Hiperhivatkozás a Word dokumentumokban

A Microsoft Word dokumentum hiperhivatkozása lehetővé teszi az olvasók számára, hogy a hivatkozásról a dokumentum egy másik helyére, egy másik fájlra vagy webhelyre vagy egy új e-mailre ugorjanak. A Word dokumentumokban a hiperhivatkozás más színű, mint a többi szöveg, és alá van húzva. Ha egy hiperhivatkozás fölé viszi az egérmutatót, egy előnézet megmutatja, hová kerül a hivatkozás. A link kiválasztásakor a másik tartalomra irányul.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan kell használni az egyes típusú hiperhivatkozásokat, és hogyan lehet hiperhivatkozásokat beszúrni vagy eltávolítani egy Word-dokumentumba.

A cikk utasításai a Microsoft Microsoft 365, Word 2019, Word 2016, Word 2013, Word 2010 és Word Starter 2010 szoftverekre vonatkoznak.


Hyperlink típusok

Különböző típusú hiperhivatkozások vannak. Válassza ki azt, amely a leghasznosabb információkra irányítja olvasóit a dokumentum kiegészítéséhez.

ExistingFile vagy weboldal 

Ha ezt a lehetőséget választja, a hiperhivatkozás megnyit egy webhelyet vagy fájlt. Például, ha cikket ír a Rocky Mountain Nemzeti Park kempingezéséről, adjon meg egy hiperhivatkozást a Nemzeti Park Szolgálat megfelelő részéhez, így az olvasók gyorsan megtalálhatják a hasonló utazás megtervezéséhez szükséges információkat.

Másik lehetőség lehet, ha cikket írt a Nemzeti Park Szolgálatról, és a dokumentum elérhető az olvasók számára, hivatkozva az Ön által létrehozott Word fájlra. Amikor az olvasó kiválasztja a hiperhivatkozást, ez a fájl megnyílik.

Hely ebbe a dokumentumba

A hiperhivatkozás egy másik típusa a kijelöléskor ugyanabban a dokumentumban egy másik helyre ugrik. Ezt a linket gyakran horgony linknek hívják, és ez nem vonja el az olvasót a dokumentumtól.

Ha egy dokumentum hosszú, és fejlécként formázott szakaszokat vagy fejezeteket tartalmaz, hozzon létre egy tartalomjegyzéket a dokumentum elején. Vegyen fel hiperhivatkozásokat a tartalomjegyzékbe, hogy az olvasók egy adott fejlécre ugorhassanak.

Használhatja ezt a típusú hivatkozást az egyes szakaszok végén is, hogy visszatérjen a dokumentum tetejére.

Hozzon létre egy új dokumentumot

A hiperhivatkozás új dokumentumot hozhat létre, ha kiválasztja. Ilyen típusú hiperhivatkozás hozzáadásakor válassza ki, hogy a dokumentumot a hivatkozás létrehozásakor vagy később készítse-e el. Ha a hiperhivatkozás létrehozásakor úgy dönt, hogy új dokumentumot készít, akkor egy új dokumentum nyílik meg, amelyet szerkeszthet és elmenthet. Ezt követően a hiperhivatkozás erre a dokumentumra mutat, pontosan úgy, mint a Meglévő fájl vagy weboldal opció.

Ha a dokumentum későbbi elkészítését választja, a rendszer a hiperhivatkozás létrehozása után a hiperhivatkozás kiválasztásakor kéri az új dokumentum létrehozását. Ez a típusú hiperhivatkozás akkor hasznos, ha új tartalmat szeretne összekapcsolni az aktuális dokumentummal, de még nem szeretné létrehozni az új tartalmat. Ehelyett adja meg a hozzá tartozó hiperhivatkozást, hogy később ne felejtse el dolgozni a dokumentumon. Amikor létrehozza a dokumentumot, a rendszer a fő dokumentumban összekapcsolja.

Email cím

Az utolsó típusú hiperhivatkozás, amelyet a Microsoft Word programban készíthet, olyan, amely egy e-mail címre mutat, így ha kiválasztja, megnyílik az alapértelmezett e-mail kliens, és a hiperhivatkozásból származó információk felhasználásával megkezdi az üzenet írását.

Válasszon egy témát az e-mailhez és egynél több e-mail címet, amelyre az üzenetet el kell küldeni. Ezeket az információkat az olvasók előre kitöltik, amikor kiválasztják a hiperhivatkozást, de az üzenet elküldése előtt megváltoztathatják ezeket az információkat.

Ez a típusú hiperhivatkozás hasznos olyan helyzetekben, amikor azt szeretné, hogy az olvasók kapcsolatba lépjenek Önnel egy értekezlet létrehozása vagy további információk kérése érdekében.


Hiperhivatkozás beszúrása és eltávolítása a Wordben

Hiperhivatkozások hozzáadása és törlése Word-dokumentumban:

  1. Jelölje ki a linkelni kívánt szöveget vagy képet.

  2. Kattintson a jobb gombbal a szövegre, és válassza a lehetőséget Link or Hiperhivatkozás (a Microsoft Word verziójától függően).

  3. Válassza ki az összekapcsolni kívánt rendeltetési hely típusát, majd töltse ki a megfelelő információkat.

    • Válasszon Meglévő fájl vagy weboldal, Menjen a Cím szövegmezőbe, majd írja be az URL-t.
    • Válasszon Hely ebbe a dokumentumba, majd válasszon egy helyet a dokumentumban.
    • Válasszon Új dokumentum létrehozása, Menjen a Új dokumentum neve szövegmezőbe, majd írja be egy új dokumentum nevét. Ha szükséges, a Teljes útvonal válasszon Változtat hogy megváltoztassa a dokumentum mappát. Ban,-ben Mikor kell szerkeszteni szakaszban válassza ki, hogy most vagy később kívánja-e szerkeszteni a dokumentumot.
    • Válasszon E-mail cím, Menjen a E-mail cím szövegmezőbe, majd írja be azt az e-mail címet, amelyre az olvasókat el szeretné küldeni. Ban,-ben Tárgy szövegmezőbe írja be a tárgyat.

  4. választ OK.

  5. A szöveg most hiperhivatkozásként jelenik meg a dokumentumban.

  6. A hiperhivatkozás eltávolításához kattintson a jobb gombbal a hivatkozás szövegére, majd válassza a lehetőséget Távolítsa el a hiperhivatkozást.