Hogyan készítsünk tájképet a Google Dokumentumokról

Sokan azt gondolják, hogy a Google Dokumentumok korlátozottak a stílus és a formátum terén. De az igazság az, hogy nagyon könnyű a Google Dokumentumok fekvő formátumot készíteni.

Csak tudnia kell, hogy melyik menüopcióval változtatja fekvővé a dokumentum formátumát. Még az is lehetséges, hogy a fekvő formázást az összes Google Dokumentum-dokumentum alapértelmezett formátumává tegye.

Sajnos egyetlen Google-dokumentumban nem lehetnek álló és fekvő oldalak. Az alábbiakban talál néhány tippet és trükköt, amellyel esetleg megszerezheti azt, amire vágyik.


A Google Dokumentumok fekvő formátumának elkészítése

Ha már van egy meglévő dokumentum a Google Dokumentumokba mentve, és fekvőre kívánja formázni, akkor a következő lépések megteszik.

  1. Ha a dokumentumát megnyitja a Google Dokumentumokban, válassza a Fájl menüpontot, majd válassza a lehetőséget Oldal beállítása.

  2. Ban,-ben Oldal beállítása ablakban engedélyezze Táj. ez automatikusan megszünteti az Álló mód kiválasztását. Itt a margókat is módosíthatja, ha akarja.

  3. választ OK bezárni Oldal beállítása ablakot, és térjen vissza Fekvő módban megjelenített dokumentumához.

  4. Jelölje ki és húzza a jelölőnégyzeteket a dokumentum bármely sarkában vagy oldalán, amelyet az egész oldalon át kíván nyújtani.

  5. Amikor befejezte a dokumentum formázását, a Google Dokumentumok automatikusan elmenti az összes módosítást a dokumentumban.


A Fekvő formátum beállítása a Google Dokumentumok alapértelmezettként

Ha azt szeretné, hogy a Google Dokumentumok dokumentumai automatikusan fekvő módban nyíljanak meg, akkor a Fekvő beállíthatja alapértelmezett formátumként.

Ezt megteheti a fenti lépésben, ahol a kiválasztásával engedélyezi a Fekvő módot Beállítás alapértelmezett kattintás előtt OK menteni.

Bármikor megnyit egy új dokumentumot a Google Dokumentumokban, ez Fekvő módban indul.

Ha valaha vissza akarja állítani Álló módba, akkor a fenti lépéseket kell követnie, de engedélyeznie kell Portré helyett Táj.


Fekvő és álló helyzet váltakozása a Google Dokumentumokban

Sajnos a Google Dokumentumokban nincs mód az oldalformátumok váltogatására.

Van azonban egy megoldás, így ha a dokumentumot PDF-be kívánja nyomtatni vagy konvertálni, akkor váltakozó formátumban nyomtathat oldalakat.

  1. Ha a Google Dokumentumokban van megnyitva a dokumentum, válassza a lehetőséget filé a menüből, és válassza a lehetőséget Nyomtatás.

  2. Ban,-ben Nyomtatás ablak, válassza ki Változtat alatt Rendeltetési hely. Válassza ki a Mentés PDF-ként hogy a rendeltetési helyet PDF-dokumentumgá változtassa.

    Ha inkább papírra nyomtat PDF fájl helyett, módosítsa a nyomtató rendeltetési helyét, ha beállította a Google Cloud Print szolgáltatást.

  3. Változtasd meg a oldalak válogatás Mind hoz egyedi oldalak alatta található választás, amely lehetővé teszi egyedi oldaltartomány megadását. Írja be a nyomtatni kívánt oldalak tartományát az aktuális formátumban.

  4. választ Megtakarítás, és mentse a fájlt a számítógépének olyan helyre, amelyre emlékezni fog.

    Vegye fel az oldalszámokat a fájl címébe, így később, amikor összevonja a dokumentumokat, tudni fogja, hogy mely oldalak találhatók az egyes mentett fájlokban.

  5. Végezze el az útmutató első részében található lépéseket, hogy a dokumentum formátumát Fekvő módról Portré módra módosítsa.

  6. Ismételje meg a fenti 1–4. Lépéseket a dokumentum következő oldalainak portré módban történő kinyomtatásához.

  7. Folytassa a dokumentum formátumának megváltoztatását és a dokumentum szakaszainak kinyomtatását. Ha kész, több PDF dokumentumot is ment az eredeti dokumentum összes oldalára.

    Előfordulhat, hogy szakaszok törését kell beszúrnia az oldalak közé, hogy a dokumentum szövege a megfelelő oldalakon legyen rendezve, amikor a dokumentum formátumát oda-vissza változtatja.

  8. Végül bármely asztali vagy online PDF-szerkesztővel egyesítheti ezeket az egyes PDF-fájlokat egy dokumentumba. Miután végzett, látni fogja, hogy a dokumentumának mostantól különálló formátumú oldalai vagy szakaszai vannak.

  9. Ha úgy döntött, hogy nyomtatja az oldalakat a nyomtatóra, akkor ezen a ponton összeállíthatja az oldalakat egyetlen dokumentumba.