Hogyan működnek az autó riasztó érzékelői és más alkatrészei

Az autólopások nagyobb veszélyt jelentenek egyes városokban, mint másokban, de ez bűncselekmény, amely szinte mindenhol előfordul. Az FBI adatai szerint körülbelül 43 másodpercenként egy autót lopnak az Egyesült Államokban. Más források az ellopott járművek éves költségeit 5 és 6 milliárd dollár közé teszik az Egyesült Államokban. Mivel autója valószínűleg az egyik legdrágább dolog, ami a tulajdonában van, nagy az esély arra, hogy legalább átgondolt gondolatot gondolt az autóriasztók témájára.

Az autó riasztójának fő célja a lopások elrettentése, amely megvalósítható akár a leendő tolvajok elrettentésével, vagy egyszerűen a jármű működésképtelenné tételével. A riasztók azért kerültek tűz alá, mert kevésbé hatékonyak, és a legbonyolultabb eszközöket is megkerülhetik az intelligens bűnözők, de vannak bizonyítékok arra, hogy egy jó autó riasztó védelmet nyújthat a lehetőség bűnei ellen.


Az autóriasztó alapvető anatómiája

A legalapvetőbb szinten az autóriasztók viszonylag egyszerű eszközök. Legalább három összetevőből állnak, amelyek a következők:

  1. Legalább egy típusú érzékelő.
  2. Bizonyos típusú zajkeltő sziréna vagy villogó fények.
  3. Vezérlő egység az egész működéséhez.

Ha megnéz egy nagyon alapszintű autó riasztórendszert, amely csak ezt a három alkatrészt tartalmazza, akkor elég könnyű belátni, hogyan működik az egész.

A lehető legalapvetőbb rendszerben az érzékelőt a vezető ajtajába telepítik, és bekötik, hogy aktiválódjon, amikor az ajtót kinyitják. A rendszer élesített állapotában az ajtó kinyitása jelet küld a vezérlőegységnek. A vezérlőegység ekkor aktiválja a szirénát, felhívva a figyelmet a járműre, és remélhetőleg elijesztve a leendő tolvajt.

A gyakorlatban az autóriasztások gyakran sokkal bonyolultabbak.

A legtöbb autó riasztás magában foglalja a vezérlőegységekbe beépített rádióvevőket, kulcstartók formájában megjelenő adókat és sokféle különféle érzékelőt. Különféle járműrendszerekhez is köthetőek, ami számos hatást eredményezhet.


Mik azok az autó riasztó érzékelők?

Az autó riasztó érzékelői azok a szemek és fülek, amelyekkel a vezérlőegység jelzi, ha valaki megpróbál betörni a járműbe. Ezek az érzékelők sokféleképpen működnek, de mind ugyanazt az alapvető célt szolgálják.

Az autó riasztó érzékelők leggyakoribb típusai a következők:

Autó riasztó ajtó érzékelők

Az ajtóérzékelők a legalapvetőbb és leggyakoribb érzékelők, amelyek gyakorlatilag minden autó riasztórendszerben megtalálhatók. Ezek az érzékelők beépíthetők az autó ajtajaiba, csomagtartójába és motorháztetőjébe, és lehetővé teszik a vezérlőegység számára, hogy érzékelje, amikor valaki bármit kinyit, hogy hozzáférjen a járműhöz.

Az ajtóérzékelők annyira elterjedtek, hogy általában közvetlenül az autójában lévő kapcsolókba kapcsolódnak. Ha valaha is észrevette, hogy a kupola fénye be- és kikapcsol, amikor kinyitja és becsukja az ajtót, ezt ugyanaz a rugós ajtókapcsoló okozza, amelybe az autó riasztói általában bekötnek.

Ennek a témának a variációi az ajtókilincsekhez vannak kötve, amely lehetővé teszi a vezérlő számára, hogy riasztást adjon ki abban a pillanatban, amikor bárki megérinti a kilincset.

Míg az ajtó riasztó érzékelőket általában meglehetősen könnyű telepíteni, mégsem bolondbiztosak. A legnagyobb kérdés az, hogy a tolvajnak csak annyit kell tennie, hogy megkerülje az ilyen típusú érzékelőket, hogy összetör egy ablakot és bemászik az ajtó kinyitása nélkül.


Mikrofonok és nyomásérzékelők

Mind a nyomásérzékelők, mind a mikrofonok ugyanazon az elven működnek, de kissé eltérő célokat szolgálnak. A mikrofonok észlelik a környezeti zajszintet, amely lehetővé teszi a vezérlőegység számára, hogy olyan hangokat figyeljen, mint az üvegtörés, ami lopást jelez.

A nyomásérzékelők ugyanazon az alapelven működnek, mint a mikrofonok, de akkor kapcsolják be őket, amikor a jármű nyomása megváltozik. Mivel az ablak betörése vagy az ajtó kinyitása nyomásváltozást vált ki, ez a fajta érzékelő viszonylag hatékony lehet.


Autó riasztási sokk érzékelők

Ezek az érzékelők jelet küldenek a vezérlőegységnek, ha a jármű bármilyen módon lökődik, és ezeknek többféle típusa van. Vannak higanykapcsolók, mások pedig bonyolultabbak. Egyes ütésérzékelők képesek kommunikálni a mozgás súlyosságát a vezérlőegységgel, amely ezután eldöntheti, hogy elindítja-e a riasztást, vagy csak figyelmeztetést ad ki.

Mivel ezeket az érzékelőket meg lehet buktatni, ha csak ütközünk egy járművel, gyakran véletlenül elindulnak. Az is lehetséges, hogy valaki rosszindulatú okokból vagy saját szórakozása miatt szándékosan kapcsolja ki az ilyen típusú érzékelőket.

A sokk érzékelőknél az a jó, hogy nem lehet legyőzni őket olyan egyszerűen, mint az ajtó érzékelőket. Ha egy tolvaj betör egy ablakot és felmászik a belsőbe, jó eséllyel a jármű eléggé körbe mozog a riasztás elindításához

Autó riasztó mozgásérzékelők

A legtöbb autó riasztó szenzort úgy tervezték, hogy megakadályozzák a teljes jármű lopását, de néhány tolvaj csak alkatrészeket keres. Például egy tolvaj néha felemel egy autót, és leveszi a kerekeit.

Míg egy ilyen típusú lopás során egy sokkérzékelő kialudhat, a mozgásérzékelőket pontosan ezt a forgatókönyvet szem előtt tartva tervezték.

Amikor egy mozgás- vagy dőlésérzékelő észleli, hogy a jármű egy bizonyos ponton túl elfordult vagy megdőlt, akkor is, ha nagyon lassan mozgatták, jelet küld a vezérlőegységnek, hogy riasztást adjon. Ezt általában higany kapcsolóval valósítják meg, de vannak más kivitelek is.

Ez a típusú kapcsoló kevésbé valószínű, hogy hamis pozitív eredményt regisztrál, ha valaki véletlenül nekiütközik az autónak.

Felhívni a figyelmet és elriasztani a tolvajokat

A lopások hatékony elrettentése érdekében az autó riasztójának képesnek kell lennie arra is, hogy a környéken bárkit figyelmeztessen lopás folytatására. Ezt nagyon sokféle módon lehet megvalósítani. Ebből a célból a legtöbb autóriasztás a következők közül egyet vagy többet használ:

  • Sirens
  • Hangszórók
  • Meglévő járműrendszerek

A szirénák a legismertebb tulajdonságai az autó riasztóknak, és akkor is a legidegesítőbbek, ha véletlenül bekapcsol egy autó riasztó. Az autó riasztó szirénák hangereje rendszerenként változik, de általában elég hangosak ahhoz, hogy nagyon kellemetlen járművet vezetni, amikor elindul. Az ötlet az, hogy felhívja a figyelmet a járműre, ami miatt a tolvaj könnyebb célpont érdekében elhagyhatja a járművet.

A sziréna témájának egyik változata az autó riasztó, amelynek hangszórói vannak. Ezek az autó riasztások előre rögzített üzenetet fognak lejátszani, ha egy közelségi vagy mozgásérzékelő kialszik. Bár egy tapasztalt autótolvajt valószínűleg nem fog elriasztani ez a fajta rendszer, lehet, hogy ez eléggé felháborító ahhoz, hogy elriasztja egy opportunista bűnözőt.

Számos autó riasztó a meglévő járműrendszereket is használja. Néhányan képesek dudálni a kürtöt, mások pedig villogni fogják az irányjelzőket. A gyújtásrendszer a riasztóhoz is köthető, ebben az esetben a tolvaj számára nehéz lehet elindítani a járművet anélkül, hogy az adott riasztóról széleskörű ismeretekkel rendelkezne.

Vezérlés

Annak érdekében, hogy mindent összekapcsoljanak és működőképessé váljanak, az autó riasztók általában a következőket tartalmazzák:

  • Az érzékelő bemenetét feldolgozó és a riasztást kiváltó vezérlőegység.
  • Kézi adó, amely élesítheti és hatástalaníthatja a rendszert.
  • Vevő, amely ezt az információt átadja a vezérlőegységnek.

További funkciók

Mivel az autóriasztók gyakran sok különböző rendszerhez vannak kötve, egyes csomagok számos hasznos funkciót tartalmaznak, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a lopáselhárításhoz. Néhány általános jellemző a távoli indítás, a kulcs nélküli belépés, a diagnosztika, például a kódolvasás, és a távoli jármű állapota telematikai úton. Ezen funkciók egy része olyan szolgáltatásokon keresztül is elérhető, mint a Lojack és az OnStar.

Szükségesek az autó riasztók?

Az elsődleges érv a gépjármű-riasztók ellen az, hogy a végén sok hang és düh jelent semmit. A hamis riasztások burjánzanak, és mi, mint társadalom, többé-kevésbé érzéketlenné váltunk egy autó riasztójának hangja óta, mivel annyira megszoktuk, hogy halljuk őket.

Az is igaz, hogy bár az autólopások továbbra is fékeznek, az autólopások tényleges száma az elmúlt néhány évtizedben minden évben csökken. A Biztosítási Információs Intézet szerint a gépjármű-lopások 58 és 1991 között mintegy 2013 százalékkal csökkentek, és a tendencia mind a mai napig folytatódott.