Tanulókártyák készítése a Word-en

A kártyák csodálatos tanulási eszközök mind a gyermekek, mind a felnőttek számára. De mindegyik kézi kiírása időigényes lehet, akkor miért ne használná a Microsoft Word-t saját kártyák elkészítéséhez? Könnyű a kártyákat Word-re készíteni, majd csak használatra készen kinyomtatni.

A cikkben szereplő utasítások a Microsoft Word 2019, a Microsoft 365 és a Word 2016 rendszerekre vonatkoznak.


Készítsen saját kártyákat 

Míg a Microsoft Word régebbi verzióiban egyszerű kártyák vagy indexkártya-sablonok voltak, úgy tűnik, ezek a sablonok a Word 2016-tól már nem voltak elérhetőek. Nem kell izgulni, mert a kártyák Word-ben való elkészítése még mindig nagyon egyszerű, és a kártyákat a sablon is. 

Ez egyben remek eszköz a tanárok számára, hogy tanulókártyákat készítsenek diákjaik számára anélkül, hogy az amúgy is korlátozott időt és erőforrásokat el kellene töltenie.

  1. Nyissa meg a Microsoft Word alkalmazást, és válasszon ki egy újat üres dokumentum.

  2. Kattints Elrendezés fül, ez lehetővé teszi, hogy az oldalt megfelelőbb méretű kártyára méretezze át.

  3. Az elrendezés fülön ki kell választania a 4 "x 6" méretű oldalt, és válassza a a lehetőséget fekvő vagy álló elrendezés- attól függően, hogy mi működik a legjobban. Ez tökéletes méretet biztosít a nyomtatható kártyák számára. 

  4. Írja be, mit akar mondani a kártya, és nyomja meg a gombot Ctrl + Enter új kártya létrehozásához. Ide írja az első kártyára adott választ, ha szükséges, vagy létrehoz egy új kártyát. 

  5. Ne felejtse el, hogy a Tervezés fülre léphet, és hozzáadhat egy témát, színeket és effektusokat a kártyákhoz, ha szüksége van rájuk, hogy kicsit kitűnjenek, vagy színesebbé tegyék őket.


Indexkártyák készítése a borítékok és címkék nyomtatási beállításaiból

Az indexkártyák elkészítésének másik egyszerű módja a borítékok és a címkék nyomtatási beállításainak használata a Microsoft Word 2016 alkalmazásban. A következőket kell tennie:

  1. Kezdjen egy üres dokumentummal a Word-ben, és lépjen a Levelek fül.

  2.  Válassza ki a Címkék opciót a Levelek fül bal felső sarkában.

  3. Megnyílik egy ablak, kattintson az L gombraabels fül, és válassza ki a Beállítások gombra.

  4. Most válassza ki Kartotéklapok a menüből. A kijelölés jobb oldalán látni fogja az indexkártya méréseit. 


A Word memóriakártyák nyomtatóbeállításai 

Most, hogy elkészítette a kártyákat, itt az ideje, hogy mindet kinyomtassa. Ha olyan típusú kártyákat használ, amelyeknél az egyik oldalra kérdés vagy állítás szükséges, a másik oldal pedig a válasz, akkor be kell kapcsolnia a kétoldalas nyomtatást. Ha csak a kártya egyik oldalára kell nyomtatnia az információkat vagy képeket, akkor ellenőrizze, hogy a kétoldalas nyomtatás ki van-e kapcsolva. 

Ugrás filé > Nyomtatás. Most csak válassza ki a kártyák számára kiválasztott méretet: 3.5 x 5 vagy 4x6. A flash kártyákhoz érdemes a Keskeny margók lehetőséget választani.


Mentse a kártyákat Microsoft Word sablonként

Annak ellenére, hogy a kártyák létrehozásának lépései egyszerűen követhetők, megkönnyíti az életet, ha ezt a fájlt csak sablonként menti. Így mindig közvetlenül a formázott dokumentumba ugorhat, és csak beillesztheti az új indexkártyákhoz szükséges új információkat.