Hogyan lehet megnyitni az alkalmazásokat a GNOME-ban, a KDE plazmában és a fahéjban

A Linux asztal az egyik leghatékonyabb interfész a piacon. Akár a GNOME-ot, a KDE plazmát, akár a fahéjat használja, munkája és személyes tapasztalata a könnyedség. De amikor először használja ezeket a környezeteket, elveszhet egyszerű feladatok elvégzése során.

Az egyik feladat a megnyitni kívánt alkalmazások megkeresése. Ennek módja attól függ, hogy melyik asztali környezetet használja (és mindegyik környezetnek több módszere van). Így találhat nyitott alkalmazásokat a Linuxon elérhető három asztali gépen: GNOME, KDE Plasma és Cinnamon.

A cikkben található utasítások a GNOME 3.26.4, a KDE Plasma 5.15 és a Cinnamon 4.0.9 verziókat használják.


GNOME

Kétféle módon lehet megtalálni a futó alkalmazásokat a GNOME segítségével: A tevékenységek áttekintése és egy billentyűparancs. Megnyitott és minimalizált alkalmazásokkal (ami azt jelenti, hogy az alkalmazások nyitottak, de nem láthatók az asztalon) válassza a lehetőséget Tevékenységek a bal felső sarokban. Ez megnyitja a Tevékenységek áttekintését, amely a kicsinyített (nyitott) alkalmazások miniatűr verzióit mutatja.

Kicsinyített alkalmazás megjelenítéséhez válassza ki a kívánt alkalmazás miniatűrjét.

A következő módszer a nyílt (minimalizált) alkalmazások megkeresésére a GNOME-ban a billentyűparancs használata, Alt + Tab. A művelet végigvezet a jelenleg nyitott alkalmazásokon. nyomja meg és tartsa más, Majd nyomja meg a gombot Tab amíg a használni kívánt alkalmazás nem lesz fókuszban. Engedje fel mindkét billentyűt, és az alkalmazás visszatér az asztalra, és használatra kész.


KDE Plazma

A KDE Plasma asztal egyszerűbbé (és ismertebbé) teszi a dolgokat. A KDE Plasma asztalon van egy panel a képernyő alján (hasonlóan a Windows 7-hez vagy 10-hez). Amikor a nyitott alkalmazások minimalizálva vannak, ezek az alkalmazások megjelennek a panelen. Csak annyit tesz, hogy kiválaszt egy minimalizált alkalmazást, hogy visszahozza az asztalra.

Ha nem biztos abban, melyik alkalmazás melyik, vigye az egérmutatót az alkalmazás ikonjára (a panelen) az alkalmazás indexképének megjelenítéséhez. Miután megtalálta az alkalmazást, kattintson az ikonra az asztalon való megjelenítéshez.

A GNOME-hoz hasonlóan a KDE Plasma is egy billentyűparancsot kínál a minimalizált alkalmazások közötti váltáshoz. A rövid billentyűzet megegyezik a GNOME-ban (más+Tab). nyomja meg és tartsa más, Majd nyomja meg a gombot Tab amíg a használni kívánt alkalmazás nem kerül a figyelem középpontjába.


Fahéj

A fahéj a KDE Plazmához hasonló módon működik. Egy kisebb különbség az, hogy a dobozon kívül a Cinnamon gyorsindítót tartalmaz a panelen. Ezek a gyorsindítók rögzített alkalmazások, amelyekre kattintva megnyithatja az alkalmazást (anélkül, hogy meg kellene találnia az asztali menüben).

Még ha nincs is egy gyors indító egy panelhez rögzített alkalmazáshoz, a panelen megjelenik egy minimalizált alkalmazás is. Emiatt a Cinnamon hozzáad egy mutatót, amely tájékoztatja Önt arról, hogy mely alkalmazások vannak megnyitva. Ez a mutató egy vízszintes vonal az alkalmazás ikonja alatt. Bármely ikon a panelen egy jelzővel azt jelenti, hogy az alkalmazás nyitva van és minimalizált. A jelző nem azt jelenti, hogy az ikon gyorsindító (és az alkalmazás nincs nyitva). Ha megnyit egy alkalmazást az asztalra, nyomja meg az alkalmazás ikonját a panelen.

A Cinnamon lehetőséget nyújt az összes kicsinyített alkalmazás indexképének megtekintésére is. Vigye a kurzort a panelen lévő alkalmazásikon fölé, és ha az alkalmazás nyitva van (de minimalizálva), akkor megnyílik az indexkép, így gyorsan bepillanthat.

Ha nem biztos abban, hogy mi az alkalmazás, vigye az egeret az indexképre az alkalmazás asztalon való megjelenítéséhez. Mozgassa az egeret az indexképtől az alkalmazás minimalizált állapotába való visszatéréshez. Amikor a minimalizált ikonra kattint, az alkalmazás visszatér, készen áll a használatra.

A fahéj a Alt + Tab billentyűparancs. nyomja meg más a billentyűzeten, majd nyomja meg a gombot Tab a kicsinyített alkalmazások között lapozhat. Ha a kicsinyített alkalmazások között haladva megáll egy alkalmazáson, megjelenik egy indexkép, amely jobb képet nyújt az alkalmazásról. A billentyűk felengedésekor megnyílik az az alkalmazás, amelynél szünetet tartott.


Könnyű alkalmazás helye

Ez a három népszerű Linux asztali környezet megkönnyíti a nyitott alkalmazások megtalálását. Akár egérkattintással, akár billentyűparancssal szeretné megtenni, ezek az alkalmazások egyszerű műveletet jelentenek a munkába való visszatéréshez.