez egy ideig eltarthat.

Ha nagy RAR fájlt konvertál, próbálja meg az IZArc alkalmazást. Rendkívül egyszerű átalakítani egy RAR-ot 7Z-re, vagy egy másik archív fájlformátum egyikét az IZArc-ból Eszközök menüben.

Hogyan készítsünk RAR fájlt

A RAR fájlokat létrehozó ingyenes eszköz megtalálása nem olyan egyszerű, mint a RAR fájlokat megnyitó eszköz megtalálása. A szoftverfejlesztőknek ugyanis kifejezetten engedélyezniük kell Alexander Roshal-tól (a szerzői jog tulajdonosától) a RAR-tömörítési algoritmus újbóli létrehozásához.

A RAR fájl létrehozására a legjobb javaslatunk a WinRAR próbaverziójának használata. Bár ez időzített próba, technikailag kevesebb, mint 30 napig érvényes, ez a legegyszerűbb módja egy új RAR fájl létrehozásának.

Általában azt javasoljuk, hogy ne tömörítse a fájlokat RAR formátumban, főleg azért, mert olyan sok más, szélesebb körben elérhető tömörítési formátum létezik, mint a ZIP és a 7Z.

További információ a RAR fájlokról

Bár valószínűleg soha nem talál ekkorát, a RAR fájlok maximális fájlmérete alig haladja meg a 8 exbibájtot. Ez meghaladja a 9 millió terabájtot!

A Chrome OS egy olyan operációs rendszer, amely natív módon támogatja a RAR fájlkivonatokat, hasonlóan ahhoz, ahogy a Windows natív módon támogatja a ZIP archívumok kicsomagolását. Ez azt jelenti, hogy a Chrome OS harmadik féltől származó szoftver használata nélkül képes fájlokat kinyerni egy RAR fájlból.