Mikor kell használni a Linux mount parancsot

A Linux mount parancs betölti az USB-k, DVD-k, SD-kártyák és más típusú tárolóeszközök fájlrendszereit egy Linux operációs rendszert futtató számítógépre. A Linux könyvtárfa struktúrát használ. Hacsak a tárolóeszköz nem csatlakozik a fa szerkezetéhez, a felhasználó nem tudja megnyitni a számítógépen található fájlokat.


A Mount és a Umount parancsok használata Linux alatt

Web

A külső adathordozó eszközöket általában az / mnt könyvtár alkönyvtáraiba csatolják, de alapértelmezés szerint bármely más, a felhasználó által létrehozott könyvtárba felcsatolhatók. Az alábbi példa bemutatja a mount parancs tipikus használatát egy eszköz fájlkönyvtárának a Linux rendszer fájlkönyvtárfájához való csatolásához. Ebben a példában egy CD kerül a számítógép CD-meghajtójába. A CD-n lévő fájlok megtekintéséhez nyissa meg a terminálablakot Linux alatt, és írja be:

mount / dev / cdrom / mnt / cdrom

Ez a parancs összeköti az eszközt / dev / cdrom (a CD-ROM meghajtót) az / mnt / cdrom könyvtárba, így hozzáférhet a fájlokhoz és könyvtárakhoz a / mnt / cdrom könyvtár alatt található CD-ROM-lemezen, amelyet csatolási pontnak hívnak. A parancs végrehajtásakor léteznie kell. A csatlakoztatási pont az eszköz fájlrendszerének gyökérkönyvtárává válik.

Ugyanazon CD-ROM meghajtó leválasztásához írja be ezt a parancsot:

umount / mnt / cdrom

Az unmount parancs végrehajtása után a CD-ROM-on található fájlok és könyvtárak már nem érhetők el a Linux rendszer könyvtárfájából.

Ennek a parancsnak ugyanaz a hatása:

umount / dev / cdrom

Leválasztja a CD-ROM-ot.

Minden eszköztípusnak más-más csatlakozási pontja van. Ezekben a példákban a csatolási pont az / mnt / cdrom könyvtár. A különféle eszközök alapértelmezett csatlakozási pontjait az / etc / fstab fájl határozza meg. 

Egyes Linux disztribúciók az automount nevű programot használják, amely automatikusan felhelyezi az / etc / fstab fájlban felsorolt ​​összes partíciót és eszközt.


Hogyan készítsünk egy hegypontot

Ha az elérni kívánt eszköz nem rendelkezik az / etc / fstab fájlban felsorolt ​​alapértelmezett csatlakozási ponttal, akkor meg kell adnia egy csatlakozási pontot. Például, ha egy SD-kártyát szeretne elérni egy fényképezőgépről, de az SD-kártya nem szerepel az / etc / fstab fájlban, csatlakoztassa a shell parancssorból.

Helyezze be az SD-kártyát beépített vagy külső SD-olvasóba, majd írja be ezt a parancsot a számítógépen elérhető eszközök felsorolásához:

fdisk -l

Írja be az SD-kártyához rendelt eszköznevet. A formátumhoz hasonló lesz / dev / sdc1 és az egyik sor elején jelennek meg. 

Az mkdir paranccsal írja be:

mkdir / mnt / SD

Ez a parancs új csatlakozási pontot jelent a kamera SD-kártyájához. Most a / mnt / SD parancsot használhatja a mount parancsban, az eszköz nevével együtt, amelyet az SD-kártya csatlakoztatásához írt le. Ami így néz ki:

mount / dev / sdc1 / mnt / SD