Hogyan lehet megjavítani a nem megnyíló vagy kiadott DVD / BD / CD meghajtót

Szüksége volt valaha kinyitni CD- vagy DVD-meghajtóját (általában optikai meghajtónak hívják), de nem sikerült? Csak a szerencséd, a kedvenc filmed, videojátékod vagy zenéd valószínűleg beleragadt.

Lehet, hogy a laptop áramellátása megszűnt, lehet, hogy az asztalon lévő meghajtó csak nem válaszolt, vagy az ajtó éppen beragadt, vagy a lemez egy olyan próbálkozásból szabadult fel, amely éppen annyira elakadt.

Függetlenül attól, hogy mi történik, vagy amiről úgy gondolja, hogy történik, nincs ok arra, hogy rohanjon ki és cserélje ki a lemezt vagy a meghajtót, csak azért, mert a kiadógomb nem azt teszi, amit várt.

Szerencsére a következő két módszer egyike szinte mindig megcsinálja a meghajtó megnyitását:


Hogyan lehet kényszeríteni a lemez kiadását az operációs rendszerből

Kezdjük a meghajtó nyitásának legegyszerűbb módjával - hagyja ki a külső gombot és kérje meg operációs rendszerét, hogy erőltesse a lemezt. Ezt csak akkor lehet kipróbálni, ha a számítógép rendelkezik áramellátással és működik. Ugorjon le a következő szakaszra, ha nem ez a helyzet.

A szükséges idő: A CD, DVD vagy BD meghajtó kiadására kényszerítése az operációs rendszer parancsai segítségével nagyon egyszerű, és csak néhány másodpercet kell igénybe vennie.

  1. Nyisd ki File Explorer ha Windows 10 vagy Windows 8 rendszert használ, keresse meg, vagy használja a WIN + X menüt a gyors megnyitásához.

    Nyisd ki A windows Explorer a Windows korábbi verzióiban. Ezt úgy teheti meg, hogy megkeresi ezt a lehetőséget, amikor a jobb gombbal kattint a Start gombra.

  2. Miután megnyitotta, navigáljon az optikai meghajtóra a bal oldali menüből. Ezt a meghajtót gyakran automatikusan elnevezik annak alapján, hogy milyen lemez van a meghajtóban, de általában van egy kis lemez ikon, amely segít azonosítani.

    Ha nem sikerül megtalálni, keresse meg a bal oldalon található Ezt a számítógépet a Windows 10 vagy 8 rendszerben, vagy a Számítógépet a korábbi verziókban. Válassza ki a bal oldali ikont ennek kibontásához, ha összeesik.

  3. Kattintson a jobb gombbal vagy tartsa megérintve az optikai meghajtót, és válassza a lehetőséget Kilövell a megnyíló menüből.

  4. A meghajtórekesznek vagy a lemeznek másodperceken belül le kell forognia és ki kell ürülnie.

Macet használ? A fent leírt módszerhez hasonlóan keresse meg a lemez ikont, kattintson rá a jobb gombbal, majd válassza a lehetőséget Kilövell. Íme néhány további ötlet.

Ha ez nem működik (Windows, macOS, Linux stb.), Itt az ideje, hogy fizikussá váljon vele!


CD / DVD / BD meghajtó megnyitása ... Papírcsipesszel

Furcsán hangzik, igen, de a legtöbb számítógépes optikai meghajtó, beleértve a külső meghajtókat és azokat is, amelyeket olyan játékrendszerekben talál, mint az Xbox és a PlayStation, rendelkezik egy apró lyukkal, amelyet egy utolsó megoldásként terveztek a meghajtórekesz nyitásához.

Szükséges idő és eszközök: Szüksége lesz egyetlen, nagy teherbírású gemkapocsra - nem ipari méretű, de nem is egy ilyen gyenge műanyagra. Az egész folyamat néhány percnél kevesebb időt vesz igénybe, és nagyon egyszerű.

  1. Hajtsa ki a gemkapcsot, amíg legalább 1–2 hüvelyk (2–5 cm) olyan közel van az egyeneshez, amennyire csak lehet.

  2. Nézze meg alaposan a lemezmeghajtót. Közvetlenül a meghajtó rekesz ajtaja alatt (a lemezt „kidobó” rész) egy nagyon kicsi lyuknak kell lennie.

    Ha rendelkezik olyan asztali optikai meghajtóval, ahol egy nagy ajtó lefelé pattan, mielőtt a meghajtórekesz kilökődik, húzza le az ujjával, majd keresse meg a lyukat.

    Néhány régebbi asztali számítógéphez az elülső panel kinyitása szükséges, akárcsak egy nagy "ajtó" a számítógép házához, hogy eljuthasson ehhez a lyukhoz.

  3. Helyezze a gemkapcsot a lyukba. A meghajtó belsejében, közvetlenül a lyuk mögött, van egy kis fogaskerék, amelyet elforgatva kézzel kezdik kinyitni a meghajtót.

  4. Távolítsa el és helyezze vissza a gemkapcsot annyiszor, ahányszor szükséges ahhoz, hogy a meghajtórekesz eléggé kinyíljon a megfogásához.

  5. Lassan húzza meg a meghajtórekeszt, amíg teljesen behúzódik. Ügyeljen arra, hogy ne húzza túl gyorsan, vagy folytassa a húzást, ha ellenállást érez.

  6. Vegye ki a CD-, DVD- vagy BD-lemezt a meghajtóból. Lassan nyomja vissza a meghajtórekeszt a meghajtóba, amíg be nem csukódik, vagy nyomja meg a nyitás / bezárás gombot, ha a meghajtó még mindig működik.

Ha ezek a lépések nem működnek, vagy gyakran találja magára a gemkapocs trükköt, ideje lenne megvizsgálnia néhány más lehetőséget ...

Ezek nem feltétlenül vannak lépésenkénti hibaelhárítási sorrendben. Az, hogy milyen lépéseket tesz, nagyban függ a számítógép és az optikai meghajtó típusától, valamint a sajátos helyzetétől.


Nincs szerencse? Itt van a következő lépés

Ezen a ponton valószínűleg fizikailag nincs rendben a meghajtó vagy a számítógép egy másik része. Íme néhány dolog, amelyet fontolóra kell venni:

  • Ha a meghajtó külső, húzza ki és dugja vissza mind az adatkábelt, mind a tápkábelt.
  • Belső ellenőrzés, hogy a táp- és adatkábelek megfelelően vannak-e csatlakoztatva.
  • Indítsa újra a számítógépet, és próbálja újra.
  • Cserélje ki a meghajtót. Az optikai meghajtók viszonylag olcsóak - az Amazon sokakat elad 20 USD körüli áron.