Használja a ‘Futtatás másként’ parancsot a programok futtatásához rendszergazdaként

A program rendszergazdaként történő futtatása gyakori feladat a Windows rendszerben. Rendszergazdai jogokkal kell rendelkeznie, amikor programokat telepít, bizonyos fájlokat szerkeszt, stb. Ezt könnyen megteheti a "futtatás másként" funkcióval.

A feladat rendszergazdaként történő futtatása egyértelműen csak akkor hasznos, ha még nem vagy rendszergazda felhasználó. Ha rendes, normál felhasználóként van bejelentkezve a Windows rendszerbe, választhatja, hogy megnyit egy valamit más felhasználóként, amelynek rendszergazdai jogai vannak, így elkerülheti a bejelentkezést, majd csak adminisztrátorként jelentkezhet be egy vagy két feladat.


A "Futtatás másként" használata

A "futtatás másként" opció a Windows rendszerben nem teljesen ugyanúgy működik a Windows minden verziójában. Az újabb Windows-verziók - a Windows 10, a Windows 8 és a Windows 7 - eltérő lépéseket igényelnek, mint a korábbi verziók.

Ha Windows 10, 8 vagy 7 rendszert használ, kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Tartsa lenyomva a műszak gombot, majd kattintson a jobb gombbal a fájlra.

  2. Válasszon Futtatás más felhasználóként a helyi menüből.

  3. Írja be a felhasználónév és Jelszó annak a felhasználónak, akinek hitelesítő adatait fel kell használni a program futtatásához. Ha a felhasználó egy tartományban van, akkor a helyes szintaxis az, hogy először írja be a tartományt, majd a felhasználónév, így: domain felhasználónév.

A Windows Vista egy kicsit más, mint a Windows többi verziója. Vagy a következő tippben említett programot kell használnia, vagy módosítania kell néhány beállítást a Csoportházirend-szerkesztőben a programok másik felhasználóként történő megnyitásához.

  1. Keresése gpedit.msc a Start menüben, majd nyissa meg gpedit (Helyi csoportházirend-szerkesztő), amikor látja a listában.

  2. navigáljon Helyi számítógép házirend> Windows beállítások> Biztonsági beállítások> Helyi házirendek> Biztonsági beállítások.

  3. Dupla kattintás Felhasználói fiókok felügyelete: Az adminisztrátorok magassági kérésének viselkedése rendszergazdai jóváhagyási módban.

  4. Módosítsa a legördülő menü opciót Kérjen hitelesítő adatokat.

  5. Kattints OK hogy elmentse és kilépjen abból az ablakból. Bezárhatja a Helyi csoportházirend-szerkesztő ablakot is.

Most, amikor duplán kattint egy futtatható fájlra, a rendszer felkéri, hogy válasszon egy felhasználói fiókot a listából, hogy hozzáférjen a fájlhoz, mint másik felhasználó.

A Windows XP felhasználóknak csak a jobb gombbal kell kattintaniuk a fájlra, hogy lássák a "futtatás másként" opciót.

  1. Kattintson a jobb gombbal a fájlra, és válassza a lehetőséget Futtatás ... a menüből.

  2. Válassza a melletti választógombot A következő felhasználó.

  3. Írja be azt a felhasználót, akinek a fájljához hozzáférni szeretne, vagy válassza ki a legördülő menüből.

  4. Írja be a felhasználó jelszavát a Jelszó: mező.

  5. nyomja meg OK a fájl megnyitásához.

A "futtatás másként" opció használatához a Windows bármely verziójában a jobb gombbal történő kattintás nélkül töltse le a ShellRunas programot a Microsoft oldaláról. Húzza a futtatható fájlokat közvetlenül a fájlra ShellRunas program fájl. Amikor ezt megteszi, azonnal kéri, hogy adjon meg alternatív hitelesítő adatokat.

Használhatja a parancssorból a "run as" parancsot a Parancssoron keresztül is. Így kell beállítani a parancsot, ahol csak a félkövér szöveget kell megváltoztatnia:

runas / user: felhasználónév "elérési út fájlhoz"

Például ezt a parancsot egy letöltött fájl futtatásához (PAssist_Std.exe) másik felhasználóként (jfisher):

runas / user: jfisher "C: Users Jon Downloads PAssist_Std.exe"

A felhasználó jelszavát ott kell kérni a Parancssor ablakban, majd a program normálisan, de az adott felhasználó hitelesítő adataival megnyílik.

Az ilyen hozzáférés "kikapcsolásához" nem kell semmit tennie. Csak az a program fut, amelyet a "futtatás másként" használatával hajt végre, a kiválasztott fiókkal. A program bezárása után a felhasználóspecifikus hozzáférés megszűnik.


Miért tennéd ezt?

A biztonsági adminisztrátorok és szakértők gyakran azt hirdetik, hogy a felhasználóknak a legkevésbé kiváltságos felhasználói fiókot kell használniuk, anélkül, hogy ez hátrányosan befolyásolná a termelékenységet, mindennapi feladatokhoz és tevékenységekhez. A mindenható fiókokat, például a Microsoft Windows rendszergazdai fiókját, csak akkor szabad fenntartani, ha szükség van rájuk.

Ennek részben az az oka, hogy véletlenül ne férjen hozzá vagy módosítsa azokat a fájlokat vagy rendszerkonfigurációkat, amelyekkel nem kellene foglalkoznia. A másik, hogy a vírusok, a trójai programok és más rosszindulatú programok gyakran végrehajtják a használt fiók hozzáférési jogait és kiváltságait. Ha rendszergazdaként van bejelentkezve, egy vírus vagy más rosszindulatú program által okozott fertőzés gyakorlatilag bármit képes végrehajtani szuper szintű jogokkal a számítógépen. A normál, korlátozottabb felhasználóként történő bejelentkezés elősegítheti a rendszer biztonságát és védelmét.

Frusztráló lehet azonban, ha a program telepítéséhez vagy a rendszerkonfiguráció módosításához rendszergazdaként kell kijelentkeznie és bejelentkeznie, majd újra ki kell jelentkeznie, és rendes felhasználóként kell bejelentkeznie. Szerencsére a Microsoft tartalmazza a "futtatás másként" funkciót, amely lehetővé teszi a programok futtatását más felhasználónévvel és jelszóval, mint amelyeket a jelenleg bejelentkezett felhasználó használ.