Helyi és Microsoft-fiókok különbsége a Windows rendszerben

A Windows 10 első telepítésekor választhat a helyi vagy a Microsoft-fiók használata között. A Microsoft-fiókok új funkció, és a Microsoft nem akarja, hogy helyi fiókot használjon a Windows 10 rendszerben. A helytelen választás arra kényszerítheti, hogy hagyja ki a Windows 10 által kínált nagyszerű lehetőségeket.


Mi az a helyi számla?

Drew Angerer / Getty Images

Ha valaha is bejelentkezett Windows XP vagy Windows 7 rendszert futtató otthoni számítógépre, akkor helyi fiókot használt.

A név eldobhatja a kezdő felhasználókat, de ez nem más, mint egy fiók, amellyel alapértelmezett rendszergazdaként férhet hozzá a számítógéphez. A helyi fiók az adott számítógépen működik, és mások nem.

A helyi fiók használatának előnyei a következők:

  • Biztonságosabb - Hozzon létre egy összetett jelszót, amely egy számítógépen működik, és sehol máshol.
  • Magán - A beállítások és a számítógép-felhasználók nem továbbítanak távoli szerverekre. Minden helyben, egy számítógépen van tárolva.
  • Internet-független - A Microsoft bejelentkezéshez internetkapcsolatra van szükség a felhasználói beállítások és beállítások lekéréséhez.
  • Egyéni bejelentkezési név - Nem használja az e-mail címét bejelentkezési névként, ezért nem jelenik meg a bejelentkezési képernyőn, amikor a képernyő zárolódik.

Válasszon helyi fiókot, ha meg szeretné őrizni a Windows korábbi verzióihoz hasonló élményét. Bejelentkezik, megváltoztatja a beállításokat, telepíti a szoftvert, és a felhasználói területét elkülöníti a rendszer többi tagjától. Hiányozni fog azonban egy csomó olyan funkció is, amelyet a Microsoft-fiókok tesznek lehetővé. 


Mi a Microsoft-fiók?

A Microsoft-fiók új neve annak, amit korábban Windows Live ID-nek hívtak. Ha olyan szolgáltatásokat használt, mint az Xbox Live, a Hotmail, az Outlook.com, a OneDrive vagy a Windows Messenger, van Microsoft-fiókja. A Microsoft egyesítette ezeket a szolgáltatásokat, egyetlen e-mail címmel és jelszóval biztosítva hozzájuk a hozzáférést.

A Microsoft-fiók birtoklása azt jelenti, hogy könnyebben hozzáférhet a Microsoft összes különféle szolgáltatásához, de annak használata a Windows 10 rendszerrel még néhány juttatást nyújt.


Hozzáférés a Windows Store-hoz

Bejelentkezés a Windows rendszerbe hozzáférést biztosít a Windows áruházhoz, ahol alkalmazásokat tölthet le a Windows számítógépére. Ezek az alkalmazások hasonlóak a Google Play Áruházban vagy az iTunes App Store-ban található alkalmazásokhoz. A különbség az, hogy a Windows Store alkalmazásai PC-n is használhatók. Windows 10 rendszeren a Windows Store alkalmazásai használhatók, mint a szokásos asztali alkalmazások.

Több ezer ingyenes alkalmazást talál olyan kategóriákban, mint játékok, sport, közösségi, szórakoztató, fotó, zene és hírek. Néhány fizetős alkalmazás, de még sok más ingyenes, és mindet könnyű használni.


Ingyenes felhőalapú tárolás

A Microsoft-fiók beállítása ingyenes 5 GB tárhelyet biztosít a felhőben. Ez a OneDrive néven ismert szolgáltatás online tárolja a fájlokat, így más eszközökről is elérheti őket.

Az adatokhoz nemcsak könnyebb hozzáférni, hanem könnyebben megoszthatja azokat. Hozzáférést adhat barátainak és családtagjainak a OneDrive-fiókjában tárolt fájlokhoz. Az Ön engedélyével bejelentkezhetnek, hogy megtekinthessék ezeket a fájlokat, vagy letölthessenek egy példányt.

A OneDrive eszközöket is kínál a fájlok szerkesztéséhez az Office Online használatával: egyszerűsített Microsoft Office programokból álló csomag a OneDrive-ban tárolt dokumentumok szerkesztésére és létrehozására.

Ha úgy dönt, hogy nem használja Microsoft-fiókját a számítógépével, akkor is 5 GB ingyenes tárhelye van a OneDrive-val.


Szinkronizálja fiókbeállításait

A Microsoft-fiók talán legizgalmasabb tulajdonsága, hogy a felhőben tárolja a Windows 10-fiók beállításait. Amikor bejelentkezik a fiókjába egy Windows-számítógépen, és a kívánt módon állítja be, a módosítások a felhőben tárolódnak egy olyan folyamat révén, amely szinkronizálja az asztalt a OneDrive-val.

A Windows 10-fiók még jobbá teszi a szinkronizálást azáltal, hogy szinkronizálja a hálózati profilokat, jelszavakat és a Windows Store alkalmazás beállításait a fiókok között. A Windows 10 emellett lehetővé teszi a Wi-Fi jelszavak zökkenőmentes megosztását a háttérben barátaival és kollégáival.

Hátrányai a Windows-fiókkal történő bejelentkezésnek

A Microsoft-fiók használatával a Windows számítógépre történő bejelentkezésnek néhány hátránya a következő:

  • Hackelhető - Mivel a Microsoft-fiókját az interneten tárolják, ha feltörik, a hacker hozzáférést kap számítógépéhez és minden Ön által használt Microsoft-szolgáltatáshoz.
  • Internetre van szükség - Lehetőség van bejelentkezni a számítógépére, ha nincs internet-hozzáférése, de további lépésre van szükség annak megerősítéséhez, hogy a legújabb mentett beállításokat szeretné használni.
  • Megosztott jelszó - Ha megosztja a Microsoft bejelentkezési adatait bárkivel, hogy hozzáférhessen a számítógéphez, akkor hozzáférhet a Microsoft szolgáltatásaihoz és az ott tárolt érzékeny információkhoz.
  • Kevesebb magánélet - A számítógép beállításait a Microsoft szerverein tárolják a számítógép-használat, a meglátogatott webhelyek és a használt alkalmazások mellett.
  • Szinkronizált beállítások - Ha minden eszközén ugyanazt a Microsoft-fiókot használja, a beállítások automatikusan szinkronizálódnak ezeken az eszközökön.

A Microsoft-fiók bezárása azt is jelenti, hogy az adott fiókkal használt összes eszközt bezárja. Szerencsére a Microsoft jelszavának feloldása egyszerű.

Melyik számlatípust válassza?

A Microsoft-fiók számos olyan funkciót kínál, amelyeket egy helyi fiók nem, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki számára elérhető.

Ha nem érdekel a Windows Store alkalmazásai, csak egy számítógépe van, és nincs szüksége hozzáférésre az adatokhoz, csak az otthona, akkor a helyi fiók rendben működik. Ez bevezeti Önt a Windows rendszerbe, és személyes helyet biztosít a saját hívásához.

Ha érdekli a Windows 10 által kínált összes funkció elérése, akkor teljes körű kihasználásához Microsoft-fiókra lesz szüksége.